Duminică este aniversată „Ziua Pompierilor din România”, în acest an împlinindu-se 167 de când pompierii români își onorează cu devotament și dăruire misiunea de apărare a vieții și bunurilor. În contextul sărbătoririi „Zilei Pompierilor din România”, vineri, la ISU Vrancea a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia inspectorul șef al instituției, locotenent Flaviu Chiscop, a vorbit despre semnificația acestei zile, despre intervențiilor pompierilor vrânceni de la începutul anului și până acum, dar și despre echipamentele ce vor intra în dotarea ISU Vrancea, în perioada următoare.
Duminică, pompierii români își sărbătoresc ziua. Pe 13 septembrie se împlinesc 167 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, o luptă eroică a celor 166 de ostași pompieri conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva a aproape 6000 de soldați ai oștirii otomane, veniți pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluției de la 1848.
Cu ocazia aniversării, vineri, la sediul ISU Vrancea, a fost organizată o conferință de presă, în cadrul căreia inspectorul șef al instituției, colonel Flaviu Chiscop, a vorbit despre semnificația acestei zile. De asemenea, el a făcut o prezentare a intervențiilor pe care pompierii vrânceni le-au avut de la începutul anului și până la finele lunii august, dar a vorbit și despre activitățile ce vor fi organizate în ziua de 13 septembrie la sediul Detașamentului de Pompieri Focșani.
„Anul acesta, la 13 septembrie se împlinesc 167 de ani de când, ducând mai departe tradiția predecesorilor, pompierii români continuă să își onoreze cu devotament și dăruire misiunea de apărare a vieții și bunurilor, în confruntarea cu incendii ori alte situații de urgență, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-și adeseori viața în pericol pentru a o salva pe cea a semenilor. Continuând tradiția Armei, pompierii vrânceni se pot mândri cu o vastă tradiție de luptă pe aceste meleaguri. Data de 23 iulie, la care structurile de pompieri focșăneni moldoveni și munteni și-au unit forțele în anul 1863, sub conducerea unui singur comandant, a fost desemnată Ziua Aniversară a ISU Vrancea. Cu prilejul «Zilei Pompierilor din România», Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea desfășoară o serie de activități menite a marca importanța acestei zile în tradițiile de luptă ale pompierilor militari. Astfel că pe parcursul acestei săptămâni, la nivelul inspectoratului, s-au organizat competiții sportive sub egida Cupa 13 septembrie, ediția a XI-a, la șah, fotbal-tenis, tenis de masă și minifotbal. Duminică, 13 septembrie, activitățile dedicate Zilei Pompierilor din România vor începe la ora 10.00, cu o ceremonie militară. De asemenea, în intervalul 10.00-13.00, se va organiza «Ziua Porților Deschise», cu acest prilej pompierii militari prezentând, pentru cei care vor să le fie alături, exerciții demonstrative specifice, expunând totodată, autospecialele de intervenție, echipamentele, accesoriile din dotare și aspecte din activitatea pompierilor vrânceni”, a precizat inspectorul șef al ISU Vrancea.
Acesta a adăugat că în curtea inspectoratului se va amplasa, pentru cei mici, atelierul „Pompier pentru o zi”, iar personalul Inspecției de Prevenire va organiza un punct de informare preventivă. Totodată, marți, în curtea bisericii din satul Colacu, comuna Valea Sării, va avea loc o ceremonie comemorativă și o slujbă religioasă la mormântul maiorului post-mortem Liviu Mihalache, pompierul vrâncean decedat în timpul unei intervenții pentru stingerea unui incendiu, în data de 10 februarie 2000.
Pagube imense provocate de incendii
În contextul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, conducerea ISU Vrancea a prezentat și o situație a intervențiilor din primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Conform acesteia, numărul intervențiilor crește de la un an la altul. Dacă din ianuarie și până în august anul trecut pompierii au avut 3.524 intervenții, anul acesta în aceeași perioadă numărul a ajuns la 3.883.
Dintre cele 3.883 intervenții, 213 au fost pentru stingerea unor incendii, în timpul cărora s-au salvat bunuri de 38,9 milioane lei. Cele mai multe dintre incendii s-au manifestat la gospodării, respectiv 193. Pe lângă bunurile salvate, s-au înregistrat și pagube imense, valoarea acestora fiind estimată la suma de 5.859.670 lei. Principala cauză a incendiilor a fost coșul de fum defect sau necurățat, urmată de instalațiile electrice defecte și focul deschis în spații deschise. În timpul incendiilor au murit și oameni, în total fiind vorba despre cinci persoane. Alte cinci au fost rănite.
Cele mai multe intervenții le-au avut paramedicii de pe echipajele SMURD, 2.926, în timpul acestora fiind asistate 2.605 persoane, din care 2.400 adulți și 205 copii. Din păcate, 26 de persoane, toate adulte, au fost declarate decedate. Nici pompierii de la descarcerare nu au dus lipsă de intervenții. Aceștia au intervenit la 21 de accidente pentru a scoate victimele dintre fiarele mașinilor. Pompierii au mai avut și intervenții pentru asistența persoanelor, protecția mediului, incendii de vegetație uscată, salvări de animale și altele.
Autospeciale și accesorii de intervenție noi
În cadrul conferinței de presă, inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Chiscop, a vorbit și despre autospecialele și echipamentele ce vor intra în dotarea instituției. „În ultima perioadă, ISU Vrancea a beneficiat de dotări de ultimă negerație, atât în urma derulării Programului Operațional Regional 2007-2013 cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară- Regiunea Sud-Est, cât și cu sprijinul Consiliului Județean. Până la sfârșitul anului, la nivel național se derulează, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un program privind îmbunătățirea dotării inspectoratelor, cu fonduri europene. Până la data de 31 decembrie, în dotarea unității noastre vor intra alte autospeciale, accesorii de intervenție și de comunicații specifice. În prezent știm că până la finele lunii octombrie vom avea în dotare un mijloc de transport personal de intervenție la locul misiunilor, un autocamion de intervenție și transport materiale. De asemenea, vom primi mijloace de comunicații pentru cea mai mare parte a personalului operativ, mijloace de iluminat și alte accesorii necesare pentru intervenții în situații de urgență, în mod deosebit la inundații și incendii”, a susținut colonel Chiscop.