Nu toate școlile din județ sunt pregătite pentru începerea noului an școlar, cel puțin nu din punct de vedere al măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență. Potrivit colonelului Jenică Lazăr, adjunct al ISU Vrancea, de la începutul anului și până la finele lunii august, pompierii au făcut verificări în 9 licee, 52 de școli gimnaziale, 61 de școli primare și 110 grădinițe.
În timpul controalelor s-a constatat că în unele cazuri nu s-a obținut autorizația de securitate la incendiu, că mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor, respectiv stingătoarele, nu au fost verificate periodic conform normelor în vigoare, dar și că instalațiile de hidranți interiori nu sunt menținute în bună stare de funcționare, în sensul că nu se asigură permanent dotarea, debitul și presiunea necesară pentru stingerea flăcărilor. De asemenea, s-a mai stabilit că în anumite situații nu a fost întocmit un registru de control al instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, dar și că nu a fost întocmit planul de intervenție în caz de incendiu și condițiile de aplicare a acestuia în orice moment. Sunt și unități de învățământ în care deschiderea ușilor de pe traseul de evacuare din cadrul unităților de învățământ nu se face în sensul deplasării utilizatorilor spre exterior, dar și cazuri în care nu s-a asigurat revizia periodică a centralei termice la termenele prevăzute de normele ISCIR.
Potrivit reprezentanților ISU, sunt și unități de învățământ care nu sunt prevăzute cu sisteme acustice de alarmare a elevilor și personalului în cazul producerii unor situații de urgență, dar și cazuri unde la încăperea centralei termice alimentate cu combustibil solid, respectiv lemne, nu s-au respectat condițiile constructive ale separării acesteia față de restul construcției prin elemente de rezistență la foc. În unele unități de învățământ se folosesc instalații electrice cu defecțiuni, iar în altele elementele combustibile din construcția acoperișurilor nu au fost tratate cu substanțe ignifuge. Ca urmare a constatării acestor nereguli, au fost aplicate 23 de amenzi contravenționale, în cuantum de 20.800, și 163 de avertismente.
În timpul controalelor s-au făcut și 246 de activități de informare preventivă și exerciții de evacuare, la care au participat 7.375 de elevi, 512 cadre didactice și 67 personal auxiliar. „Concluziile rezultate în urma controalelor sunt acelea că se acordă atenție acestei activități de către conducerile unităților de învățământ, dar există și deficiențe ce nu au fost remediate, care se manifestă de-a lungul timpului, pentru remedierea acestora fiind necesară alocarea de fonduri. În ceea ce privește neregulile organizatorice, remedierea acestora depinde de modul de implicare a conducerii instituțiilor de învățământ și a responsabililor în domeniul situațiilor de urgență. În scopul îmbunătății pregătirii elevilor, profesorilor și a personalului auxiliar, cadrele inspecției de prevenire au asigurat asistență tehnică pentru organizarea și desfășurarea unor exerciții de evacuare și intervenție în cazul producerii unor situații de urgență generate de cutremur și/sau incendiu. Totodată, la solicitarea scrisă a instituțiilor de învățământ, cadrele inspecției au participat la ore deschise cu tematică de prevenire a situațiilor de urgență. De asemenea, pe parcursul lunii septembrie a.c., s-au planificat instruiri în domeniul situațiilor de urgență cu directorii tuturor instituțiilor de învățământ și cu personalul desemnat cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență”, a precizat colonel Jenică Lazăr.