Din cei 8.907 șomeri care erau înregistrați, la finele primului semestru al acestui an, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, 7.688 nu mai beneficiază de indemnizație de șomaj. Potrivit statisticii dată publicității pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, din totalul șomerilor vrânceni care nu mai sunt indemnizați, 3.126 sunt femei. În funcție de studiile absolvite, 6.218 din cei 7.688 șomeri neindemnizați sunt absolvenți de învățământ primar, gimnazial și profesional, din care 2.330 femei. Alți 1.371, din care 732 femei, sunt absolvenți de învățământ liceal și postliceal, iar 100, din care 64 femei, sunt absolvenți de studii superioare.
Potrivit statisticii, cei mai puțini șomeri neindemnizați sunt cei cu studii superioare. La fel ca și în cazul celorlalte categorii de șomeri, statul acordă subvenții și facilități angajatorilor absolvenților de învățământ superior. Nu este vorba doar de suma egală cu 1,5 ori valoarea Indicatorului Social de Referință (750 lei) pentru fiecare astfel de absolvent angajat, ci și de subvenționarea de șase luni de stagiu în profesie, cu excepția profesiilor pentru care există reglementări speciale în vigoare. Această subvenție este reglementată de Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, al cărui scop este acela de a facilita accesul absolvenților de învățământ superior pe piața muncii, de a le asigura șansa de a dobândi experiența atât de solicitată la primul loc de muncă și adaptarea la cerințele practice ale locului de muncă ales.
Perioada de stagiu este perioada cuprinsă între data angajării și data finalizării stagiului și care se încheie cu eliberarea unui certificat/ adeverință semnată de către angajator. Această perioadă se desfășoară pe baza unui program de activități aprobat de angajator, în schimbul unui salariu, în baza unui contract de muncă și a contractului de stagiu și sub îndrumarea unui mentor. „Evaluarea perioadei de stagiatură se va sfârși cu o promovare finalizată cu un certificat semnat de angajator, care confirmă astfel că perioada de stagiatură constituie vechime în muncă. Nepromovarea evaluării se finalizează cu eliberarea unei adeverințe prin care se recunoaște efectuarea stagiului. Ambele documente, certificat sau adeverință, vor fi vizate de ITM-ul în a cărui rază teritorială își are sediul angajatorul”, se precizează în materialul informativ pus la dispoziție de AJOFM Vrancea.
Potrivit legii, salariul de bază al stagiarului este negociat între părți, pentru un program de opt ore pe zi, respectiv 40 de ore în medie pe săptămână. Un angajator mai poate încadra o singură dată, pe același post, un absolvent de învățământ superior care să efectueze stagiu în baza unui contract de stagiu, anexă la contractul individual de muncă. „Angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor de șomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea ISR, în limita fondurilor alocate cu această destinație. În situația în care contractul individual de muncă încetează la inițiativa angajatorului, anterior datei prevăzute în contractul de stagiu, acesta este obligat să restituie AJOFM sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru respectivul stagiar, plus dobânda de referință a BNR, la data încetării raportului de muncă”, mai transmit reprezentanții AJOFM Vrancea.