Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

Pretențiile copiilor, cheltuielile părinților. Cât costă NOUL AN ŞCOLAR


Noul an școlar se apropie cu pași repezi. În numai o săptămână, curțile grădinițelor, școlilor și liceelor vor  fi pline de elevi, părinți, bunici și profesori care își vor îndruma învățăceii către sălile de curs. Pentru elevi, începutul de an școlar poate fi o bucurie, pentru că se întâlnesc cu prietenii și colegii sau un chin, că nu vor mai sta acasă cu mama și tata și le va fi greu să se acomodeze din nou într-o încăpere, pe care o vor împărți cu alte câteva suflete. Pentru părinți, timpul rămas până la începutul anului școlar reprezintă adevărate bătăi de cap și multe drumuri de făcut la librării, magazine de îmbrăcăminte, de încălțăminte.

    Timpurile s-au schimbat, iar copiii de astăzi au mulți eroi, multe eroine, desene animate preferate, pe care le vor ca imagine pe penare, ghiozdane, pixuri, stilouri. Așadar, părinții trebuie să fie pregătiți atât psihic, cât și financiar pentru a le face pe plac celor mici. Spre exemplu, părinții de fetițe, fane ale personajului Disney, Violetta, pot scoate din buzunar cel puțin 80-90 lei pentru un astfel de ghiozdan, dar prețurile se pot mări până la 250 lei, în funcție de mărime, firmă și magazinul din care e achiziționat. Hello Kitty este, de asemenea, un personaj îndrăgit de fete, iar pe un ghiozdan cu imaginea sa, un părinte plătește între 50 și 200 lei.
    Părinții de băieți, fani ai lui Spiderman, pot cheltui între 80 și 200 lei pentru un ghiozdan. Mașinile din animația Cars reprezintă, de asemenea, un interes pentru cei mici. Ghiozdanele imprimate cu imaginea lor pornesc de la 70-80 lei și pot ajunge și la 300 lei.
    Pentru copiii care nu vor, în mod special, un personaj anume pe ghiozdanele lor și se mulțumesc cu unul oarecare, prețurile pornesc, în mare parte, de la 30 lei și pot ajunge până la 150-160 lei. Conform spuselor unei angajate a unei librării din Focșani, o afacere bună pentru părinții care doresc ceva calitativ dar și cantitativ, poate fi un ghiozdan de firmă, ergonomic și echipat, care costă 185 lei. De asemenea, menționează că prețurile la rechizite, per total, nu s-au modificat semnificativ, fiind vorba de o creștere de 30-40 de bani.
    O mămică studia atent gama diversificată de ghiozdane dintr-o librărie. „Caut ceva închis la culoare, albastru închis sau negru, pentru că nu se murdărește așa de repede. E copil, lasă geanta peste tot, pe unde apucă”, îi spune aceasta vânzătoarei.
    La penare, situația e aceeași ca la ghiozdane atunci când este vorba de personaje și dotări. Pentru unul oarecare, neechipat, prețurile pornesc de la câțiva lei- 5,6 lei și pot ajunge și la câteva zeci de lei. Pentru cele echipate, un părinte poate plăti cel puțin 30 lei.

    Rechizitele reprezintă o altă bătaie de cap: ce fel de coperți să aibă caietul, ce învelitori să alegeți, cu ce personaje, cu spiră sau fără, de la care firmă, pixuri care să scrie mai gros, mai subțire, stilourile cu cerneală, cu rezervă, cărți de colorat, creioane, acuarele, numărători, rigle, hărți. În funcție de vârsta copilului, grijile și sumele se-nmulțesc.
    Pentru un caiet mic, A5, prețurile pornesc de la 70-80 bani și pot ajunge la câțiva lei, în funcție de numărul de foi, marcă, tip. Caietele studențești se găsesc și la 2 lei, 3, 4, dar și la prețuri ce depășesc 10 lei, din aceleași motive enumerate mai sus la caietele mici. Un vocabular costă un leu, un caiet tip 1 la fel. Cărțile de colorat se găsesc și la 2-3 lei, dar pot sări de 10 lei, în funcție de numărul de file și de mărimea foii- spre exemplu, o carte de colorat A4, cu 32 de file, costă în jur de 10 lei. Pixurile sunt de toate felurile, pentru toate buzunarele: începând cu 40-50 de bani, prețurile crescând în funcție de firmă. Stilourile, la fel ca și pixurile: toate culorile, imprimate sau simple, cu prețuri de la 4-5 lei, care pot urca și depăși 100 lei.
    O pereche de părinți căuta de zor printre coperțile de caiete, cu o listă în mână. „Mă uitam după coperți cu Minnie și Mickey Mouse. Mi-am notat pe o foaie cum îi cheamă ca să nu uit, că mi-a zis fata acasă că nu vrea altfel de coperți. Trece în clasa a III-a”, spune mămica zâmbind.

    Globurile pământești sunt, de asemenea, necesare. Pentru un glob de mărime mică-medie, sumele pornesc de la 15-20 lei, iar pentru un glob de mărime mare se poate da și 130-150 lei. Pentru o hartă a României, de perete și plastifiată, cu o dimensiune de 140 cm x 100 cm, prețul este undeva la 100 lei, iar pentru o hartă a Europei cu aceleași dimensiuni, același preț. Pentru șablonul unei hărți a României, de plastic, un părinte mai adaugă pe lista cheltuielilor 5 lei.
    Adrian, fratele mai mare a lui Vlad, elev în clasa a V-a, mărturisește că nu i-au fost cumpărate încă rechizite fratelui său. „Nu i-am luat încă ghiozdan, caiete, pixuri. Cred că zilele astea îi vor cumpăra ai mei. Cam în perioada asta i-am luat în fiecare an rechizitele”, spune acesta.

    În ceea ce privește uniforma școlară, situația diferă, în funcție de cerințele unității de învățământ, situația financiară a părinților, constituția copilului, preferințe. Ca idee, o uniformă completă pentru un băiat se învârte în jurul sumei de 250 lei, iar pentru o fată în jur de 200 lei. Dacă ținem cont și de încălțăminte, se mai adaugă la ambele sume cel puțin 50-60 lei, cât costă o pereche de pantofi. Desigur, sumele diferă și aici: dacă se cumpără încălțămintea de la un magazin oarecare, în jur de 60 lei. Dacă se caută de firmă, de piele…prețurile pot depăși cu ușurință 100 lei. Așa cum am menționat anterior, prețurile pot fi în funcție de posibilități și cerințe, dar și de răbdarea părinților. În condițiile în care părinții au timp și au și starea necesară să caute în mai multe magazine, pot cumpăra și la promoție articolele de încălțat sau îmbrăcat. De asemenea, o cămașă de schimb pleacă de la 30-40 lei și poate depăși și 100 lei. Un sarafan pentru o fetiță pornește de la 60 lei, iar prețul se dublează în funcție de magazin și material.
    Giulia este elevă în clasa a IV-a. Pentru noul an școlar, mama ei i-a cumpărat rechizite treptat, pe parcursul verii. „Mi-a cumpărat mama de mai bine de o lună rechizitele. Anul trecut am vrut geantă cu Hello Kitty, pentru că îmi place foarte mult, iar anul ăsta mi-am dorit altceva, cu o păpușă”, spune Giulia.  Acum, spre sfârșitul vacanței, s-a înnoit cu o uniformă, un ghiozdan și un penar. „Pe costumaș am dat 180 lei, pe ghiozdan 85, iar pe penarul neechipat 25 lei”, mărturisește mama sa. 
    Așadar, pentru un singur copil, cheltuielile la care sunt supuși părinții pentru noul an școlar pot depăși lejer un salariu minim net pe economie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?