Acele vene pronunțate de pe membrele inferioare, vene mai mari sau mai mici, pot ascunde o problemă medicală foarte serioasă numită reflux venos. Mulți dintre pacienții cu reflux venos prezintă pe picioare vene varicoase mari, sinuoase. De obicei, venele varicoase apar la nivelul gleznelor, gambelor și dau dureri, umflarea picioarelor, modificarea culorii pielii și, eventual ulcerații.Varicele nu sunt doar o chestiune enervantă pentru calitatea vieții, ele sunt o boală care poate afecta pe oricine și la orice vârstă. Femeile și pacienții peste 50 de ani au cel mai mare risc să dezvolte varice.
Cum apar varicele?
Sistemul circulator funcționează datorită inimii care pompează sângele prin artere in tot corpul, sânge care se intoarce inapoi la inimă din tot corpul prin vene. În mod normal așa curge sângele de la inimă prin artere și spre inimă prin vene. Această curgere a sângelui prin vene – intr-un singur sens, este menținută prin prezența unor valve foarte mici, astfel incât sângele nu se intoarce in venă, ci merge tot inainte. Când aceste valve se imbolnăvesc, sângele cade inapoi in venă datorită gravitației. În acest fel crește presiunea sângelui in venă și aceasta se mărește, devine sinuoasă, dând aspectul tipic de venă varicoasă. Venele varicoase mici – spider veins – pot apărea și în stadiile mai avansate, și în cele precoce ale acestei boli.
Care sunt simptomele varicelor?
Dacă suferi de simptomele urmatoare este posibil să suferi de varice:
⢠Vene vizibile, vineții
⢠Modificări de culoare ale pielii
⢠Picioare obosite
⢠Umflarea gleznelor, gambelor în special la sfârșitul zilei sau după statul prelungit în picioare
⢠Crampe musculare la nivelul picioarelor
⢠Senzație de arsură sau mâncărime la nivelul venelor mărite, mai ales in jurul geznelor.
Nu uitați că venele varicoase sunt cele responsabile de ulcerații ale pielii care se numesc ulcere varicoase. Aceste ulcere sunt extrem de dureroase, foarte dificil de tratat cu tratamente foarte scumpe.
Singura veste bună este că doar diagnosticul și tratamentul precoce ale acestor probleme medicale duc la succesul tratamentului acestei boli. Complicațiile acestei boli pot fi evitate doar prin prezentare la medic și tratament precoce.
Spider veins
Sunt acele vene foarte mici și vizibile ca o pânză de paianjen, fiind foarte superficiale și nu depășesc 0,5 – 1 mm in diametru. Pot apărea pe toată suprafața corpului. Cel mai frecvent se observă pe față – în jurul nasului, pe obraji sau bărbie. La fel de supărătoare estetic sunt cele de pe picioare, în special in regiunea superioară a coapsei, în spatele genunchiului și în jurul gleznelor. Spider veins sunt colorate în roșu, vinețiu sau albastru. De foarte multe ori reprezintă singurul simptom al varicelor nediagnosticate. Succesul tratamentului pe termen lung al acestor vene se referă la ințelegerea de către medic a fiziopatologiei bolii varicoase și tratamentul tuturor componentelor bolii, nu numai a spider veins.
Vene varicoase reticulare
Sunt acele vene intradermice, dilatate, cu diametrul intre 1 și 3 mm și au un traiect sinuos. Pentru aceste vene metoda cea mai des utilizată și cu cele mai bune rezultate este scleroterapia, dar se practică și microflebectomia, ca și completare a tratamentului chirurgical clasic sau endovenos.
Opțiuni de tratament
Tratamentul cel mai potrivit al varicelor dvs decurge dintr-o ințelegere detaliată a fiziopatologiei și utilizarea corectă a tehnologiei pentru tratamentul varicelor. Existența unei abordări holistice îmi permite obținerea celor mai bune rezultate în tratarea acestei probleme medicale. În funcție de dimensiune, profunzime, prezența refluxului venos, se ia cea mai bună decizie cu privire la tratamentul varicelor, particularizând tratamentul pentru fiecare pacient în parte.
1. Metoda cu radiofrecvență
Este metoda pe care o prefer în cadrul cabinetului meu ca principal tratament pentru spider veins, atât de la nivelul picioarelor, cât și de la nivelul feței. Metoda nu presupune anestezie de nici un fel pentru că nu este dureroasă. Se lucrează cu ace la fel de fine ca venele care se tratează. Din vârful acestor ace se emite un câmp de radiofrecvență care inchide vasele definitiv. Nu lasă cicatrici, leziunile care apar imediat după tratament se vindecă in funcție de locul unde se află, la față mult mai repede ca pe picioare.
2. Scleroterapia
Este o metodă minim invazivă a venelor varicoase prin injectarea unei substanțe chimice. Echipamentul de vizualizare mă ajută să accesez vene pană la 7 mm in profunzime. Pacientul stă intins, comfortabil, nu are nevoie de anestezie și se injectează cu ace extrem de subțiri agent sclerozant la nivelul venelor varicoase.
3. Microflebectomia
Este o metodă de mică chirurgie. Se fac mici incizii la nivelul pielii, se introduce un instrument chirurgical care seamănă cu un cârlig, se exteriorizează vena varicoasă și se intrerupe. De obicei se asociază intervenției chirurgicale clasice sau cu laser endovenos.
4. Ablația varicelor prin laser endovenos
Este un procedeu nou ce se adresează venelor varicoase mari. Poate înlocui stripping-ul venos clasic, in acest fel evitându-se spitalizarea, durerea, vânătăile și diversele complicații ale spitalizării. Dacă pacienții îndeplinesc criteriile de diagnostic, li se recomandă purtarea cioapilor de contenție elastică și sunt controlați timp de 3 luni. De obicei, este o măsură suficientă sau se pot efectua diverse proceduri non-operatorii. Dacă simptomatologia persistă, se poate planifica procedura endovenoasă cu laser. Această metodă se face sub anestezie locală, pacienții putând comunica în timpul intevenției. Ca procedeu, se introduce în venă o fibră optică laser foarte subțire și se descarcă prin intermediul acesteia o cantitate de energie laser foarte bine controlată. Acest lucru face ca pereții interni ai venei să sufere mofificări care duc la inchiderea venei. Când s-a făcut programarea intervenției sunt deja interpretate analizele de sânge și urină și echografia Doppler. În funcție de toleranța la durere se prescriu diverse analgezice. Sub anestezie locală și vizualizare echografică se face accesul la vena care trebuie tratată. În pasul următor se face anestezia tumescentă de-a lungul venei și se recurge la aplicarea procedurii de tratament. Ulterior se face programare la echografie Doppler la 3 zile și la trei luni.
Doctor Diana Avasâlcei, GTL Medical Clinic Bacău, telefon 0733.827.423.
Dacă aveți întrebări despre anumite boli sau terapii, le puteți trimite pe mail: redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Tinereții nr. 1.