Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Gata cu Bac-ul de toamnă! Candidații așteaptă rezultatele


Sfârșitul de săptămână marchează și sfârșitul probelor la Bacalaureatul de toamnă. Așadar, vineri, absolvenții de clasa a XII-a au susținut ultimul examen scris, la o materie la alegere în funcție de profilul și specializarea absolvită. Conform informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, au fost 560 de candidați înscriși, dintre care doar 454 s-au prezentat la examen, iar 106 au absentat. „Nici un candidat nu a fost eliminat în timpul probei, iar examenul s-a desfășurat în condiții normale. Cei mai mulți candidați au optat pentru biologie”, a declarat inspectorul școlar Ion Ionașcu.
    Începând cu ora 8:00, tot mai mulți tineri ajungeau în unitatea de învățământ la care erau repartizați. Cei cu vicii s-au oprit, ca de obicei, în fața clădirii pentru a se relaxa și a discuta înainte de a intra în examen. Alții butonau telefoanele de zor. Erau îmbrăcați decent, majoritatea în blugi și tricou sau cămașă, aranjați și parfumați, pregătiți de un ultim hop. Nu păreau a fi prea stresați, probabil datorită faptului că se simțeau, de această dată, mai pregătiți și mai stăpâni pe informații. Unii dintre ei au venit însoțiți de câte un părinte, care se așeza pe o bancă ori pe borduri sau trepte, la umbră, și își aștepta copilul să iasă din examen pentru a-l chestiona. Din discuțiile de dinainte de examen nu au lipsit subiectele legate de angajare, petreceri, vacanțe în străinătate sau, de ce nu, găsirea unui loc de muncă în afara granițelor țării.
    Din momentul în care au intrat în săli, absolvenții și-au lăsat deoparte tot ce ar putea fi considerat drept sursă de inspirație – telefoane, caiete, cărți, hărți, calculatoare, foi. Au mers în bănci doar cu pixul și buletinul și au așteptat subiectele, emoționați sau nerăbdători să scape și de ultimul stres și să se poată bucura de soare și căldură, atâta timp cât vor mai putea în aceasta vară. Examenul începuse de aproximativ o oră, iar unul dintre părinți mărturisea unui om al legii că i se pare că a trecut o veșnicie, nu doar o oră. Din câte se pare, tot stresul și toată emoția erau, în acele momente, pe umerii bietei femei, care aștepta cu sufletul la gură finalul probei și niște vești bune.
    După o oră și jumătate, candidații au început să iasă din sălile de examen, ceea ce ar putea însemna două lucruri: ori a fost prea ușor și au terminat repede, ori a fost greu și nu au mai avut ce scrie. Prima absolventă pe care o opresc era veselă și pășea grăbită spre ieșire. „Am dat examen la geografie. De data asta chiar am învățat și datorită faptului că m-am pus pe învățat, am și scris. Deci chiar a fost bine”, mărturisește aceasta. Următorul candidat și-a ales pentru examenul de ieri biologia și asta i-a cam pus bețe-n roate. „A fost nasol rău de tot, pentru că nu am învățat”, spune tânărul, zâmbind.  
Ușa liceului se deschidea din ce în ce mai des, iar majoritatea celor ce pășeau dincolo de ea nu făceau altceva decât să-și deschidă telefonul mobil și să înceapă ori să sune, ori să trimită mesaje, să dea de știre familiei, prietenilor că a terminat și cu proba de astăzi. Un candidat, optimist, spune că va trece cu bine de data asta și la capitolul biologie: „Am scris, mi s-a părut cât de cât bine. Eu zic că trec”. Din ce se poate observa, la o primă vedere și în urma unei scurte discuții, unii dintre ei chiar s-au pus cu burta pe carte, dorindu-și să încheie de această dată socotelile cu examenul maturității. „Mi s-a părut ușor acum. Am scris la toate subiectele, cred că va fi bine”, zice un absolvent care a ales geografia ca materie pentru proba de vineri. Dacă la geografie, majoritatea au susținut că a fost simplu în această sesiune și că au scris, la biologie părerile erau împărțite. „A fost așa și așa. În vară au fost mai acceptabile subiectele”, dă asigurări o tânără. Un alt candidat, aceeași părere: „Ce să zic, a fost ok. În prima sesiune mi s-au părut mai ușoare”.
    Nici cei care au ales să susțină examenul la chimie nu păreau stresați și nici supărați la ieșirea din unitatea de învățământ. Conform spuselor lor, dacă înveți câte ceva reușești să scrii, dacă nu, atunci ai probleme. „Au fost subiecte accesibile pentru cei care au învățat”, mărturisește una dintre tinere. Pentru alții, nu a fost nici greu, dar nici ușor. „Au fost și exerciții ușurele, dar și altele mai grele. Am făcut câte puțin din toate, ca să trec”, spune un absolvent. „Am dat la chimie anorganică. De la subiectul I am scris tot, cu excepția unui exercițiu. La subiectul II am făcut cam trei sferturi, iar la III nu sunt sigur de răspunsuri, dar am scris și acolo”, mărturisește, încrezător, un alt tânăr.
    Dacă realitatea coincide cu afirmațiile făcute de absolvenții de clasa a XII-a care au susținut vineri ultima probă la Bacalaureatul de toamnă, la materia pe care ei au ales-o, situația nu ar trebui să îngrijoreze, iar notele să fie „acceptabile”, așa cum au descris mulți dintre ei subiectele și dificultatea lor. Așadar, rămâne de văzut dacă socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg pe 3 septembrie, când se vor afișa rezultatele și se vor depune contestațiile.
    Reamintim că luni, în urma examenului de la limba și literatura română, absolvenții au ieșit zâmbind din sală și au mărturisit, în mare parte, că subiectele nu au fost grele deloc. Miercuri, când s-a susținut proba obligatorie a profilului- matematică sau istorie, situația nu a fost la fel de bună, tinerii afirmând că au fost subiecte dificile și că nu prea s-au descurcat. Totuși, zâmbetul a rămas același.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?