Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

ANIMALE DE COMPANIE: peștele Scalar



    Peștele Scalar este unul dintre cei mai frumoși pești de acvariu, fiind adesea denumit regele acvariilor. Corpul argintiu cu dungi negre este cea mai populară combinație. Peștele Scalar (Pterophyllum scalare) își are originea în zona de mijloc a bazinului Amazonului. Dintre peștii de acvariu, acesta este unul dintre cei mai plăcuți, apreciați pentru forma frumoasă a corpului și a aripioarelor înotătoare dar și pentru coloritul minunat. Numele i se trage de la aspectul atractiv și de la felul aparte în care înoată.
    Înotătoarele dorsală și anală sunt mari, în nuanțe gălbui cu reflexii argintii-sidef. Radiile sunt în nuanțe albăstrui sau negre. Aripioarele ventrale sunt de forma unor radii lungi, iar aripioarele pectorale sunt mici și incolore. Pedunculul codal este scurt și îngust, iar înotătoarea codală este lată și transparentă. Capul este mic, de formă triunghiulară, iar ochii sunt mari, rotunzi și au irisul de culoare gălbuie-roșiatică.
    Peștele Scalar marmorat are pe corp solzi argintii, aurii și negri, aranjați neregulat. La vârste fragede, scalarii aurii nu sunt atât de arătoși precum vor deveni la maturitate. În ce privește aspectul din punct de vedere al culorilor, începând din 1960, au apărut combinații, precum: negru, gri, marmorat, fantom, leopard, zebră, aur sau galben, etc. porivit www.animalutul.ro. Este un pește liniștit, care necesită un acvariu de dimensiuni mari (cca 100-120 litri), deoarece corpul lui este destul de „ridicat”, din cauza înotătoarelor. Înălțimea coloanei de apă poate fi mai mare de 50 cm.
    Apa din acvariu trebuie să fie mereu limpede, cristalină, bogată în oxigen și ușor acidă. Temperatura apei este bine să fie între 25-28 grade Celsius, nu trebuie să fie mai mare de 30 grade Celsius și să scadă sub 24 grade Celsius deoarece peștele nu se poate adapta și moare. Este sensibil la apa contaminată (nitrați). În acvariu trebuie să fie nisip fin și curat. Cele mai indicate plante de acvariu sunt Sagittaria, Echinodorus, Vallisneriia gigantae și Pistia stratoites pentru că sunt preferate de acest pește, după cum se menționează pe familist.ro/pesti-de-acvariu.
    Deși este adevărat că îi place să mănânce orice, în primul și în primul rând preferă mâncarea vie, tubifex și larve de țânțari. Dacă este ținut în condiții optime, atunci la vârsta de 11-12 luni devine capabil de reproducere. Înainte de reproducere, Scalarul începe să curețe locul în care urmează să își depună icrele. Acest loc poate fi: o plantă foioasă, o piatră plată sau chiar peretele de sticlă al acvariului. Femela depune în jur de 3-400 de icre, ca niște mărgele, masculul le fertilizează, iar apoi le îngrijesc concomitent. Icrele rar supraviețuiesc mai mult de două zile, din cauza geloziei excesive, scalarii le mănâncă adesea. Dacă dorim să obținem peștișori, este indicat ca la două zile după depunere să scoatem icrele din acvariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?