Toamna vine cu schimbări pentru cei care vor să fie șoferi. Dacă pică traseul, candidații trebuie să facă ore suplimentare de condus înainte de a da din nou examenul. Iar cine ia proba teoretică din prima nu trebuie să o mai repete dacă va pica traseul. Măsurile, care vor intra în vigoare din 5 octombrie, ar trebui să-i facă mai responsabili pe viitorii șoferi, și să reducă numărul accidentelor.
Modificările aduse legii sunt în favoarea celor care-și doresc permis. În prezent, cine trece examenul teoretic, dar pică traseul, trebuie să dea din nou ambele examene. Din octombrie însă, cine ia sala, dă examenul practic de câte ori poate pe durata unui an. Noua măsură este privită cu suspiciune de instructori. „La un an de zile mi se pare foarte mult, chiar și eu mai uit din legislație, ce să mai vorbim de elevi”, spune Costel Murgu, instructor. Există însă o condiție: înaintea fiecărei testări practice, candidații trebuie să urmeze un curs de 6 ore de conducere practică. În funcție de instructor și de școala de șoferi, ei ar trebui să mai plătească aproximativ 200 de lei.
Comisar-șef Mihai Enache, purtător de cuvânt al DRPCIV, spune: „Considerăm că o pregătire în plus pentru a aplica cunoștințele dobândite în școala de șoferi este necesară pentru ca viitorul conducător auto să poată avea un comportament responsabil”. Noile măsuri au fost propuse în contextul unei directive europene, care are ca scop înjumătățirea numărului de accidente.