Pitonul regal este cel mai frecvent piton întâlnit în captivitate, datorită comportamentului său docil. Are un temperament placid și blând. El este absolut inofensiv pentru om și în plus are un aspect foarte atrăgător, fiind o adevărată prezență în locuință. Pitonul regal (Python regius) sau pitonul-bilă este o specie neveninoasă de pitoni răspândită în Africa centrală și Africa sub-sahariană. Este cel mai mic piton african și este popular în comerțul cu animale, în mare măsură datorită temperamentului său. Numele de pitonul-bilă i se trage de la obiceiul său de a-și încolăci corpul în formă de bilă în jurul capului pentru a-l proteja. Denumirea de regal, vine de la denumirea în latină ”Regius”.
Acest piton este liniștit, chiar timid și sperios, astfel că nu trebuie manipulat prea des. Nu manifestă niciodată agresivitate și nu opune rezistență atunci când este manipulat. Din acest motiv, acest șarpe este foarte apreciat de terariofili și este unul dintre cei mai potriviți șerpi pentru cei care se decid pentru prima dată să achiziționeze un astfel de animal de companie. Nu îi place să fie deranjat, de aceea persoanele care dețin acest șarpe este bine doar să-l hrănească și să îi facă curat în terariu.
Este o specie mică, însă cu un corp lat, cu un gât subțire și un cap mare. Majoritatea adulților măsoară 1,1-1,5 m putând ajunge la 2 m. Corpul este acoperit cu o piele colorată în diferite nuanțe de maro și desene negre, rotunde, care diferă de la un exemplar la altul. Se mișcă întotdeauna lent. Nu are nevoie de un terariu prea mare, fiind suficient unul de 110 litri. Este bine să ne asigurăm că este foarte sigur și închis ermetic, deoarece pitonul, ca orice șarpe, este un maestru al evadărilor, potrivit www.zoo.ro. Din terariu nu trebuie să lipsească o ascunzătoare, iar substratul terariului trebuie să fie format din gazon artificial, hârtie de ziar și alte materiale moi. Temperatura trebuie să atingă 27-29 de grade și să nu coboare sub 24 de grade.
La toate vârstele, această specie se hrănește cu mamifere mici, în special cu rozătoare. Atunci când este pus într-un terariu nou, el trebuie lăsat să se acomodeze câteva zile, după care să i se ofere hrana. Pitonul regal poate fi hrănit în captivitate cu șoareci, șobolani, pui de găină și porumbel sau șopârle. Este bine ca hrana șarpelui să fie cât mai diversificată. Atunci când mănâncă, Pitonul regal este atras de mai mulți factori: miros, formă, mărime, culoare și de mișcarea pradei, care este bine să îi fie oferită la lăsatul serii, el fiind un vânător nocturn.
Pitonul se reproduce ușor în captivitate. Femela devine sexual matură în al treilea an de viață. Masculul ajunge la maturitate sexuală în mai puțin de un an. Femelele sunt în general mai mari decât masculii. Femela depune 6-16 ouă. Puii proaspăt ieșiți din ouă au circa 41 cm în lungime și sunt asemănători cu adulții. Pitonul regal este sensibil la bacteriile din hrană și apă, putând dezvolta anumite boli. O altă problemă cu care se poate confrunta pitonul regal sunt căpușele, potrivit www.animalutul.ro. El poate întâmpina probleme și atunci când năpârlește, mai ales în zona ochilor. În astfel de situații este bine ca șarpele să fie văzut de un veterinar și să i se acorde îngrijirile necesare. Speranța de viață la Pitonul regal este de 20-30 de ani. Este unul dintre cei mai longevivi șerpi, existând situații în care șarpele Piton regal a trăit chiar și peste 50 de ani.