Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: „Preludiu de toamnă” și „Dor căzut”, subiecte la Bacul de toamnă


Absolvenții de liceu au susținut, ieri, prima probă scrisă în cadrul  Bacalaureatului de toamnă, respectiv la limba și literatura română. Conform informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, la examenul de ieri au fost înscriși 454 de candidați, dintre care 363 s-au prezentat în săli, iar 91 au absentat. „Examenul s-a desfășurat în condiții optime, niciun candidat nu a fost eliminat în timpul probei și nu au existat incidente”, a declarat inspectorul școlar Ion Ionașcu.
    Absolvenții de profil real au avut de rezolvat la subiectul 1 nouă cerințe raportate la poezia „Dor căzut” de Nicolae Labiș. Subiectul 2 a constat în scrierea unui eseu argumentativ despre importanța activităților umanitare din viața tinerilor, iar la subiectul 3 au avut de scris despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
    La profilul uman, subiectul numărul 1 conținea nouă cerințe, formulate pe baza poeziei „Preludiu de toamnă” de Radu Stanca, iar la subiectul 2, elevii au avut de realizat un text argumentativ despre importanța cunoașterii biografiei unei personalități culturale sau științifice. La ultimul subiect, absolvenții au avut de realizat un eseu despre relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată. „Subiectele au fost de dificultate medie, care respectă programele pentru examenul de Bacalaureat național și, de asemenea, modelele elaborate și publicate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, încă din toamna anului 2014. De asemenea, cerințele au fost clar formulate, astfel încât nu a existat posibilitatea unei interpretări eronate din partea candidaților”, a declarat inspectorul școlar de limba română Silvia Chelariu.
    La nivelul județului Vrancea, absolvenții de liceu au fost repartizați în trei centre: Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „V. D. Cotea” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, iar centrul de evaluare zonal, unde vor fi corectate lucrări aduse din alte județe, este stabilit la Colegiul Național „Unirea”.
    Îmbrăcați decent, cu caiete în mână sau doar cu pix și buletin, puțin emoționați și dornici să scape de un stres, elevii vrânceni erau, ieri, încă de dimineață prezenți în  centrele în care erau repartizați. Ceasul arăta puțin peste 8, iar curtea Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” era aproape goală, majoritatea alegând să meargă direct în săli, pentru a nu fi nevoiți să alerge pe holuri în căutarea sălii. Cei care încă se aflau afară, au decis să mai fumeze o țigară înainte de a intra în examen, probabil pentru a se calma. „Nu m-am pregătit mai mult decât în vară. Sper să pic pe subiect”, a spus unul dintre absolvenți. Au fost totuși și persoane optimiste. „Am trecut prin toată materia. Eu zic că de data asta îl iau”, a menționat, sigur pe el, un altul. 
    Candidații au intrat în sălile de examen până în ora 8.30, fără a avea asupra lor telefoane, cărți, caiete și tot ce ar putea reprezenta o sursă de inspirație, altfel riscau să fie eliminați din examen. După ora 8.30, ușile liceelor au fost închise și cu toții așteptau subiectele. În jurul orei 9.00 s-a dat startul probei. Primii candidați au început să părăsească sala după o oră și jumătate. Primul elev care a pășit pe poarta Colegiului Tehnic „V. D. Cotea” era foarte fericit și mulțumit. „Sunt de la profilul real. A fost ușor. La subiectul 3 ne-a picat nuvela”, a declarat acesta. Au urmat apoi și alți absolvenți, fericiți sau mai puțin fericiți. Dacă unii dintre ei nu știau cum să plece cât mai repede acasă, alții au preferat să-și aștepte în curtea liceului prietenii, cunoscuții, pentru a se consulta și a discuta cu ei. „Mi s-au părut foarte ușoare. În comparație cu subiectele din vară, astea au fost mult mai ok”, a zis una din eleve. O altă fată, într-o discuție cu un amic, îi mărturisește acestuia că a făcut „tot și nimic” și că a scris doar la subiectele 1 și 2.
    La Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, după ora 11.00, candidații au început să iasă, pe rând, de la examen, majoritatea cu zâmbetul pe buze, semn că situația era bună. Două fete discutau în fața liceului și păreau destul de relaxate. „Este prima oară când susținem Bacalaureatul. Nu ne-am prezentat la cel din vară. Subiectele de acum ni s-au părut accesibile. Nu a fost atât de greu”, au mărturisit acestea. Alt candidat, același răspuns: „Subiectele mi s-au părut chiar accesibile. Oricine putea să facă ceva, măcar de un 6”. Câteva persoane au ieșit pe poarta liceului și s-au urcat direct în mașină. Nu păreau a fi foarte încântate. „Mie mi s-au părut la fel ca cele din vară, ca dificultate. În sala în am fost eu, am văzut multe persoane care nu prea au scris, adică aveau cam 4 pagini. Eu am scris 7”, a spus o altă candidată.
    În fața liceelor, absolvenții de clasa a XII-a erau așteptați de persoane care împărțeau pliante de promovare a unei școli postliceale. Cei care au ieșit binedispuși din sălile de examen le-au acceptat și le-au studiat din mers, pe când cei care au ieșit supărați nici nu le-au acordat atenție.
    În concluzie, majoritatea absolvenților de liceu au susținut că subiectele la limba română nu au fost grele, ci dimpotrivă „floare la ureche”. Așadar, pe 3 septembrie, când se vor afișa rezultatele, la limba și literatura română notele ar trebui să fie bune, conform așteptărilor și părerilor candidaților. Mâine va fi a doua probă scrisă, cea obligatorie în funcție de profil, iar candidații vrânceni vor susține examen la istorie sau matematică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?