Ziua comunei Gura Caliței va fi sărbătorită duminică, 23 august, în satul Lacu Baban. Potrivit spuselor primarului localității, Nicolae Å¢andără, evenimentul, ajuns la cea de-a IV-a ediție, va debuta în jurul orei 10.00, când va avea loc o slujbă de pomenire a celor care au trăit pe aceste meleaguri, urmată de o întâlnire cu fiii satului, unde vor fi dezbătute probleme de interes local. Situată în bazinul râului Râmna, comuna Gura Caliței este compusă din 10 sate, dispuse când pe o parte, când pe alta a râurilor Râmna, Rașca și Peletic. Localitatea oferă celor ce o vizitează întâmplător o imagine de neuitat.
În fiecare an, fiii locului, răspândiți prin țară și străinătate, își dau întâlnire în comună, trăind din plin bucuria revederii cu ai lor, dar și cu plaiurile natale, unde au văzut pentru prima dată lumina zilei. Începând cu ora 14.00 va evolua un grup de soliști vocali printre care și Ionel Chioveanu, fiu al satului Lacu Baban. De asemenea, va avea loc un recital de excepție al Ansamblului Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”, condus de cunoscuta interpretă a cântecului vrâncean Maria Murgoci.
Primarul Å¢andără a precizat că tot în această zi de însemnătate pentru comunitatea locală, vor fi vizitate și două obiective de pe raza localității. Primul este drumul comunal DC 155 Poienile, asfaltat pe o distanță de 2 kilometri, ce pleacă de la intersecția cu drumul județean DJ 204 P și ajunge în centrul satului Poienile. Al doilea obiectiv este podul de peste râul Râmna de la Plopu, ambele lucrări fiind în curs de finalizare.
Satul Lacu Baban a fost cea mai importantă localitate de pe teritoriul actualei comune Gura Caliței, până la marile alunecări de teren din anul 1970. Primarul spune că după alunecările de teren din 1970, reședința comunei, care a fost la Lacul lui Baban, a fost mutată în satul Gura Caliței, iar numele comunei a fost schimbat în Gura Caliței. „Este un moment de sărbătoare pentru noi toți. Am ajuns la cea de-a patra ediție și ne bucurăm că vom fi la un loc, mare parte din fiii comunei. Pentru mine contează fiecare părere a oamenilor, fiecare doleanță a celor care trăiesc și viețuiesc la Gura Caliței, dar și a celor care sunt plecați în străinătate și își au aici părinții și alte rude. Gura Caliței este casa noastră, cu bune și cu rele, este locul unde au trăit străbunicii noștri din cele mai vechi timpuri, iar nouă ne revine obligația de a le face viața mai ușoară și a le asigura condiții de trai mai bun celor din zilele noastre. Îi invit pe toți să ne fie alături la acest ceas de sărbătoare. La mulți ani dragii mei locuitori”, a spus Nicolae Å¢andără, primarul comunei Gura Caliței.