Apariția articolului de ieri ce avea ca subiect salariile cadrelor didactice și în care președintele Sindicatelor Libere din Învățământ Vrancea, Emil Tudor, preciza că profesorii vrânceni nu sunt nemulțumiți de venituri, așa că nu se pune problema unor proteste la nivelul județului nostru, a stârnit foarte multe reacții din partea angajaților din învățământ. „Este absurd ce spune liderul de sindicat care habar n-are de salariile din învățământ. După 10 ani de învățământ, gradul II și 10% spor de vechime, am ajuns la mulțumitoarea sumă de 1006 RON. Îi recomand dlui lider de sindicat să trăiască decent cu acești bani, măcar o lună…”, a comentat Ionela. Acesta este doar unul din zecile de comentarii de pe site-ul nostru. Reproșuri i-au fost însă adresate și direct lui Emil Tudor.
În acest context, acesta s-a răzgândit în privința declarațiilor făcute și a informațiilor oferite și a sunat la redacție pentru a declara că articolul a stârnit multe reacții în rândul colegilor săi și ține să precizeze că „profesorii sunt foarte nemulțumiți de salariile oferite” și că decizia Guvernului de a mări doar salariile celor din sănătate este considerată ca fiind o „discriminare, deoarece toți recunosc că cele două categorii sunt la fel de importante, medici fără școală nu se poate.”. De asemenea, acesta ne-a mai spus ieri că este prea devreme pentru a se pronunța în privința unui posibil protest, dar dacă situația va continua în acest fel, se va ajunge și la astfel de reacții din partea celor din învățământ. În ceea ce privește informațiile despre măririle de salarii în învățământ, președintele SLI a reformulat, menționând că totul este la nivel de demers, de proiect și nu se știe dacă cifrele de pe foaie vor deveni și sume concrete în mâinile profesorilor.
Interesant este că liderul de la Vrancea pare să nu cunoască deciziile liderilor de la nivel național. Spunem asta deoarece într-un comunicat dat publicității miercuri de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), se arată că decizia de majorare a salariilor angajaților din sănătate este justă, dar că dacă nu vor crește și veniturile din învățământ, Executivul trebuie să se aștepte la proteste de amploare. În comunicat se precizează că, după majorarea din luna martie, salariul net al unui învățător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că luni se va întâlni cu sindicatele și cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizând că vor cere o nouă creștere de 10 – 15 la sută, pentru ca majorarea să fie de 25 la sută până la sfârșitul anului. Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu, a precizat ieri că, potrivit unui acord din 2014, încheiat de sindicatele din educație cu Guvernul, până în anul 2017, salariile ar fi trebuit să crească cu 34 la sută. Liderul sindical a mai spus că în întâlnirea de luni se va solicita găsirea unei soluții pentru acordarea unei majorări de 10-15 la sută a salariilor din educație, pentru că astfel, având în vedere că dascălii au primit cinci la sută în plus în martie și vor mai primi tot atât din septembrie, până la sfârșitul anului ar beneficia de o creștere apropiată de cea din sănătate.
Premierul Victor Ponta a susținut marți seară, într-o intervenție televizată, că, deocamdată, din fondurile disponibile, pot fi mărite salariile pentru personalul din sistemul sanitar, așa cum anul trecut a fost parafată o înțelegere cu profesorii asupra titlurilor executorii și a majorării salariilor. „Atunci când a fost vorba despre titlurile executorii, despre măririle la profesori, pe care le-am adoptat deja și pe care le primesc anul acesta, medicii n-au fost contra. Deci, acum, când avem posibilitatea, prin economiile făcute în sistem, să facem o anumită strategie, cred că așa e corect. (…) Acum putem să facem lucrul acesta pentru medici”, a declarat Victor Ponta la România TV.
Prim-ministrul a arătat că, în prezent, ceea ce se discută și se poate face, se va face. „Deocamdată, azi, pe banii pe care îi avem, pe un impact pe care l-am evaluat, pe care l-am calculat și pe care îl putem acoperi, putem să facem lucrul acesta pentru medici, așa cum anul trecut am făcut pentru profesori sau așa cum am făcut în urmă cu două luni, când eu nu eram la birou, eram în spital, când s-a aprobat, cu domnul Oprea prim-ministru interimar, s-au aprobat anumite drepturi la polițiști sau la militari. Deci, când se poate, se poate”, a mai declarat Victor Ponta.