Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Cazurile de cancer de piele, în creștere alarmantă! Medicii recomandă controalele periodice


Vara este anotimpul în care alegem să facem tot felul de activități în aer liber. Fie că ieșim la plimbare sau mergem la plajă, dermatologii recomandă precauție la expunerea la soare, deoarece pielea poate avea de suferit dacă nu este protejată. Una dintre afecțiuni este cancerul de piele.
Conform unui studiu realizat recent de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), nouă din zece români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deși peste 50 la sută dintre aceștia sunt conștienți de faptul că alunițele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cei mai mulți tineri care refuză să își supravegheze la modul profesionist alunițele sunt cei cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, în procent de 81 la sută. Åži persoanele care au peste 30 de ani sunt la fel de neglijente, 73 la sută din repondenții aparținând acestei categorii de vârstă declarând că nu obișnuiesc să meargă la dermatolog.
Medicii dermatologi spun că, în Vrancea, sunt sute de persoane care suferă de cancer de piele, multe încă nediagnosticate, fiind vorba mai ales de persoane vârstnice. O parte dintre acestea suferă de melanom, cea mai agresivă formă de cancer, care face ravagii inclusiv în rândul tinerilor. „Datele oficiale privind incidența melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample și constante de educare și prevenție, atât în rândul tinerilor, cât și al adulților, incidența melanomului malign crește”, a precizat Cezar Irimia, președintele FABCR, citat de Mediafax.
Medicii dermatologi vrânceni spun că în ultimii zece ani s-a constatat o creștere a incidenței melanomului, care este cel mai periculos cancer de piele în Europa, actualmente acesta fiind pe locul 9 dintre cele mai frecvente cancere. În 2012 au fost diagnosticate mai mult de 100.000 de cazuri noi de melanom în Europa. Acest lucru a determinat apariția a numeroase campanii de informare a populației în mass-media cu privire la riscul expunerii solare.

   Sfaturi pentru protejarea pielii

Medicii dermatologi recomandă vrâncenilor să evite expunerea la soare între orele 11.00 și 18.00. De asemenea, sugarii sub vârsta de 6 luni nu trebuie expuși razelor solare. Recomandată este și folosirea cremelor de fotoprotecție. „Persoanele care au fototip cutanat 1 sau 2, adică cele care nu se bronzează, ci se ard, trebuie să utilizeze o cremă de fotoprotecție cu indice mare (SPF) de 40 sau 50. Cele care au un fototip cutanat 3, adică cele care se bronzează la soare, trebuie să utilizeze, la început, o cremă cu factor (SPF) de 30, apoi odată ce bronzul apare progresiv, pot folosi o cremă cu un factor de protecție (SPF) mai mic. Crema trebuie aplicată într-un strat generos cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și la fiecare două ore trebuie reaplicată, iar după scăldat, crema va trebui reaplicată imediat. Recomand ca achiziționarea cremelor de protecție solară să se facă din farmacii”, spun dermatologii. 

   Afecțiunile cutanate se pot agrava în urma expunerii la soare

În cazul în care nu își pot permite să își cumpere o cremă de protecție solară, persoanele trebuie să poarte pălării cu boruri largi și haine care să acopere cât mai mult din suprafața cutanată. Dermatologii avertizează că riscul de a face cancer cutanat crește considerabil la persoanele care au suferit arsuri solare mai mulți ani la rând și la persoanele care prezintă pe corp numeroase alunițe (nevi pigmentari) și care se expun prelungit la soare fără o protecție adecvată.
„O mare atenție în ceea ce privește expunerea la soare trebuie să o aibă persoanele care au afecțiuni cutanate care se pot agrava odată cu expunerea solară precum: lupusul eritematos, melasma, acneea vulgară, rozaceea, vitiligo, eczema etc. Ei trebuie să utilizeze o cremă cu un factor de protecție cât mai ridicat SPF (50+). De menționat este și faptul că îmbătrânirea pielii se accelerează la persoanele care se bronzează în fiecare an, chiar dacă nu suferă arsuri solare”, au mai explicat dermatologii.

   Alunițele trebuie controlate periodic

De asemenea, medicii recomandă vrâncenilor să își urmărească alunițele periodic, iar dacă sunt sesizate modificări ale acestora, mai exact simetria, marginile, culoarea, să se prezinte în cel mai scurt timp la dermatolog. Și asta pentru că depistarea preconce și tratarea cancerului în faza incipientă salvează vieți. Date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsuri solare, ca urmare a expunerii necontrolate și prelungite la soare, deci, dacă după o plajă „fierbinte” vă apar alunițe sau alte leziuni pe piele, mergeți de urgență la medic.
În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. Totodată, se înregistrează o incidență a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la suta de mii de locuitori, la 4,5 la suta de mii de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?