Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Liderul SLI Vrancea spune că profesorii sunt mulţumiţi de venituri


Conducerile celor trei federații sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și din învățământul superior – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Națională Sindicală „Alma Mater” s-au întâlnit ieri și, într-un comunicat de presă, au precizat că au solicitat Prim-ministrului României, Victor Ponta, o întâlnire, „în regim de urgență, pentru a discuta, în concret, despre majorările salariale suplimentare pentru personalul din învățământ, care se impun a fi acordate în cel mai scurt timp, fără a fi condiționate de adoptarea legii unice de salarizare”.     Întrebat fiind de o posibilă alăturare a profesorilor din învățământul vrâncean, profesorilor nemulțumiți de salarii din țară, care ar putea organiza proteste la începutul noului an școlar, președintele SLI Vrancea, Emil Tudor, a declarat că profesorii vrânceni nu sunt nemulțumiți de venituri, așa că nu se pune problema unei astfel de manifestări și la nivelul județului nostru. 
    Conform acestuia, din luna mai a anului 2014, la nivelul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, s-au organizat întâlniri la nivel național, cu lideri din fiecare județ și s-au discutat aspecte precum modificarea legii educației, statutul personalului didactic și alte metodologii, acum ar fi gradația de merit, decontarea cheltuielilor de deplasare a cadrelor didactice. Emil Tudor spune că Legea Educației Naționale „trebuie și va fi modificată în direcția renunțării la finanțarea per elev, care nu asigură sumele necesare plății salariilor în condițiile în care într-o unitate de învățământ, mai mult de jumătate din corpul profesoral are grad didactic I și o vechime de peste 25 de ani. În aceste condiții, ar fi nevoie de o suplimentare între 32 și 35% a fondurilor, față de finanțarea per elev.”
    Salarizările în sistemul bugetar au generat lungi discuții. Din acest motiv, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat Ministerului Educației o nouă grilă de salarizare. Astfel, s-au făcut demersuri către Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor Publice și s-a solicitat ca salariul de încadrare (debutant) să fie cel puțin 80% din salariul mediu brut pe economie, care la această dată este de 2.400 lei.  În urma negocierilor purtate, s-a ajuns la un procent de 82% din salariul mediu brut pe economie pentru debutant, ceea ce ar reprezenta aproximativ 1860 lei.     Salariile celelalte vor avea o evoluție, conform tranșelor de vechime. Acest demers a fost finalizat încă de la finalul anului 2014 și pus în aplicare începând cu luna martie 2015, când s-a aplicat o mărire de 5% pentru personalul didactic și didactic auxiliar. Următoarea mărire este prevăzută în luna septembrie a acestui an, tot cu 5%.
    Pentru personalul nedidactic care, conform legii 63, era plătit în așa fel încât să se depășească cu puțin salariul minim pe economie, FSLI a reușit o mărire care e în plată din iulie a.c., cu 12%. Asta ar reprezenta, aplicându-se la salariul minim pe economie (1.050 lei brut), o mărire la aproximativ 1.200 lei brut, adică 1.000 lei net. „E un început bun și încercăm ca problemele din sistem să fie rezolvate mai rapid, pentru că dacă vrem o educație de calitate, avem nevoie de oameni care să fie atrași de sistem”, a declarat Emil Tudor.
    Conform datelor prezentate de președintele SLI Vrancea, până în anul 2017 s-ar putea ajunge la o dublare a salariilor. Spre exemplu, în sectorul învățământului preuniversitar, un profesor de ciclu primar, gimnazial sau liceal, cu peste 40 de ani vechime, grad didactic I, va avea un salariu de încadrare de 3.664 lei brut, putând ajunge la 4.563 lei brut. Un profesor de grad I, cu studii superioare, gradația 0 va avea 3.125 lei brut și ar putea ajunge la 3.891 lei brut.
     

36 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?