Facebook-ul este „aplicația bună la toate”, iar asta nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Anunțuri cu pierderi de obiecte, câini, pisici, matrimoniale, vânzări electrocasnice, mașini, haine, bijuterii, tot soiul de electronice și alte obiecte, dar și solicitări de cumpărare sau închiriere – de așa ceva sunt pline grupurile de pe rețeaua socială. În afară de categoriile enunțate mai sus, există și grupuri speciale, dedicate negustorilor de carte.
O altă practică folosită până acum este mersul din clasă în clasă pentru a vinde manualele colegilor mai mici. Astăzi, elevul se folosește de timpurile în care trăim și de faptul că internetul stă la dispoziția oricui, așa că fotografiază cărțile de care nu mai are nevoie, se face comod în scaunul lui de birou și postează anunțul pe facebook, care sună cam așa „Vând manuale de clasa Z. Prețuri între x-y, în funcție de manual.” sau mai simplu și cu mai puține detalii „Vând! Detalii în privat.”
Ioana Alexandra B. este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Unirea” din Focșani și ne mărturisește că până în clasa a X-a inclusiv a primit manuale de la liceu, dar în clasa a XI-a și a XII-a, elevii sunt nevoiți să-și găsească singuri manuale, fie la colegii mai mari- second-hand, fie noi din magazine, librării. Ea și-a găsit manualele de care avea nevoie pe un grup de pe Facebook. „În clasa a XI-a mi-am cumpărat majoritatea manualelor de la persoane care le vindeau pe un grup de pe Facebook. Erau tot din Focșani, deci mi-a fost ușor să iau legătura cu ei”, spune Ioana.
În ceea ce privește costul manualelor, eleva ne spune că prețul cu care le vinde e mai mic decât cel cu care le-a cumpărat și că suma finală se stabilește de comun acord cu cel care cumpără, în funcție de cât de mulțumit e acesta de starea manualelor: „Dacă am scris pe el, mai scad din preț, dar dacă e în stare impecabilă, mai adaug puțin. Prețul pe care îl afișez este doar o idee, depinde de cumpărător.” Cât despre manualele pentru noul an școlar, Ioana spune că le-a achiziționat deja, tot prin intermediul rețelei de socializare și a grupurilor special create pentru astfel de comerț:„Am întrebat deja profesorii și știu ce manuale ne cer, așa că le-am cumpărat. Tot la fel am făcut rost și de cărțile necesare pentru examenul de Bacalaureat.”
Adrian-Cosmin Ș., proaspăt absolvent de liceu și fost elev al Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, preferă metoda clasică: „O să le vând la început de an școlar. Mergem mai mulți colegi prin școală și întrebăm cine este interesat să cumpere. E mult mai bine, eu anul trecut așa mi-am cumpărat manualele și culegerile de care am avut nevoie.”
Alt elev, alte motive pentru care nu se folosește de Facebook în astfel de cazuri. Andrei B. este elev în clasa a XI-a la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani și mărturisește că nu și-a cumpărat manualele de pe internet, pentru că nu are încredere și nici nu are de gând să le vândă la final de an cu ajutorul Facebook-ului, din aceleași motive.
Georgiana-Elena N. a trecut în clasa a XII-a și este elevă a Colegiului Național „Unirea”. Aceasta mărturisește că nu a fost nevoită până acum să-și caute sau să-și vândă materialele didactice pe internet: „La noi, la începutul fiecărui an școlar, se organizează „Târgul de Cărți”, unde vin foștii elevi ai liceului și vând toate materialele didactice pe care le au: manuale, portofolii, teste pentru admitere etc.”
Așadar, părerile sunt împărțite. Dacă unii au încredere să cumpere de la necunoscuți de pe internet, iar celor care pun la vânzare cărțile pe internet li se pare că este mult mai ușor să vinzi manualele astfel, alții sunt de păreri contrarii. În orice caz, cei care nu au reușit încă să-și cumpere cărțile necesare noului an școlar, mai au aproximativ o lună la dispoziție. Timp este, internet avem, bani să fie!