Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

DESTINAȚII CU GUST Gulaș haiducesc, o mâncare ce poate fi gătită la ieșirile în aer liber, cu prietenii


Gulașul haiducesc este o mâncare consistentă care poate fi gătită la ieșirile în aer liber, cu prietenii și trebuie savurată alături de un pahar de vin roșu sec.
Secretele rețetei de gulaș haiducesc ne sunt dezvăluite de Adrian Pănescu, șeful de cabinet al prefectului Harghitei și coordonatorul echipei de bucătari amatori ‘Phoenix’, cu cea mai longevivă participare la Festivalul cartofului din Miercurea Ciuc. De altfel, în acest an, echipa Phoenix a pregătit un gulaș haiducesc la Festivalul Cartofului și a obținut aprecierile juriului, dar mai ales ale pofticioșilor care au gustat din delicioasa mâncare. ‘Pentru 8 persoane, avem nevoie de 500 de grame de rasol de vită și carne de mânzat, 100 grame de slănină afumată, 100 ml de ulei, trei cepe roșii sau albe, o căpățână de usturoi, un kilogram de cartofi timpurii, 300 grame de hribi, trei ardei capia, trei roșii cărnoase, sare după gust, piper, chimen măcinat și pătrunjel verde’, ne dezvăluie Adrian Pănescu rețeta gulașului haiducesc.
Modul de preparare nu este foarte complicat, dar este important ca bucătarul să nu se grăbească și să înceapă pregătirea mâncării imediat ce a ajuns la iarbă verde, pentru ca gulașul să aibă timp să fiarbă la foc scăzut. ‘Punem ceaunul pe foc, tăiem ceapa rondele și o călim puțin în ulei încins, după care adăugăm slănina afumată și o lăsăm să se rumenească, iar după acest moment punem carnea. Când carnea este pe jumătate pregătită, se adaugă boia de ardei dulce, sare și piper. Pe o plită coacem ardei capia și roșiile cărnoase, peste care presărăm sare, apoi le decojim și le lăsam la scurs’, explică Adrian Pănescu. 
Când roșiile și ardeii capia s-au scurs, se mărunțesc potrivit și se adaugă în ceaun alături de hribi, ‘culeși neaparat din zona Livezi, unde sunt foarte gustoși’, iar apoi se pun cartofii tăiați cuburi, după ce au fost spălați în două ape, pentru a elimina amidonul. ‘La final se adaugă usturoi, praf de chimen și sare după gust și se lasă la fiert la foc scăzut, timp în care se servește o țuică de 30 de grade, pentru deschiderea apetitului’, ne spune Adrian Pănescu. Atunci când gulașul e gata, se servește cu pătrunjel verde mărunțit și cu un pahar de vin roșu sec.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?