Primarii vor întocmi listele pentru ajutoarele alimentare europene care vor fi distribuite anul viitor persoanelor defavorizate. Noile reguli pentru Programul operațional „Ajutorarea persoanelor defavorizate” au fost publicate în Monitorul Oficial și țin cont de deficiențele înregistrate în acordarea acestor ajutoare din acest an. În primul rând, a fost introdusă o nouă categorie de beneficiari, respectiv „persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană, inclusiv și nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute…, stabilite prin dispoziție a primarului”.
Prin această modificare vor putea primi ajutoare alimentare și bătrânii din localitățile necooperativizate care nu primesc niciun fel de pensie sau alte venituri și care, în ultimul an, nu au putut primi aceste ajutoare alimentare europene. Este reglementată clar și situația în care, după distribuirea către beneficiarii de pe listele inițiale și cele suplimentare, primăriile rămân cu stocuri de alimente. Au fost stabilite etape succesive, respectiv compensare între localități din interiorul județelor unde sunt stocuri excedentare cu cele unde solicitările eligibile nu au fost acoperite. În a doua etapă se pot face compensări între localități din județe diferite, în ambele cazuri fiind nevoie de acordul și coordonarea Instituției Prefectului.
Dacă la nivelul unei localități rămân pachete alimentare neacordate, acestea vor fi redistribuite în limita de maxim două cutii/persoană, având prioritate persoanele singure. „Numărul de cutii distribuit pe lista de suplimentare va fi, în cadrul unei localități, același pentru toți beneficiarii eligibili trecuți pe această listă, conform dispoziției primarului”, precizează noul act normativ.
Altă modificare se referă la procedura de stabilire a numărului de beneficiari, care nu va mai fi realizată doar de Ministerul Fondurilor Europene. Numărul de beneficiari va fi comunicat de la nivelul județului de către Grupul de lucru pentru derularea POAD, înființat prin ordin al prefectului județului. Prefectura stabilește lista beneficiarilor în baza situațiilor transmise de de primării. Primarii vor întocmi lista beneficiarilor la nivelul localităților, în baza situațiilor transmise de instituțiile deconcentrate. În cazul listelor suplimentare, acestea trebuie avizate de asistenții sociali în baza anchetelor sociale desfășurate pentru identificarea persoanelor de pe listele suplimentare.