Agricultorii care au culturile calamitate de secetă sau grindină în acest an trebuie să ceară primăriilor stabilirea pagubelor produse. Precizările au fost făcute de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Vrancea pentru a clarifica modul în care poate fi redus impozitul pe veniturile din agricultură ca urmare a calamităților. Sunt clarificări utile după ce unii viticultori au fost nemulțumiți de gradul de calamitare a culturilor, stabilit de o comisie formată la nivel județean, la nivelul localităților.
Deși li s-a explicat la nivelul primăriilor și Direcției Agricole, unele persoane nu au înțeles că stabilirea pagubelor pentru fiecare proprietar se face doar în urma unei cereri depuse la primăria localității unde se află suprafața de teren calamitată. Reprezentanții Direcției Agricole au arătat că sunt două tipuri de verificări, prima în care se stabilește un grad mediu de afectare a culturilor agricole la nivelul localităților și a doua evaluare, la solicitarea proprietarilor ale căror culturi agricole au fost afectate de calamități naturale. Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache ne-a spus că au fost depuse asemenea solicitări din partea unor fermieri vrânceni din mai multe comune vrâncene: Dumbrăveni, Bordești, Tâmboiești, Å¢ifești, Vârteșcoiu, Jariștea. „Comisia merge în teren împreună cu proprietarul deoarece trebuie identificate limitele și se stabilește gradul de calamitate”, a arătat directorul Direcției Agricole. Din comisia respectivă mai fac parte reprezentanți ai Fiscului vrâncean, ai primăriei localității, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Conducerea AJFP Vrancea a arătat că norma de venit pentru impozitul din agricultură se reduce proporțional cu pierderile suferite de agricultori. Această prevedere se aplică „pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum înghețul, grindina, poleiul, inundațiile, ploaia abundentă, seceta, precum și a celor produse de animalele sălbatice, care afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale/animale deținute”. „Având în vedere cele menționate, persoanele fizice care sunt afectate de calamități pentru a putea beneficia de prevederile legislative pentru reducerea normelor de venit proporțional cu pierderea suferită trebuie să ceară primăriei în raza căreia se află suprafața de teren calamitată constituirea comisiei pentru stabilirea gradului de calamitate”, precizează conducerea AJFP Vrancea.