În unitățile de învățământ din cartierul Sud al Focșaniului e agitație mare zilele acestea. Se lucrează de zor peste tot, pentru ca noul an școlar să înceapă în condiții cât mai bune.
Intru pe Aleea 1 Iunie și mă îndrept către Școala „Alexandru Vlahuță”. Nici nu a fost nevoie să mă apropii prea mult de unitatea de învățământ ca să-mi dau seama că lucrările sunt în toi. Suntele mașinăriilor ce se folosesc în astfel de munci se auzeau de la colț, iar în momentul în care am deschis ușa școlii am simțit mirosul acela greu și puternic ce se simte în orice încăpere aflată în reparații generale. Întrebând de directorul Valy Èigănuș, aflu că, cel mai probabil, se află la școala numărul 1, „Nicolae Iorga”, de lângă.
Lucrările de reabilitare a Școlii „Alexandru Vlahuță” au început în luna iulie a acestui an, cu fonduri europene și au o valoare de 1,26 milioane lei, plus TVA-ul de 302,3 mii lei. Până la finalizarea lucrărilor, elevii din clasele V-VIII vor învăța în clădirea reabilitată de la Școala „Nicolae Iorga”, iar cei din clasele 0-IV în incinta grădinițelor 10 și 13.
Merg în clădirea alăturată, a Școlii „Nicolae Iorga”, unde agitația nu era la fel de mare, dar exista. Întreb de directoarea școlii „Alexandru Vlahuță” și mi se spune că nu e nici aici, ci pe la grădinița nr. 10. Am întrebat și de directoarea Școlii „Nicolae Iorga”, Daniela Trandafir, despre care aflu că va reveni din concediu săptămâna viitoare. Observ că instituția e cam „goală”, asta pentru că unitatea a fost deja renovată, iar zilele acestea personalul a revenit în clădire, urmând ca din toamnă elevii să revină pe băncile școlii „proprii”, după un an în care au mers la cursuri în incinta clădirii fostei Universități „George Barițiu”. Miroase a curat, a nou, iar elevii se vor bucura din toamnă de un mobilier nou și clase renovate.
Și în cazul Școlii „Nicolae Iorga”, lucrările de reabilitare cu fost făcute printr-un proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de peste 3,6 milioane lei și au început în anul 2013.