Focșaniul a continuat să fie sâmbătă și duminică un leagăn al istoriei și patriotismului. Manifestările dedicate împlinirii a 98 de ani de eroism în Vrancea, au strâns laolaltă focșănenii, care au venit cu mic, cu mare, să asculte un amplu repertoriu de muzică populară și să vadă câțiva dintre soliștii de seamă ai României. Inițial, cu puțin înainte de ora 19:30, mai existau locuri libere pe scaunele amplasate în fața scenei, dar la scurt timp, Piața Unirii a devenit „neîncăpătoare” pentru iubitorii melodiilor de cătănie, pentru cei cu dragoste de țară și, de ce nu, și pentru alți focșăneni care doreau o porție de voie bună.
Sâmbătă seară, invitați au fost Sofia Vicoveanca, Sava Negrean Brudașcu, Mihai Ciobanu, Floarea Calotă, Veta Biriș și Nicolae Furdui Iancu, acompaniați de Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău.
Duminică au cântat pe scena din Piața Unirii: Maria Murgoci și Ansamblul Folcloric Å¢ara Vrancei, Nicolae Sabău, Ion Ghițulescu, Tudor Furdui Iancu, Cătălin Hașa, Sebastian Stan, Cristian Pomohaci.
Prezentatorul spectacolului folcloric al cântecelor de cătănie „Vrancea-Vatră de Istorie” a fost Marius Ciprian Pop, care a subliniat, cu fiecare ocazie, importanța dragostei de țară și de oamenii care s-au jertfit pentru ea, pentru noi. „Să știți că emoțiile sunt foarte mari, pentru că și responsabilitatea este acută atunci când te gândești că participi la un eveniment care se dorește a fi și a deveni prin tradiție un centru de mărturisire a patriotismului. Așa au gândit cei care au organizat prima ediție a spectacolului „Vrancea eroică”, ca orașul Focșani, an de an, în august, să devină un loc de întâlnire al tuturor celor care încă au curajul să-și mărturisească dragostea de neam. Toată bucuria aceasta este izvorâtă din jertfa pe care eroii de neam, de la Mărășești în mod special, în mod general și de la Mărăști și Oituz, au depus-o cu dragoste de țară, pentru ca noi astăzi să avem identitate, verticalitate, să avem bucuria vorbirii unei limbi românești”, a mărturisit acesta publicului.
„Vă invidiez foarte tare, deoarece aveți atâtea festivaluri și sărbători frumoase”
Sofia Vicoveanca a fost cea care a deschis sâmbătă seara suita cântecelor patriotice. Publicul a ascultat, a fredonat și a aplaudat puternic după fiecare melodie. „Este un eveniment foarte important și vă felicit pe toți cei care luați parte la așa ceva, pentru că oamenii, mai ales tineretul, cred că nu realizează ce înseamnă să ai pace la hotar, să ai liniște. Eu nu am prins, dar am trăit sfârșitul de război și știu ce înseamnă. Mă rog de fiecare dată să avem liniște. A avea liniște înseamnă sănătate, pace. Mă bucur mult și felicit organizatorii că s-au gândit la o asemenea idee și mulțumesc frumos. Sănătate multă și aveți grijă”, a spus Sofia Vicoveanca.
Focșănenii au ascultat, în continuare, cântecele și urările Savei Negrean Brudașcu și ale lui Mihai Ciobanu, cântăreț român de muzică populară, din Republica Moldova. „Am venit să aduc un omagiu eroilor căzuți și vă doresc zile multe și frumoase și viață lungă”, le-a urat Mihai Ciobanu celor prezenți.
Floarea Calotă a fost și ea prezentă la sărbătoarea din Focșani și nu a plecat fără să mărturisească ceva publicului: „Am găsit aici un public special, care mai ales la evenimentele istorice extrem de importante vine cu toată dragostea și nu numai că are răbdare, că are aplecare asupra cântecelor cu izul acesta de durere care vine din istorie, dar îl și simte și îl iubește. Mai devreme pica așa, câte o picătură de ploaie. Mi-am imaginat că poate îngerii din ceruri plâng și ei, comemorează și ei ce comemorăm noi astăzi: vitejia celor care au fost cândva pe aici și s-au jertfit”
Ultimul care a urcat pe scena din Piața Unirii a fost Nicolae Furdui Iancu. Momentele în care acesta a interpretat „Treceți batalioane românii Carpații” și „Noi suntem români” au ridicat întreg publicul în picioare și au stârnit ropote de aplauze. „Și acest eveniment și multe alte evenimente istorice care sunt marcate prin aceste evocări ce se fac în diferite locuri din țară, sunt foarte importante pentru a readuce adevărata istorie în fața tinerilor, în fața românilor. Ceea ce se întâmplă acum, aici, în aceste locuri, locuri care emană istorie de sute de ani și, mai ales, istorie cu mare semnificație pentru formarea statului român, eu spun că este o idee foarte bună din partea autorităților. Mă bucur că astăzi sunt prezent și eu aici, alături de mari artiști ai României, care prin cântecele lor, în permanență readuc istoria în fața românilor”, ne-a declarat Nicolae Furdui Iancu.
Cel care a fost nelipsit de pe scenă, începând cu Sofia Vicoveanca și terminând cu Nicolae Furdui Iancu, a fost Nicolae Botgros, alături de Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău, Republica Moldova. Impresionat de manifestările de zilele acestea, desfășurate în Vrancea, și rugat să descrie în câteva cuvinte impresiile sale despre evenimentul ce marchează 98 de ani de eroism vrâncean, acesta ne-a declarat: „Ar fi inutil să spun doar câteva cuvinte despre evenimentul de la Focșani. Aici e de vorbit zile întregi. La Focșani se întâmplă lucrurile cele mai importante, pentru care, sincer vă spun, vă invidiez foarte tare, deoarece aveți atâtea festivaluri și sărbători frumoase, una mai bună decât alta. Am participat la toate sărbătorile. Asta de astăzi a fost mai deosebită, pentru că s-a cântat un repertoriu deosebit. Toți soliștii cei mai de marcă ai României, începând de la Nicolae Furdui-Iancu, Veta Biriș, Mihai Ciobanu, doamna Sofia Vicoveanca…e ceva de vis, o sărbătoare frumoasă pentru noi, pentru Orchestra „Lăutarii”, pentru mine personal. Mă duc acasă, sincer vă spun, satisfăcut, cu niște lucruri pe care nu le am la mine în Republică și-mi pare rău, fiindcă și la noi sunt oameni exact ca aici, care așteaptă aceste sărbători, această cântare, așteaptă chiar cântecul patriotic, care ne lipsește din orice și din școală, și din toate instituțiile. Cântecul patriotic este viața noastră, patria, cuvântul și vorba și tot ce avem mai sfânt.”
La finalul serii de sâmbătă, focșănenii au fost invitați să rămână în Piața Unirii pentru a viziona filmul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.
„Focșaniul este un exemplu pentru toată țara”
Duminică, artistul Nicolae Sabău i-a încântat pe focșăneni cu cântecele sale, imediat după ce pe scenă au fost artiștii de la Ansamblul Folcloric Å¢ara Vrancei. Nicolae Sabău ne-a spus că evenimentul organizat la Focșani, în premieră, va deveni o mare sărbătoare a neamului românesc. „Sunt pentru prima dată la Focșani. Am umblat prin toată lumea, dar la Focșani nu ajunsesem. Astăzi am bucuria de a fi la o mare sărbătoare, și pe viitor, o mare sărbătoare a neamului românesc. Este o obligație de suflet, este ceva ce ne onorează pentru că doar așa ne putem cunoaște istoria, și să ne amintim de cei care au fost înaintea noastră, care au luptat și au vărsat sângele pe ogoarele patriei noastre, pentru independența noastră, să fim stăpâni pe doină, pe tricolor și pe rugăciune. Este datoria noastră, a tuturor să ne amintim de istorie, de cei care au luptat pentru noi, pentru că numai așa putem să le aducem mulțumire și să ne amintim de aceștia. Unii au venit acasă fără o mână, alții au murit pe câmpul de luptă și e bine să-i pomenim. Și noi, prin viu grai, dar și preoții în sfintele biserici”, a spus Nicolae Sabău.
Cunoscutul artist Cătălin Hașa este de părere că evenimentele dedicate eroilor care au avut loc în Vrancea, trebuie să devină o tradiție. „Inițiativa autorităților județene de a organiza un asemenea eveniment dedicat eroilor neamului este extraordinară și este unicat în România. Sincer nu am mai întâlnit un asemenea eveniment, de o asemenea anvergură și cu atât de mulți artiști, care să comemoreze amintirea celor care prin jertfa lor de sânge s-au sacrificat ca noi să o ducem puțin mai bine și să avem acea unitate de popor și de neam. Toate popoarele au sărbători închinate eroilor care au căzut pentru țară, ei își respectă martirii și cred că noi ar trebui să luăm exemplu și să îi punem în cântecele noastre pe cei care au luptat pentru țara noastră. Și cum altfel am putea să ne aducem aminte de eroi, decât prin astfel de spectacole, cu cântece care sunt potrivite unui spectacol de o asemenea anvergură. Evenimentul de la Focșani trebuie să devină o tradiție. Niciodată în țara noastră nu a mai fost dedicat un spectacol cu cântece patriotice eroilor noștri. Păcat ar fi să nu se mai continue acest spectacol, dar eu cred că el va dăinui în ani!”, a spus Cătălin Hașa.
Tudor Furdui Iancu, fiul apreciatului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, a felicitat organizatorii pentru evenimentele dedicate eroilor, fiind de părere că „Focșaniul este un exemplu pentru toată țara”. „Eu am mai fost la Focșani, când eram puțin mai tânăr. Ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestor zile la Focșani este o inițiativă lăudabilă. Pe mine m-a surprins plăcut evoluția acestui oraș. Este bine ca din când în când și poate și mai des să ne amintim de eroii neamului nostru, eroi care au luptat pe câmpurile de luptă de la Mărășești, Mărăști și Oituz. E impresionant, și publicul de aici. Consider că prin acest eveniment tradițiile neamului nostru nu vor muri niciodată și ar fi bine să continue mulți ani de acum înainte. Focșaniul este un exemplu pentru toată țara, această manifestare pe care am trăit-o noi este unicat! Sincere felicitări!”, a spus Tudor Furdui Iancu.
Ce cred cetățenii
„Au fost momente emoționante, în care am putut retrăi istoria. Sunt și persoane tinere, care nu au aflat cum a fost în război, iar prin scenete au putut vedea cum au fost luptele pe front. Bravo celor care s-au gândit la asemenea evenimente, dar și celor care au făcut ca noi, vrâncenii, să ne amintim de eroi„, a spus Cristina Voinea.
„Consider că România nu va bate pasul pe loc, ci vom urca ca țară. În numele meu îl felicit pe domnul Marian Oprișan pentru acest spectacol de excepție și pentru faptul că și-a adus aminte, alături de ceilalți organizatori, de cei care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru România, o țară foarte frumoasă”, a spus Neculai Bucur.
„Este foarte plăcut ceea ce s-a organizat și mulțumim celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui festival. Lumea este foarte stresată, are probleme sociale și spectacolele sunt binevenite”, a spus Viorica Mînea.
„În sfârșit se face altceva. Nu se promovează kitschuri, acum se fac altfel de manifestări de unde învață și copiii ceva. Cred că trebuie să devină o sărbătoare cu tradiție pentru noi”, a spus Andreea Larisa Ionașcu, 30 de ani.
„Am fost și eu sâmbătă seară. De regulă nu mă duc când e cu festival din ăsta cu berea și vinul, dar acum am fost pentru că a fost altceva. Mi-a plăcut, să se mai facă”, Vasile Neculai, 70 de ani.
„Am venit astăzi în oraș și după părerea mea este foarte bine că se organizează, mai ales că este pentru primul an. Este frumos, mai iese lumea, ne mai destindem un pic și mai aflăm și din istoria noastră că nu mai știm nimic. Noi cei în vârstă mai uităm, dar și pentru tineret este bine. Ar fi bine dacă acest moment de sărbătoare ar deveni o tradiție pentru județul Vrancea”, a spus Constantina, 64 de ani.