Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO: EROII de la Mărăşeşti, comemoraţi de oficialităţi, artişti şi vrânceni în cadrul unor manifestări fără precedent


Cea mai amplă manifestare organizată în România în memoria eroilor din Primul Război Mondial a început, ieri, în Vrancea. Cele mai importante manifestări au fost organizate la Mausoleul de la Mărășești, în prezența vicepremierului Gabriel Oprea, a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a numeroși invitați și vrânceni care au ținut să cinstească memoria eroilor martiri. Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazu”, Detașamentul de Onoare din cadrul MAI și MApN au defilat în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară. În cinstea eroilor care s-au jertfit la Mărășești, în luptele din 6 august, au fost trase 21 salve de tun. La Mausoleul Mărășești a fost adusă „Torța libertății și mândriei naționale”, care a fost aprinsă de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, București. La Focșani, în Piața Unirii, oamenii au ascultat cântece patriotice interpretate de Maria Murgoci și Ansamblul Å¢ara Vrancei, dar și conferința „Eroi și Eroism”, susținută de Dan Puric. Sub genericul „98 ani de eroism în Vrancea”, timp de patru zile sunt organizate evenimente dedicate memoriei eroilor care și-au dat viața pentru țară.

    Cea mai amplă manifestare organizată în România în memoria eroilor din Primul Război Mondial a debutat, ieri, în Vrancea, fiind organizate mai multe manifestări în Piața Unirii din municipiul Focșani și la Mausoleul Mărășești. Tonul festivităților organizate în memoria eroilor care s-au jertfit la Mărășești în Primul Război Mondial, a fost dat încă de miercuri seară, la  Mausoleul Mărășești care a fost luminat în culorile drapelului național între orele 22.00-24.00. Practic, evenimentul a marcat debutul manifestărilor dedicate împlinirii a 98 ani de la luptele eroice de la Mărășești. Manifestările au continuat, ieri, începând cu orele 12.00, pe esplanada din Piața Unirii din Focșani, unde a avut loc deschiderea expoziției foto-documentar: „In memoriam… Vrancea istorică”, urmată de prezentarea colecției Muzeului Vrancei „Primul Război Mondial în imagini” și colecției private aparținând profesorului Ionuț  Bercaru, din localitatea Bordești. La eveniment au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dragoș Bîrlădeanu, subprefectul Cristi Misăilă, primarul municipiului Focșani Decebal Bacinschi și viceprimarul Gabriel Necula, directorul Direcției de Cultură Vrancea, Traian Negulescu și directorul Muzeului Vrancea, Horia Dumitrescu. Acesta din urmă a făcut o scurtă prezentare a luptelor purtate de armata română în special în zonele Mărășești, Mărăști și Oituz, dar și a principalelor evenimente și momente care au dus la încheierea războiului și la formarea României Mari.
    Seara, în Piața Unirii din Focșani, oamenii au putut sta pe scaune pentru a asista la recitalul Mariei Murgoci și al Ansamblului Folcloric Å¢ara Vrancei, urmat de conferința publică „Eroi și Eroism”, susținută de Dan Puric. Acesta a urcat pe scenă alături de câinele său Dulci, un labrador căruia i-a și dedicat o carte – „Jurnalul unui câine scris de un Puric Dan”. Omul de cultură le-a vorbit la început focșănenilor despre dragostea pentru animale, pentru ca apoi să rămână singur pe scena din Piața Unirii și să le vorbească despre eroi, patrie și popor. Palatul Administrativ a fost luminat în cele trei culori ale drapelului național, un tricolor uriaș acoperind, de altfel, sediul Consiliului Județean. Dan Puric a spus că a făcut armata la UM 01470 din Focșani. Într-o ediție viitoare, Monitorul de Vrancea va publica un interviu în exclusivitate cu Dan Puric.

    Oficialități și simpli cetățeni, pe esplanada din fața Mausoleului

    La Mausoleul Mărășești, începând cu ora 19.00, au avut loc mai multe evenimente dedicate memoriei eroilor martiri din Primul Război Mondial.
Viceprim ministrul și totodată ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, președintele Consiliului Județean și totodată președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) Marian Oprișan, Andrei Muraru, consilier prezidențial, prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, primari, parlamentarii Cristian Dumitrescu, Victor Roman, Ciprian Nica, Neagu Murgu, plt. adj. pr. Florinel Enache, erou al teatrului de operații din Afganistan, șefi ai instituțiilor publice din Vrancea au participat la manifestările dedicate comemorării a 98 de ani de la luptele de la Mărăști – Mărășești – Oituz.     Manifestările de la Mărășești s-au desfășurat în prezența unui număr mare de vrânceni care au ținut să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară și pentru unitate națională. Viceprim ministrul Gabriel Oprea și președintele UNCJR Marian Oprișan au fost primiți cu onoruri militare de două plutoane ale Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu”, București, două plutoane ale Unității Speciale de Gardă, Onoare și Protecție Instituțională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trei plutoane ale Batalionului 280 Infanterie „Căpitan Valter Mărăcineanu”, Focșani, un pluton SIAS din cadrul IGPR, un pluton al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, un pluton al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny”, Vrancea.  Mausoleul Mărășești este locul unde, în urmă cu 98 de ani, 117 mii de soldați români și francezi au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri pentru ca România să nu fie ocupată de armatele germane.
    Ceremonialul a continuat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în memoria ostașilor care s-au jertfit pentru patrie. După oficierea unei slujbe au urmat alocuțiunile oficialităților.


    „Onorată asistență, dragi vrânceni, dragi români, 6 august 1917. Simt aici și acum, alături de dumneavoastră, alături de toți cei prezenți aici, alături de vrânceni și de români, alături de cei care sunt departe de casă și de țară, un sentiment pe care îl trăiesc de fiecare dată la 6 august, aici, în județul Vrancea. Un sentiment extraordinar ca și când cuvintele mele, cuvintele noastre sunt prea puține sau prea sărace să reliefeze ceea ce înaintașii, ostașii români, generalii, ofițerii, mareșalii au înfăptuit pentru noi și anume țara pe care o avem astăzi și pe care datorită lor avem obligația să o păstrăm cu sfințenie în spațiul european și în spațiul euroatlantic la care noi suntem parte. Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor prezenți în această seară de 6 august 2015 aici, vreau să mulțumesc încă o dată domnului viceprim ministru Gabriel Oprea pentru consecvența și pentru atașamentul față de valorile naționale, față de armată, față de instituțiile fundamentale ale statului, față de instituțiile care asigură siguranța, pacea și liniștea românilor.
    Vreau să mulțumesc tuturor ofițerilor, tuturor comandanților, tuturor șefilor de arme, ostașilor prezenți aici, vreau să mulțumesc colegilor mei primari, vreau să mulțumesc reprezentanților Ambasadelor țărilor care au făcut parte din prima conflagrație mondială și nu în ultimul rând vreau să mulțumesc prietenilor de la Baza Kogălniceanu, prietenii noștri americani cu care avem un parteneriat de prietenie și de mare încredere. Și nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc doamnelor și domnilor distinși veterani de război. Vreau să închei spunând: fie ca adevărul și dragostea să învingă ura și minciuna. Așa să ne ajute Dumnezeu”
, a transmis Marian Oprișan.

    „Este o mare onoare pentru mine să fiu și în acest an aici, la Mărășești, pentru a comemora cea mai importantă victorie a Armatei Române în Primul Război Mondial. Este o sărbătoare a curajului și a dârzeniei militarilor români, un reper al națiunii noastre în fața uneia dintre cele mai mari provocări ale istoriei. Vreau să-i mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean, domnului Marian Oprișan, pentru faptul că în fiecare an, aici, în aceste locuri pline de încărcătură istorică, Consiliul Județean Vrancea onorează sacrificiul militarilor români din Primul Război Mondial.     O astfel de sărbătoare este un bun prilej pentru noi, cei care simțim cu adevărat românește, să reflectăm la viitorul și destinul acestei țări. Omagiul adus faptelor de arme ale înaintașilor noștri este de fapt angajamentul nostru de a apăra zestrea de tradiții și valori românești, identitatea noastră națională. Generație după generație, eroii României, figuri de marcă ale istoriei noastre sau oameni mai puțin cunoscuți, dar la fel de curajoși, și-au sacrificat viața pentru consolidarea statului român și au devenit exemple pentru noi toți. Acum este rândul nostru, al celor care iubim românii și România, care onorăm istoria și ne cinstim eroii, să construim o țară puternică, un stat suveran, național, independent, unitar și indivizibil. Este datoria noastră să-i învățăm pe copiii noștri că patriotismul, credința și loialitatea față de țară nu sunt doar simple cuvinte ci principii de viață pe care s-a clădit această mândră națiune.
    Prin curaj și spirit de sacrificiu, Armata Română obținea în urmă cu 98 de ani o victorie de importanță strategică, crucială, pentru România și pentru alianța din care făcea parte. Aceeași Armată Română arată acum lumii că angajamentele sunt sfinte, că România își respectă partenerii strategici și poate da putere alianței din care face parte. Este o onoare și un privilegiu să fim membri NATO, să fim parte din cea mai puternică organizație militară din lume, să avem cele mai importante garanții de securitate din istoria noastră. Astăzi, România este un stat sigur care se bucură de aprecierea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană, un stat care asigură stabilitate în regiune mai ales în acest context complicat de securitate. Ne-am câștigat acest statut datorită militarilor români și de aceea acești oameni care alcătuiesc sistemul de securitate națională, apărare, ordine publică, siguranță națională, merită respectul nostru al tuturor românilor.
    Ca militar și ca vicepremier pentru securitate națională sunt mândru să văd atâta lume prezentă aici, la această mare sărbătoare a românilor. Aceste lucru demonstrează încă o dată că spiritul acestei națiuni este viu și că patriotismul este o valoare care ne unește și în care românii cred cu tărie. Pornind de la aceste valori fundamentale, generația noastră trebuie să construiască adevăratele proiecte importante pentru țară. Avem privilegiul să fim generația România 100, cei care vom aniversa în anul 2018 un secol de ființă a statului național unitar român. În calitate de coordonator al comitetului de organizare a acestui program național consider că este un moment unic care trebuie să ne găsească solidari în fața provocărilor istoriei. Doar așa vom putea încredința copiilor noștri o țară modernă, liberă și independentă. Cinste eroilor României, Cinste Armei Române”
, a spus Gabriel Oprea.
 

    „Sunt onorat să mă aflu astăzi aici și să transmit salutul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la această importantă manifestare. Administrația Prezidențială se alătură astfel comemorării sacrificiului suprem dat de către ostașii noștri în cea mai mare bătălie de pe frontul românesc din Primul Război Mondial. Mulțumim pe această cale tuturor celor care în această zi specială pentru trecutul nostru își aduc aminte de eroii României. Respectul față de martirii noștri nu este opțional întrucât o națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta înainte de toate trecutul. Acum 98 de ani, în apropierea acestui Mausoleu unde ostașii români care și-au dat viața pe aceste câmpuri încărcate de memorie își dorm somnul de veci, s-a dat o mare bătălie în războiul pentru întregirea neamului. De atunci, Mărășești este unul dintre acele locuri pe care pășim cu sfială și emoție, un loc victorios care primește până astăzi profunda recunoaștere a națiunii.
    Se cuvine să amintim că ziua de 6 august 1917 a marcat în mod decisiv istoria țării noastre, iar noi suntem datori să ne înclinăm în fața eroismului acelor români pentru că prin jertfa lor România a devenit ceea ce este astăzi. Pentru noi, azi, cuvântul război nu are prea multe implicații dar un conflict cum a fost marele război este un eveniment de neimaginat. Un război nu înseamnă doar eroism, curaj, sacrificii și fapte de vitejie așa cum s-au săvârșit pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Mărășești sau Oituz. Război înseamnă pierderi semnificative de vieți omenești, jertfă, vicitime, durere, mutilări și suferințe, resurse materiale nebănuite.
    Condițiile și consecințele extrem de grele ale războiului sunt realități pe care sperăm ca apartanența noastră la Uniunea Europeană și la NATO să nu le mai facă posibile. Ultimii 25 de ani au arătat că românii știu să strângă rândurile dacă și când vremurile o cer. Centenarul României moderne de peste trei ani și președinția românească a Uniunii Europene în 2019 sunt astfel de evenimente care se cer onorate cu cinste și profesionalism pentru că imaginea țării noastre nu ține doar de trecutul glorios așa cum marcăm astăzi aici ci și de prezentul și de viitorul nostru.
    Suntem totodată convinși că este de datoria noastră să protejăm și să întreținem memoria națiunii, iar președintele României va veghea mereu la cultivarea și la protejarea acesteia. Sperăm ca atunci când vom marca un veac de la luptele de la Mărășești, Mărăști și Oituz să putem reuni, simbolic, forțele internaționale care au fost aici, alături de România pe câmpurile de luptă. Astfel de acte de comemorare ne fac să înțelegem că doar un popor unit, o țară în care există solidaritate între cetățeni, poate să răsplătească pe deplin sacrificiul celor care s-au dedicat unui ideal național din trecut sau din prezent. În final, doresc să-mi exprim profunda recunoștință și respectul pentru martirii neamului românesc care au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea patriei. Glorie și fie ca amintirea bravilor ostași să fie veșnică în sufletele noastre”
, a transmis consilierul prezidențial Andrei Muraru.

    „Oaspeți din Republica Moldova, onorată asistență, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația „Tradiția Militară” au adus în această seară, aici, la Mausoleul de la Mărășești, Catedrala Eroismului Românesc, Torța Libertății și a Mândriei Naționale, care aseară (miercuri seara-n.r) a fost aprinsă de la flacăra nemuritoare care arde la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol din București. Ne dorim ca această flacără să lumineze calea eroilor neamului care au fost, mai sunt și vor fi încă. Eroi sunt nu doar cei care ne privesc din ceruri, eroi sunt veteranii de război, decorații vii la pieptul țării care astăzi încearcă să transmită generației tinere ce a însemnat Armata Română la 1917. Este flacăra recunoștinței și cinstirii bunicilor noștri care acum 98 de ani, în luptele purtate la Mărăști, Mărășești și Oituz au făcut tot ce a fost posibil, și-au dat viața ca să apere independența și libertatea țării. Eroismul nu se poate măsura, eroismul nu poate fi poruncit cum spunea Nicolae Iorga, dar poate fi apărat. Ca să-l apărăm trebuie să aducem de fiecare dată în fața națiunii  faptele de vitejie pe care strămoșii noștri, eroii neamului, cei din ceruri și cei de pe pământ au făcut pentru ca astăzi România să fie liberă și să ne bucurăm de viață”, a precizat lt.col Elena Preoteasa de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

    După aceste momente a avut loc ceremonialul de depunere de coroane, printre instituțiile care au depus coroane aflându-se Președinția României, Guvernul României, Ministerul de Interne, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Vrancea, Camera Deputaților, Senatul României, Ministerul Apărării Naționale, primăriile din Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, Partidul Social Democrat, UNPR, Direcția pentru Cultură Vrancea, Direcția Silvică, DSP Vrancea, Asociația Cultul Eroilor, Asociația Veteranilor de Război, mai multe licee și școli din județ. 
    În cinstea eroilor care s-au jertfit la Mărășești, în luptele din 6 august, au fost trase 21 salve de tun. Tunurile au fost amplasate pe spațiul de vizavi de Mausoleu, peste E 85, iar ceremonia a fost transmisă în direct pe video-wall-urile din Piața Unirii din Focșani și pe cele din curtea Mausoleului Mărășești.
    La Mausoleul Mărășești a fost adusă „Torța libertății și mândriei naționale”, care a fost aprinsă de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, București. Torța a fost purtată de un copil de trupă de 12  ani care a purtat o uniformă din perioada Primului Război Mondial. Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația „Tradiția Militară”.  Cu lumina de la această torță au fost aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu.
    În jurul orei 21.00 la Mausoleul din Mărășești a avut loc momentul cultural-evocator „Vrancea eroică”.  Momentul a debutat cu Corul Bărbătesc din Finteusu Mare, care a interpretat „Treceți Batalioane Române Carpații”, dar și alte cântece de cătănie. Au urmat artiștii Paula Seling și Vlad Miriță care au interpretat cântece patriotice. Marii comandanți ai Armatei Române din Primul Război Mondial au fost evocați de Vlad Rădescu, Alexandru Bindea, Ioan Isaiu și actorii din trupa „Lupii albi”. Comemorarea eroilor de la Mausoleul Mărășești s-a încheia cu o defilare militară și retragere cu torțe, acțiune în care au fost implicați militarii de la unitățile amintite mai sus.

   Elevi premiați de Consiliul Județean

    Consiliul Județean Vrancea a premiat, aseară, 16 elevi în cadrul unei manifestări organizate la Mausoleul Mărășești. Cei 16 elevi au avut rezultate deosebite la cea de-a doua ediție a Concursului de Artă Vizuală și Creație Literară „Mărășeștiul în inima mea”, organizat de Centrul Cultural Vrancea. Aceștia au expus mai multe lucrări cu tematică istorică. Festivitatea de premiere a avut loc în prezența oficialităților și a vrâncenilor prezenți la eveniment. Elevii au primit diplome și premii în bani.

   Eroii din primul război mondial, comemorați la Panciu

    Primăria Panciu a comemorat, ieri, eroi căzuți în Primul Război Mondial. Primarul Iulian Nica a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din centrul orașului Panciu, în memoria martirilor bătăliei de la Mărășești din 6 august 1917. Manifestarea a fost organizată de Primăria și Casa Orășenească de Cultură Panciu și la ea au luat parte, alături de oficialitățile locale, reprezentanții Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza”, ai Jandarmeriei și ai Poliției Orașului Panciu, ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Panciu, ai Asociației Pensionarilor, precum și ai Asociației „Vitis”. Aceștia au păstrat un moment de reculegere și au aprins torțele libertății în cinstea eroilor neamului. „În sfânta zi a Schimbării la Față a Domnului, sărbătorim 98 de ani de la cea mai importantă operațiune militară a Armatei Române din Primul Război Mondial: bătălia de la Mărășești. În 1917, bravii noștri ostași au scris cu sângele lor o nouă pagină glorioasă a istoriei a poporului român. Animați de îndemnul «Pe aici nu se trece!», lansat de generalul Eremia Grigorescu, ostașii români au rezistat cu eroism în fața diviziilor inamice, dovedind lumii întregi că dragostea de țară și de glie sunt cele mai puternice arme împotriva puterilor expansioniste. Sacrificiul lor este un exemplu de dăruire, curaj și patriotism, pe care promitem să-l urmăm ori de câte ori țara ne va chema la datorie, pentru a o apăra cu devotamentul de care au dat dovadă și înaintașii noștri!”, a declarat primarul Iulian Nica.
    Evenimentul a beneficiat și de prezența participanților la cea de-a V-a ediție a Maratonului „Pe aici nu se trece!” și a căpitanului comandor (r) Iulian Bașturea, de  la Asociația Română pentru Propagandă și Istorie Aeronautică (ARPIA) – Filiala Focșani.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?