În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă propunem ”Supă de verdețuri” și ”Pătlăgele prăjite”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră â Carte de bucate, practică” (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Supă de verdețuri
Ia o bucată de țelină și o bucată de morcov și dă-le pe răzătoare; jumătate praz tăiat rotund, un cartof mic tăiat tot așa, o bucățică de varză tăiată mărunt și zeama dela cinci pătlăgele roșii. Pune-le să fearbă cu puțină zeamă de carne, împrospătează-le din când în când cu zeamă de carne și când vrei să dai supa la masă, ia felii de franzelă subțiri muiate în ou și prăjite în unt sau rumenite la foc, împărțite în bucățele foarte mici; aruncă-le în castron, toarnă supa și dă-o la masă.
Pătlăgele prăjite
Taie în două pătlăgele mici de aceeași mărime, scoate-le miezul în forma unei copăițe (covățele), sară-le și lasă-le să stea o jumătate de oră; apoi spală-le de sare și pune-le să fearbă până ce se vor înmuia. Pregătește o tocătură din 900 grame de carne de vițel feartă și pisată foarte bine; pune-o în piuliță și piseaz-o cu o felie de franzelă muiată în lapte, 240 grame de parmezan ras, piper, sarea necesară, o ceapă tăiată foarte mărunt și prăjită cam albicios în unt și o lingură de unt. Pisează bine toate acestea în piuliță, pune-le într’o strachină, cu răzătura dela o lămâe și câteva foi de pătrunjel; amestecă toate acestea bine, umple pătlăgelele scobite, și așează frumos carnea deasupra, muind mâna în ou bătut. Când vrei să le dai la masă, moaie-le tot în ou bătut, presară pesmete deasupra tocăturei, prăjește-le în unt, în grăsime sau în untdelemn, și dă-le la masă ferbinți.