Temperaturile caniculare, frecventarea locurilor de scăldat, igiena precară, dar și alimentele depozitate necorespunzător pot avea efecte dintre cele mai grave asupra sănătății oamenilor. Vara, cea mai frecventă afecțiune este boala diareică acută, o afecțiune de origine infecțioasă. În ultima săptămână, 114 persoane, în special copii, au avut nevoie de îngrijirile de specialitate ale medicilor după ce au fost diagnosticate cu această boală.
Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea fac vrâncenilor o serie de recomandări pentru a nu contracta această boală. Astfel, aceștia recomandă populației să aibă grijă atât de condițiile de depozitare a alimentelor, cât și de igiena personală. „Pentru a evita contractarea acestei boli, persoanele trebuie să își spele bine mâinile cu apă și săpun înainte de fiecare masă, ca să nu mai vorbim de spălatul fructelor și legumelor. De asemenea, mâinile trebuie să fie spălate bine înainte și după folosirea toaletei. Mâncarea trebuie să fie cât mai proaspătă atunci când e consumată și să nu treacă mai mult de 48 de ore de la prepararea ei. Temperatura din frigider trebuie să fie cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius. O atenție deosebită trebuie acordată locurilor din care achiziționăm ouăle. Trebuie să aveți mare grijă la cele de rață, deoarece conțin o bacterie care poate provoca boala diareică acută”, recomandă specialiștii DSP Vrancea.
Simptomele acestei boli sunt variate. Ea se manifestă prin scaune apoase, multe la număr, dureri abdominale, grețuri și vărsături. „Dacă aveți scaune multe și apoase, stări de vomă, vă simțiți deshidratat, este indicat să vă prezentați la medic, pentru a vă prescrie tratament, mai ales că boala diareică acută este contagioasă și se poate transmite foarte ușor”, avertizează specialiștii.
Medicii din cadrul DSP Vrancea vor supraveghea cazurile de boală diareică acută pe parcursul întregii veri, pentru a evita o epidemie.