Un eveniment inedit a avut loc, aseară, în Piața Unirii din Focșani. Zeci de mămici, tătici și bebeluși au participat la un flashmob dedicat Săptămânii Mondiale a Alăptării. Începând cu ora 18.00, mămicile cu bebelușii în brațe, alături de soții lor, s-au întâlnit lângă obeliscul din Piața Unirii. Femeile și-au alăptat bebelușii, pentru a promova astfel alăptarea.
Acțiunea a fost organizată în cadrul programului de consiliere perinatală SAMAS, un program de sănătate pentru Mame și Sugari, menit să îmbunătățească starea de sănătate a mamelor și sugarilor din România. „Scopul acțiunii de astăzi (ieri-n.r.) este acela de a promova alăptarea ca un lucru firesc și absolut normal în viața fiecărui copil și a fiecărui cuplu, pentru că, din păcate, statisticile de la noi din țară arată că doar 12% din mame alăptează până la vârsta de 6 luni a copilului, iar după vârsta de 6 luni doar 3% din mame mai alăptează. Prin săptămâna dedicată alăptării, noi încercăm să promovăm alăptarea și câte beneficii aduce acest proces pentru copii, dar și asupra mamelor. Din păcate, de multe ori, alăptatul în public este un subiect tabu. Prin acest flashmob de alăptat în public încercăm să demonstrăm că alăptarea este un lucru firesc, care se poate întâmpla și în public și nu presupune expunerea sânilor, ci hrănirea copilului. O mamă care alăptează în public nu o face pentru a se expune, ci pentru a-i oferi copilului ei tot ce are acesta nevoie, hrană trupească și sufletească”, a declarat Claudia Ștefan, asistent SAMAS, consultant în alăptare și educator perinatal.
Alăptarea în public, un lucru firesc
Acțiunea de alăptare în public a fost un real succes, fiind prezente mai bine de 20 de mămici, care și-au alăptat bebelușii în prezența tăticilor. O mămică ne-a spus că pentru ea, alăptarea în public este un lucru firesc. „Am auzit că foarte puține mămici au ajuns să alăpteze și am vrut să venim ca să oferim un exemplu. Eu oriunde ies cu copilul, dacă i se face foame îl alăptez. Mergem duminica la biserică, îi e foame, îl alăptez, lumea nu spune nimic. E normal. E dreptul lui să mânânce oriunde și oricum”, ne-a spus aceasta.
Un tătic ne-a spus că pentru el alăptarea copilului este un moment special. Ba mai mult, el și-a susținut soția să-și alăpteze bebelușul în public. „Când mi-am văzut prima dată soția alăptând copilul, a fost un moment special, care nu poate fi exprimat în cuvinte. Alăptarea la sân aduce multiple beneficii bebelușului, cât și mamei. Am văzut copii care nu sunt alăptați la sân și, clar, copilul meu, care este alăptat de către soția mea, este mult mai sănătos, s-a dezvoltat altfel. Alăptarea la sân este esențială pentru copil. Este un lucru normal ca soția mea să alăpteze în public, este firesc. Așa cum eu am voie să mănânc în public, așa și copilul meu are voie să mănânce. La început, soția mea a fost mai timidă, dar am susținut-o să facă asta, pentru că este firesc”, ne-a spus tăticul.
Săptămâna Alăptării se marchează la nivel mondial, în perioada 1-7 august. Prima dată, săptămâna alăptării a fost celebrată în 1992, în Marea Britanie, Franța, Spania și China. De atunci, săptămâna alăptării este sărbătorită în peste 170 de țări, pentru a încuraja alăptarea și pentru a îmbunătăți starea de sănătate a bebelușilor din toată lumea.