Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) lucrează la primele 313 cazuri de persoane fizice despre care există informații că nu și-au plătit taxele. La nivel național au fost identificate 7.879 de persoane pentru care a fost identificat un grad ridicat de risc de neplată a taxelor, fiind vorba în special de interlopi, cântăreți dar și patroni bogați de firme sărace. Conducerea ANAF a prezentat, ieri, cum a făcut selecția cetățenilor cu grad ridicat de risc de neplată a taxelor. Potrivit ANAF, la nivel național sunt 14,3 milioane de persoane care au venituri impozabile și au fost identificați asociații/acționarii care au împrumutat firmele cu sume de peste 200 mii lei, persoanele fizice care au cumpărat bunuri sau case în valoare de peste 70 mii euro, persoanele cu depozite anuale mai mari de 150 mii lei sau persoanele care au cumpărat mașini mai scumpe de 25 mii euro.
Au rezultat 295.253 persoane fizice care au intrat in esantionul semnificativ supus analizei de risc. A urmat o analiză de risc în care ANAF a luat în calcul veniturile personale declarate în perioada recenteă, fiind analizate veniturile declarate pentru intervalul 2011-2013, ținându-se cont și de eventualele venituri declarate în perioada anterioară până la nivelul anului 2005. Au fost analizate creșterea valorii patrimoniului, cheltuielile realizate prin achiziții de locuințe, terenuri, constituiri de depozite bancarea, achiziții de autovehicule, nave, aeronare. Pentru documentare se prelucrează informațiile din baza de date a ANAF sau la care ANAF are acces, informații financiare de la alte instituții, informații din surse deschise precum media, internet sau informații internaționale.
ANAF arată că, în prima etată, sunt verificate cheltuielile realizate, următorul pas fiind verificarea surselor de fonduri neimpozabile utilizate de persoana verificată. Al treilea pas este verificarea veniturilor declarate de contribuabil. Urmează cumularea veniturilor declarate cu sursele neimpozabile și se obțin fondurile totale disponibile cunoscute. Diferența dintre cheltuieli și fondurile totale disponibile poate reprezenta veniturile nedeclarate iar ierarhizarea riscului de nedeclarare rezultat se face în ordine descrescătoare a valorii.
În urma analizei, ANAF a găsit 132.246 de persoane fizice cu diferență de peste 10% între veniturile estimate și veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50 mii lei.A urmat un nou filtru pentru determinarea cazurilor semnificative: risc anual de nedeclarare a veniturilor mai mare de un milion de lei (circa 200 mii euro) în oricare dintre anii 2011-2013, achiziții de proprietăți imobiliare de minimum 700.000 de lei, achiziții de autoturisme în valoare însumată de minimum 350.000 lei (circa 75 mii euro). In urma aplicarii acestui filtru, ANAF a identificat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal.
A urmat filtrul 4:
– determinarea posibilității de acoperire a riscului între rude:
– identificarea persoanelor în diverse grade de rudenie, respectiv soț/soție, rude sau afini până la gradul II ;
– verificarea veniturilor declarate semnificative ale soților care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate;
– verificarea apartenenței la grupul de risc a persoanelor de 132.246 persoane aflate în diferite grade de rudenie cu eșantionul de 5.884.
Ca urmare a acestui filtru, din eșantionul de 5.884 persoane s-au eliminat 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 milion de lei era acoperit de veniturile soților. De exemplu, dacă cineva apare cu riscul de nedeclarare de peste un milion de lei, dar soțul sau soția are venituri declarate care acoperă cheltuielile respectivei persoane se consideră că acesta a achiziționate bunurile din banii soțului/soției.
Așadar, au rămas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal. Acestora li s-au adăugat încă 3.156 de persoane (rude, afini) identificați cu risc fiscal în esantionul mai mare, de 132.246 de persoane cu diferență de peste 10% între veniturile estimate și veniturile declarate.
Celor 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal li s-au adăugat încă 3.156 de persoane (rude sau afini până la gradul II) identificați cu risc fiscal în eșantionul de 132.246. Au rezultat 7.879 de contribuabili propuși pentru verificarea amănunțită.
Grupa I de risc – patron bogat de firmă săracă
Grupa II de risc – persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activități economice cunoscute
Grupa III de risc – persoane cu venituri volatile
Grupa IV de risc – alte persoane care nu intră în cele trei profiluri de mai sus, însă prezintă riscuri semnificative.
Au rezultat 5.399 contribuabili vizați pentru prima serie de verificări.
ANAF a înființat 8 servicii distincte de verificări fiscale, împărțite în toate zonele țării: București, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Galați, Ploiești și Craiova, unde vor lucra 100 de angajați. „De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda și Inspecția Fiscală scot din piață firmele fantomă și destructurează lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile”, a declarat într-un comunicat președintele ANAF, Gelu Åtefan Diaconu.
COMUNICATUL emis de ANAF privind procesul de selcție a persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal AICI.