Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Spitalul Județean va achiziționa ser antiviperin


Vara este anotimpul în care se înregistrează cele mai multe cazuri de mușcături de șarpe sau vipere. Din fericire, până în prezent, la Spitalul Județean nu a ajuns nicio persoană mușcată de astfel de reptile. În cazul acestor tipuri de mușcături, cadrele medicale administrează ser antiviperin. Singura unitate care are competența de a administra acest ser este Spitalul Județean de Urgență Focșani. Din păcate, unitatea nu dispune de nicio doză de ser antiviperin.
Managerul unității, Constantin Mîndrilă, ne-a declarat că a fost informat de către Ministerul Sănătății că începând din această săptămână, unitățile sanitare care au nevoie de ser antiviperin îl pot achiziționa de la Compania Națională UNIFARM SA. Mîndrilă ne-a spus că se vor achiziționa cinci doze de ser antiviperin.
Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătății se arată că „începând din această săptămână, unitățile sanitare care necesită ser antiviperin pot achiziționa acest produs de la Compania Națională UNIFARM SA. Ministerul Sănătății a fost informat de către distribuitorul național că au fost achiziționate 150 de fiole de ser antiviperin. Serul a fost testat și autorizat de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și poate fi distribuit, în urma comenzilor ferme venite din partea spitalelor”.
Serul antiviperin se administrează doar în cadrul unităților sanitare, prețul unei singure doze fiind de peste 500 de lei, iar perioada de valabilitate este de numai câteva luni. Medicii spun că în cazul unei mușcături de viperă sau șarpe, ajutorul medical de urgență este absolut necesar. Astfel, persoana mușcată nu trebuie să se agite și nici să facă mișcări, deoarece ritmul bătăilor inimii crește, circulația sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în organism. Este recomandat să se ia o aspirină, să se înlăture veninul din jurul mușcăturii și să se dezinfecteze rana cu apă oxigenată. De asemenea, este foarte important să se pună un garou, recomandându-se mutarea acestuia dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute, pentru a preveni cangrena. Între timp, este foarte important să se ajungă cât mai repede la o unitate medicală pentru administrarea serului antiviperin.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?