Având în vedere creșterea numărului de înșelăciuni la nivel național, polițiștii vrânceni vor desfășura activități preventive în cadrul campaniei locale „Nu te încrede în persoane necunoscute”. Campania vizează prevenirea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune prin informarea populației, atât din mediul urban cât și din mediul rural.
„Metoda Accidentul” este una dintre cele mai folosite metode de înșelăciune, persoanele care săvârșesc astfel de infracțiuni divesificându-și modul de operare, apărând noi metode pentru acest tip de infracțiune. De regulă, pentru a fi credibili, suspecții se dau drept avocați, polițiști, procurori, medici legiști, angajați de la Casa de Pensii și solicită telefonic bani, susținând că rude apropiate au fost implicate cu vinovăție în accidente rutiere și au nevoie urgentă de bani pentru spital sau au fost reținute de poliție, ori pentru mărirea cuantumului pensiei, iar sumele de bani reprezintă „onorariul” acordat unei persoane pentru a scăpa de pedeapsă. „Persoanele vârstnice prezintă un risc victimal ridicat, iar campania de prevenire are ca obiectiv principal pregătirea antivictimală a acestora. Perioada de desfășurare a campaniei de prevenire a infracțuinilor de înșelăciune «Nu te încrede în persoane necunoscute» este august- septembrie a.c. Polițiștii vrânceni atrag atenția asupra unor metode pe care persoanele răuvoitoare le folosesc pentru a-i înșela prin diverse metode: metoda «accidentul», «coletul», «inspectorul de pensii», etc”, se arată într-o informare a IPJ.
Pentru a nu deveni victime ale unor înșelăciuni, prin diferite alte „metode”, polițiștii vă recomandă să aveți în vedere un minim de măsuri de autoprotecție. Astfel, manifestați prudență și verificați dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat prin apelare la serviciile de informații clienți de la operator și nu dați dovadă de credulitate atunci când sunteți contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentați ai diferitelor firme. Nu dați curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoașteți doar prin intermediul telefonului și nu achitați niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii.
În ceea ce privește comiterea infracțiunii de înșelăciune prin metoda „câștigă premii”, infractorii trimit mesaje prin care anunță că apelații sunt câștigătorii unor premii mari în bani sau obiecte și solicită în acest sens expedierea unor sume mari de bani pentru revendicarea premiilor. Nu comunicați niciodată informații personale confidențiale (CNP, serie carte de identitate, conturi bancare, parole, etc), nu vorbiți despre bani și bunurile personale.
În ceea ce privește comiterea infracțiunii de înșelăciune prin metoda „accidentul”, aceasta are un impact emoțional deosebit asupra victimelor. În situația în care sunteți contactat de o persoană care pretinde că vă este rudă și solicită sume de bani pentru rezolvarea unor probleme grave, apelați imediat ruda respectivă (pe numărul pe care îl cunoașteți) pentru a verifica aspectele aduse la cunoștință telefonic. În situația în care o persoană se prezintă drept angajat al unei instituții publice și vă promite ajutor în modificarea /mărirea pensiei, solicitând o sumă de bani în vederea întocmirii/ modificării dosarului de pensii, nu dați bani sau documente necunoscuților.
Polițiștii vrânceni recomandă cetățenilor să fie prudenți cu persoanele necunoscute! De cele mai multe ori, sub un chip prietenos se ascund infractori. Aceștia vă pot aborda pe stradă, în casele dumneavoastră sau la telefon!