Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Trei tineri vrânceni construiesc VIITORUL: roboţi spaţiali, dar şi pentru salvarea oamenilor


Doi absolvenți și un elev de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani se regăsesc printre cei zece finaliști ai Competiției Naționale de Rovere Exo-RO, competiție adresată elevilor de liceu din Regiunea 2 de dezvoltare a României (Sud-Est). Organizată de Agenția Spațială Română (ROSA), competiția și-a propus să-i stimuleze pe elevi să imagineze vehicule care să exploreze alte planete. Andrei Marin, Andra Panfil și Tudor Maiereanu, într-un cuvânt echipa „IrisRobotics”, vor participa la această competiție, la începutul lunii septembrie, cu un robot de  explorare planetară. Cei trei, aduși împreună de pasiunea pentru robotică, muncesc la acest robot de pe 25 iunie și speră ca produsul finit să impresioneze juriul competiției. „Împreună cu Andra Panfil și Tudor Maiereanu lucrăm la acest proiect , care este alcătuit dintr-un schelet din aluminiu perforat și mai mulți senzori, care pot capta semnale dintr-un loc extraterestru. Noi lucrăm la acest proiect de pe 25 iunie. Ne-ar fi de mare ajutor să câștigăm această competiție”, ne-a spus Andrei Marin.     Proiectul celor trei cuziști trebuie să respecte anumite condiții ale concursului. „Provocarea este ca roverul lor să îndeplinească atât misiunea principală, cât și pe cea secundară a competiției: Misiunea științifică principală – obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracție de decalajul temporal care ar exista în realitate între locația explorată și centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică și temperatura mediului înconjurător) și transmiterea de imagini. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg și un volum maxim dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm. Misiunea științifică secundară constă în colectarea unor eșantioane, precum și măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziția atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflați la bordul roverului în vederea determinării habitabilității sitului de către oameni, precum și determinarea din acești parametri ai posibilității existenței vieții locale (analiza metan, umiditate, pH, radiații etc.) cu senzori la alegere”, se arată în regulamentul concursului.

    În finală au intrat zece echipe:

RoboKingPeter, Palatul Copiilor Suceava, Jud.Suceava
Spectrum, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București
CarmenSylvaRover, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, Jud. Constanța
AstroLab, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Brăila, Jud. Brăila
Tomis, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Jud. Constanța
RobotsRover, Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Jud. Suceava
Soyuz, Colegiul Economic Buzău, Jud. Buzău
IrisRobotics, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Focșani, Jud. Vrancea
 TheHaze, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca, Jud. Cluj
 5843 AutoVortex, Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, București

   Elevii au nevoie de promovare și de sponsori

    Cei trei tineri vrânceni au nevoie și de sprijinul nostru. Andrei Marin ne-a spus că ei trebuie să își promoveze proiectul și pe Facebook, unde trebuie să strângă un număr cât mai mare de fani. Astfel, aceștia trebuie să îi țină la curent cu evoluția proiectului lor și să facă cunoscut publicului proiectului. Cei care vor să îi ajute pe tinerii vrânceni, pot accesa pagina https://www.facebook.com/IRISroboticsCNAIC, unde trebuie să apese butonul „Like”. Aici a fost postat un clip de prezentare cu fotografiile și filmările de la construcția unui prototip al roverului pe care îl vor folosi la etapa finală.
    Pe de altă parte, cei trei au nevoie și de sponsori, ținând cont că până acum, tot ce s-a investit în acest proiect, s-a făcut din bănuții lor, care sunt pe terminate. Competiția Națională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu este organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) în sinergie cu ESERO România — Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, cu scopul de a trezi interesul tinerilor față de domeniul spațial și de a crește calitatea învățământului prin formarea de competențe profesionale pentru tineri.  Prezentarea proiectelor și premierea câștigătorilor va avea loc la Vulcanii Noroioși în luna septembrie 2015.

   Andrei Marin vrea să urmeze o carieră în Robotică

    Andrei Marin, absolvent al Colegiului Național „Al. I. Cuza” și care a frecventat Centrul de excelență în robotică, de la Colegiul Edmond Nicolau din Focșani, vrea să-și facă o carieră din pasiunea sa pentru robotică. Acesta va urma, din toamnă, cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași. Tânărul, care nu exclude să lucreze, pe viitor, la Agenția Spațială Română, lucrează, în această perioadă, și la un robot care să ajute la descarcerarea victimelor în caz de accidente rutiere sau dezastre naturale. „Acum, lucrez la un robot care să ajute populația în caz de accidente rutiere, dezastre naturale. Acum este la stadiul de prototip, dar vreau să-l patentez. Am o pasiune pentru robotică încă de mic. Èšin minte că le la 9-10 ani mă jucam cu piese de la tatăl meu, care este inginer”, a mai spus Andrei.
    Monitorul de Vrancea îi urează succes în continuare lui Andrei Marin, dar și colegilor săi Andra Panfil, care din toamnă va studia la Universitatea din București, și Tudor Maiereanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?