Ministerele Sănătății și Educației pregătesc un ordin comun care va stabili că școlile și grădinițele nu vor mai solicita analize bacteriologice pentru intrarea copiilor în colectivitate, ci doar adeverință de la medicul de familie. „Pregătim un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a prezenta explicit condițiile medicale necesare înscrierii copiilor în unitățile de învățământ, la începutul anului școlar. Începând din anul școlar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos și nu suferă de o boală contagioasă”, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Dorel Săndesc. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a precizat că, de fapt, nici actualele reglementări nu obligau la efectuarea exudatului faringian sau al coproculturii, însă, într-un vechi obicei, care datează de mulți ani în urmă, multe unități de învățământ mai solicită, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice.
În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea acestor analize, întrucât suspectează o anumită boală, cu certitudine acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate, a adăugat Săndesc pentru agenția Mediafax.
Conform unui amplu material publicat de hotnews.ro, „specialiștii români în boli infecțioase avertizează părinții că analizele care le sunt solicitate la înscrierea copiilor la grădiniță sunt inutile”. „Efectuarea acestor analize favorizează abuzul de antibiotice. România este a doua în UE la consumul de antibiotice și singura țara europeană în care acest consum este în creștere. Ministerul Sănătății subliniază că aceste analize nu sunt obligatorii. Cu toate acestea există Direcții de Sănătate Publică ai căror directori susțin contrariul și informează eronat populația. Aceste analize sunt o afacere profitabilă pentru marile lanțuri de laboratoare de analize medicale. Frecvența bacteriilor rezistente la antibiotice este în România printre cele mai mari din Europa”, scrie HotNews.
„«Omul conviețuiește în mod normal cu bacteriile», explică conf. dr. Gabriel Popescu, specialist în boli infecțioase de la Institutul Matei Balș din București. «În Marea Britanie și Statele Unite nici nu se solicită la înscrierea la grădiniță efectuarea acestor analize. Acolo se acționează logic: are copilul semne de boală care seamănă cu o infecție, atunci nu intră sub nicio formă în colectivitate până nu se lămurește ce e cu el. Nu are copilul semne de boală, atunci riscul este foarte mic și nu are rost să se efectueze astfel de analize». Exsudatele, de pildă, identifică prezența unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul la nivelul mucoasei nazale sau faringiene. Dar cât timp acești germeni se află doar în acea zonă a organismului, ei sunt inofensivi. Mai mult, la aproximativ 30% din populație stafilococul auriu este prezent în nas și nu declanșează nicio boală – așa-numiții purtători sănătoși. Fenomenul, numit portaj, este unul normal, «nu este corelat cu un risc mai mare de îmbolnăvire și este relevant doar în anumite cazuri: dacă te operezi în zilele următoare», explică conf. dr. Gabriel Popescu”, se mai arată în analiza publicată de hotnews.ro.
Deși legea nu prevede explicit obligativitatea efectuării acestor analize, grădinițele le solicită ca o condiție obligatorie la înscriere. „O posibilă explicație vine de la dr. Ileana Radu: «Unele grădinițe au relații contractuale cu câteva laboratoare deoarece caută să câștige favoarea părinților, să le economisească timpul și să le transmită părinților că sunt colectivități sigure”. O altă explicație este reacția conducătorilor anumitor direcții de sănătate publică (DSP) (…). Deși Ministerul Sănătății subliniază clar că aceste analize nu sunt obligatorii, unii directori de DSP-uri (…) îi informează greșit pe oameni susținând că aceste analize sunt «examenele obligatorii»”, precizează HotNews.
Site-ul mai arată că „cei mai buni specialiști în boli infecțioase din România se tem de o bombă biologică care ticăie tot mai amenințător: rezistența acestor bacterii la tratamentul cu antibiotice. Românii sunt consumatori avizi de antibiotice: pe locul doi în UE. Anul trecut, consumul de antibiotice în România a crescut cu 4,5% față de anul precedent. Deja peste jumătate din stafilococii aurii care circulă în România sunt rezistenți la meticilină. Dacă acest germen rămâne în nas sau în faringe nu este periculos, dar dacă ajunge la nivelul plămânilor, al inimii sau al articulațiilor provoacă boli tot mai greu de vindecat cu tratamentele actuale. «Ceea ce este de-a dreptul nociv, și iresponsabil social, este că efectuarea acestor teste deschide posibilitatea unui abuz», avertizează conf. dr. Gabriel Popescu. «Administrarea de antibiotice pentru eliminarea bacteriilor de la purtătorii sănătoși are consecințe nefaste asupra copiilor și a comunității în întregul ei: apariția de germeni rezistenți la antibiotice, care ulterior pot fi transmiși celor din jur». «Exsudatele identifică de multe ori stafilococul pentru că cei mai mulți dintre noi suntem purtători sănătoși», explică dr. Valeria Herdea, pediatru și medic de familie. «Dar părinții ne cer antibiotice și e foarte greu să-i explici unui om: măi creștine, copilul e sănătos, nu-i nicio problemă, nu-i trebuie antibiotice. Omul va merge la alt medic, și la alt medic, până ce primește antibioticele»”, se mai arată în materialul citat și pe care îl puteți citi integral accesând http://bit.ly/1HZfslI.
Cele trei analize costă aproximativ 100 lei
Åi în Vrancea, la cele mai multe unități de învățământ sunt solicitate, sub condiție obligatorie, la înscrierea/reînscrierea copilului, ca acesta să aducă, pe lângă avizul epidemiologic de la medicul de familie, și rezultatele a trei analize: exudatul nazal, exudatul faringian și coprocultura.
Medicii de familie spun că analizele medicale pentru copiii care intră în colectivitate nu sunt obligatorii, dar trebuie efectuate deoarece ei nu vor să riște când parafează avizul epidemiologic. Acesta atestă ca micuții sunt sănatoși și nu suferă de afecțiuni contagioase pe care le-ar putea transmite celorlalți. Analizele sunt considerate investigații medicale la cerere, motiv pentru care se plătesc. Un set complet de analize variază între 70 și 110 lei, în funcție de laborator. Pentru un examen coproparazitologic părinții trebuie să scoată din buzunar, în medie, 12 lei, pentru un exudat faringian și unul nazal 25 de lei, iar pentru coprocultură aproximativ 35 de lei. După ce sunt efectuate aceste analize, un ultim pas pe care părinții trebuie să îl facă înainte de înscriere este să scoată de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Acesta presupune o ultimă consultație a copilului, cu puțin timp înainte de începerea anului școlar.