VIDEO și GALERIE FOTO: IMNUL NAŢIONAL intonat în Piața Unirii de militari, jandarmi, pompieri, autorități și oameni simpli

2
1088


Ziua Imnului Național a fost marcată ieri, în Piața Unirii din Focșani, printr-o ceremonie militară la care au luat parte militari, pompieri, jandarmi, autorități locale și simpli cetățeni. Ziua Imnului Național al României, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, a fost proclamată la data de 29 iulie, în conformitate cu Legea nr. 99/1998. Intonat pentru prima dată de un grup de revoluționari cu 167 de ani în urmă, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, „Deșteaptă-te române!” a devenit un simbol al unității naționale a românilor, insuflându-ne curaj în momentele istorice cruciale ale națiunii, în timpul Războiului de Independență, al Primului și Celui de-al Doilea Război Mondial și la Revoluția din Decembrie 1989.

    Ziua Imnului Național a fost sărbătorită ieri, în Piața Unirii din municipiul Focșani, printr-o ceremonie militară. După oficierea serviciului religios, Imnul Național a fost cântat de militari, jandarmi și pompieri, autoritățile prezente dar și de cetățenii veniți în Piața Unirii pentru a lua parte la ceremonie.
    În cuvântul său, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, comandantul Garnizoanei Focșani, a precizat că „Imnul Național reprezintă pentru noi toți cei care simțim românește, cel mai important simbol al nostru, al militarilor și nu numai, al tuturor celor care simțim românește indiferent unde ne găsim. Vreau să amintesc faptul că în toate structurile militare ale sistemului național de securitate, ziua de pregătire, ziua de instrucție începe cu arborarea Drapelului Național și Intonarea Imnului Național. Prin acest moment, noi toți ne amintim de cei care s-au jertfit pentru patrie, pentru glorie, pentru demnitate, pentru suveranitate și nu trebuie să uităm niciodată acest lucru, să-i comemorăm pe toți cei care sub faldurile Drapelului Național și pe Imnul Național s-au jertfit pentru a fi noi astăzi aici, într-o țară suverană și democrată”.

   „Drapelul și Imnul Național sunt valorile noastre cele mai de preț”

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile. În mesajul său, Oprișan a spus că trebuie să ne mândrim că suntem parte a acestui popor și că doar iubindu-ne țara omagiem jertfa celor care au murit pentru libertate și unitate. „România de astăzi este ceea ce ne-au lăsat străbunii prin jertfe, de-a lungul secolelor. În timpul revoluției pașoptiste sau în conflagrațiile de după, oamenii simpli ai acestui popor s-au jertfit pentru idealurile naționale: libertatea și unirea. În urmă cu câteva zile, pe 20 iulie, i-am comemorat pe eroii bătăliei de la Mărăști, iar pe 6 august, la Mărășești vom comemora 98 de ani de la cele mai cumplite bătălii de pe Frontul de Est al Primului Război Mondial. Toți cei care s-au jertfit pentru țară au avut în suflet Drapelul și Imnul. „Deșteaptă-te Române” este, fără doar și poate, glasul de libertate al acestui popor, dorința sa de unitate. Imnul de stat s-a născut în efervescența zilelor Revoluției de la 1848 și a înflăcărat inimile românilor ori de câte ori acest popor a luptat pentru drepturile sale. La revoluția pașoptistă sau la revoluția anti-comunistă din 1989, românii au avut pe buze versurile imnului nostru, iar în suflet speranța de mai bine. Haideți să ne mândrim că suntem parte a acestui popor minunat. Doar iubindu-ne țara omagiem jertfa eroilor care au murit pentru libertate și unitate. Drapelul și Imnul Național sunt valorile noastre cele mai de preț, valori pe care fiecare dintre noi are datoria de a le iubi și de a le purta cu deosebită stimă în suflet. Trăiască România”, a transmis președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

   „Orice națiune și orice stat se identifică fundamental cu simbolurile sale esențiale”

    Prezent la ceremonie a fost și subprefectul Cristi Misăilă, care a spus în mesajul său că „orice națiune și orice stat se identifică fundamental cu simbolurile sale esențiale, Drapelul, Stema și Imnul”. „«Puține lucruri exemplifică mai bine coeziunea unei nații decât atitudinea în fața Imnului Național», scria Radu Paraschivescu. Deșteaptă-te Române a fost cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848 în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea și de atunci, Imnul, cu puternic mesaj de patriotism și libertate, a fost cântat în toate momentele cruciale ale României. A fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și în al Doilea Război Mondial, iar în timpul crizei care a urmat după 23 august 1944, când România s-a detașat de alianța cu Germania alăturându-se aliaților, Imnul a fost cântat spontan și emis de toate stațiile radio. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste și abdicarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, Deșteaptă-te Române și alte marșuri sau cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea acestora fiind pedepsite cu închisoarea. În ziua de 15 noiembrie 1987, cu ocazia revoltei de la Brașov, muncitorii de la uzinele de autocamioane au început să cânte Imnul deși mulți dintre aceștia nu cunoșteau foarte bine versurile. Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției anticomuniste, Imnul a fost cântat pe străzi ca un adevărat Imn Național, înlocuind Imnul Trei culori și a fost adoptat drept Imn național al României în 1990”, a spus subprefectul Misăilă.
    Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și în aplauzele asistenței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here