Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

INCENDIUL DEVASTATOR de la ISEH Focşani


„Spulberarea unui vis și INCENDIUL DEVASTATOR de la ISEH Focșani” este titlul cărții document despre fosta fabrică din municipiu, carte scrisă de inginerul Corneliu State. Fost inginer șef și ulterior director al ISEH Focșani, transformat în ROMSEH după 1990, Corneliu State a pus pe hârtie o poveste a vieții oamenilor care au construit cea mai mare fabrică a Vrancei. Volumul oferă informații inedite despre ISEH, cu informații tehnice dar și amănunte picante care îl fac pe cititor să înțeleagă rolul acestei fabrici în comunitatea focșăneană. Sunt amintite vizite mai puțin cunoscute ale miniștrilor români, ale regizorilor de film la fabrica din Focșani.     Corneliu State spune că acest volum „reflectă stima și admirația mea față de oamenii cu care am lucrat la ROMSEH, căpătată după o lungă și fructuoasă colaborare, cât și necesitatea de a împrospăta și completa informațiile privind adevărul incendiului de la ROMSEH Focșani din 24 octombrie 1991”.
    Detaliile tehnice despre fostul ISEH Focșani i-ar face invidioși pe mulți dintre oamenii de afaceri din ziua de azi. În urmă cu un sfert de secol, în anul 1989, ISEH Focșani avea indicatori impresionanți: producția marfă de 1,23 miliarde lei, cu 6.480 salariați (din care 1.495 femei) dintre care 450 cu studii superioare (ingineri, chimiști, automatiști, informaticieni, fizicieni, profesori, economiști).
    Însă punctul forte al ISEH au fost oamenii, „oameni înzestrați cu talent, performanțe, demni de toată lauda”. „Am încercat să evoc ce a fost mai frumos în viața de uzină: munca acestor oameni, personalitatea lor, performanța dovedită, evenimentele trăite, valorile umane”, scrie fostul director al fabricii focșănene. Acesta realizează portrete ale oamenilor care au lucrat în secțiile ce au format ISEH Focșani dar și ale celor cu „vocații piezișe”, ale celor care au avut studii superioare și în alte domenii, precum Adrian Oriță- profesor dr. inginer la Institutul de Inginerie de la Geneva, Elveția, Gabriel Marcu- dr. Ing la Apple, Corneliu Bogdan- ec. dr. în domeniul securității naționale.
    Un capitol, „După 25 ani de economie de piață”, prezintă destinul oamenilor formați la ISEH. Printre cei care au ales să continue tradiția fabricii se numără Laurențiu Veber, Dumitru Cosma, Gheorghe Stan, Toader Rarinca, Grigore Diaconu, Costel Munteanu, Mihai Dărmănescu, Nelu Chiricuță, Sergiu Balaș, Silviu și Neculai Rusu, Costică Bulancea, Georgică Tepșanu, Romeo Seciu, Costică Ștefănescu, Codruț Constantinescu, Victor Neagu. Acestora li se adaugă cei care au afaceri sau lucrează în sfera serviciilor, cei care au diverse funcții de conducere în societățile comerciale din județ sau instituții publice. Găsim foști salariați ai ISEH în instituții bancare din Focșani, la Registrul Comerțului, Tribunal, Protecția Consumatorilor, Poliția Locală, Ministerul Educației.

Dezvăluiri despre incendiul din 1991

    Cartea inginerului State prezintă detalii inedite din expertiza realizată de specialiști după incendiul din octombrie 1991, prin care se explică fenomenul de explozie termică. Expertiza a arătat că modul în care a fost construit acoperișul halei favoriza propagarea incendiilor, lucru demonstrat de numărul mare de incendii produse la fabricile care au folosit acest tip de acoperiș. Deși regimul comunist cunoștea aceste probleme tehnice, în urma incendiului produs în 1983 la Rm. Vâlcea, nu au fost modificate construcțiile realizate până atunci, printre care și fabrica de la Focșani, astfel încât să fie reduse pagubele provocate de un incediu și să se permită intervenția pompierilor. Consecința se știe, la Romseh, de la o scânteie care a căzut într-un mediu inflamabil, incendiul s-a propagat cu repeziciune și în câteva minute a distrus aproape două hectare de hală industrială. Prejudiul a fost imens, 13 milioane dolari dar și trei victime. În urma incendiului au fost trimiși în șomaj 2300 de oameni.
    Poate că acest dezastru ar fi putut fi evitat dacă cei care au condus fostul regim comunist nu ar fi adoptat politica „economiilor păgubitoare”. „Această carte are menirea de a relua și aprofunda elucidarea pe baze științifice a incendiului și combaterea zvonurilor și ipotezelor fanteziste. Consider că este necesară cunoașterea concluziilor investigațiilor făcute de organele procuraturii care au dovedit științific, fără dubiu, cauza și fenomenul incendiului”, scrie inginerul Corneliu State.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?