Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea au sărbătorit ieri ziua instituției, fără a organiza vreo manifestare artistică sau o prezentare a instituției. Decizia a fost luată în urma dispariției, în apele Siretului, a comisarului șef Tomiță Lazăr, în urmă cu patru zile. La Cinematograful Balada a avut loc proiecția unui film documentar în care au fost trecute în revistă istoria de 153 de ani de la unificarea comenzilor de foc de dincoace și de dincolo de Milcov. La simpozion au participat reprezentanți de la ISU, Jandarmerie, autorități locale, județene, guvernamentale. Ziua aniversară a I.S.U. Vrancea a fost desemnată pe data de 23 iulie, prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 179 din 23 decembrie 2013, în semn de considerație și respect pentru momentul 23 iulie 1862, când a avut loc unificarea celor două „Comenzi de foc” ale Focșanilor Munteni și Focșanilor Moldoveni, sub conducerea unui singur comandant, căpitanul Dimitrie Petrov. După Unirea de la 24 ianuarie 1859, când parlamentul a devenit unul singur, rând pe rând, toate instituțiile statului și-au unit structurile. „Această zi de sărbătoare este umbrită și de o zi de tristețe și nu pot să nu vă aduc la cunoștință că din păcate unul dintre cei mai dragi militari ai IPJ Vrancea, unul din oamenii care ca și dumneavoastră a salvat vieți, pentru a salva viața copilului său, și-a pierdut viața. Este vorba despre comisarul șef Tomiță Lazăr și dați-mi voie ca în acest moment de aniversare să păstrăm un moment de reculegere pentru el. Åi transmitem cu toții să-i fie țărâna ușoară, iar celor care au rămas în urma lui să fie tari, să trăiască și să-l pomenească. Dați-mi voie să vă mulțumesc în numele meu, al conducerii Consiliului Județean Vrancea, al președintelui Marian Oprișan și al celuilalt vicepreședinte Dragoș Bârlădeanu, pentru tot ce faceți în numele și pentru cetățenii județului Vrancea”, a spus cu vocea tremurată Ionel Cel Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.
La rândul său, prefectul județului a ținut să le mulțumescă pompierilor vrânceni pentru sacrificiile pe care le fac în salvarea de vieți omenești. „Doamnelor și domnilor, dacă pe 23 iulie 1862 se îndeplinea încă unul din efectele dezideratului de unire înfăptuit la 1859, astăzi, în 2015, este de neînchipuit inexistența Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență și a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Pentru că a devenit nu doar o normalitate ci chiar natural, așa cum după zi vine noaptea și după soare vine ploaia, ca și în urma strigătelor de ajutor ale semenilor noștri, să ajungeți dumneavoastră indiferent dacă vin puhoaiele, se clatină pământul sau o casă ia foc. Åtiu că salvați sute de vieți, participați la mii de intervenții într-un an calendaristic în care limitați efectele situațiilor extreme cu care vă confruntați. Apreciez devotamentul, profesionalismul și curajul de care dați dovadă în fiecare acțiune la care interveniți. Åi am deosebita rugăminte să nu vă abateți nici o clipă de la aceste deziderate. Vă doresc multă sănătate, putere de muncă și întotdeauna să aveți ca stindard păstrarea și înnobilarea blazonului pe care, pe bună dreptate și cu multe sacrificii l-ați dobândit. La mulți ani!”, a spus Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea.
Colonelul Flavius Chiscop, inspectorul șef al ISU Vrancea, a precizat: „Ne aflăm acum în locul unde altădată frații moldoveni se prindeau mână de mână celor cu inima română, frații munteni și puneau bazele statului independent. Aici s-a jucat hora unirii celor două principate, celor două orașe surori, Focșanii moldoveni și Focșanii munteni. Tot aici, ceea ce altădată reprezenta un mal ce desparte, s-a transformat în mal ce unește. Tot aici, în orașul de pe Milcov s-au pus și bazele pompierilor salvatori vrânceni care astăzi fac cinste armei care o slujesc cu sfințenie”.