Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Fabrică de ALCOOL lângă Boloteşti. Ce spun VAMEŞII despre producătorii de vin, bere şi ţuică din Vrancea


Vrancea are cei mai mulți producători de vinuri din România, spun vameșii vrânceni într-un raport prezentat, ieri, în ședința Colegiului Prefectural. Aceasta a început cu un moment de reculegere în memoria comisarului șef Tomiță Lazăr.

    Pe ordinea de zi a ședinței de ieri s-a aflat prezentarea raportului de activitate a Biroului vamal de interior Vrancea. Åžeful Biroului vamal, Robert Roșculeț, a arătat că, în domeniul produselor accizabile, Vrancea are 86 producători de vinuri înregistrați ca antrepozit fiscal, din care doi producători au autorizația suspendată iar cinci sunt în procedură de reautorizare. Acestora li se adaugă 101 mici producători de vinuri. Aceștia sunt PFA, II sau societăți care produc vinuri dar nu sunt înregistrați ca antrepozit fiscal. În cazul acestora există o limită de maxim 100 mii litri vin/an care poate fi produsă. De asemenea, micii producători trebuie să fie independenți de orice alt producător de vin, să utilizeze mijloace proprii pentru producerea vinului, să folosească spații de producție diferite de cele ale oricărui alt operator economic producător de vin și să nu funcționeze sub licența de produs a altui operator economic producător de vin. La Biroul Vamal mai sunt înregistrate și 57 gospodării individuale unde se produce vin folosit doar pentru consumul familial. În județ mai funcționează un antrepozit fiscal de producție a berii, trei antrepozite de producție a băuturilor spirtoase, două antrepozite producție de băuturi fermentate altele decât bere și vin și se află în curs de autorizare o fabrică de alcool, lângă Bolotești.
    Vameșii țin și evidența celor 240 de gospodării individuale producătoare de țuică din județ. Sunt cazane care aparțin persoanelor fizice și pentru care se anunță la Biroul vamal fiecare utilizare. Pentru fiecare litru de țuică produs aici se plătește acciza legală. Astfel, pentru o cantitate de țuică echivalentă de 50 litri alcool pur producătorii beneficiază de o reducere cu 50% a cotei de accize, respectiv 2.369 lei/hectolitru alcol pur. 50 litri de alcool pur înseamnă 200 litri de țuică/rachiu cu o concentrație de 25% volum alcool. Spre exemplu, pentru o țuică cu o concentrație de 25% alcool, se achită o acciză redusă în sumă de 6 lei/litru. „Există posibilitatea producătorilor de țuică și rachiuri de a se autoriza la autoritatea vamală teritorială ca și mici distilerii și care pot comercializa produsele proprii obținute (cu plata accizelor aferente) sau pot efectua prestări de servicii gospodăriilor individuale care nu dețin instalații proprii de fabricat țuică și rachiuri. Gospodăria individuală care produce ea însăși țuică și rachiuri în vederea vânzării are obligația de a se autoriza în calitate de antrepozitar, fiind tratată ca o mică distilerie, atunci când producția anuală este mai mică de 10 hectolitri alcool pur”, precizează raportul Biroului vamal Vrancea.

Scutiri de accize pentru gazul folosit la încălzirea școlilor, bisericilor, spitalelor

    61 de spitale, aziluri de bătrâni, instituții de asistență socială, școli și biserici au obținut scutiri de la plata accizelor pentru gazul metan sau energia electrică folosite la încălzire. Vameșii arată că aceste categorii de consumatori beneficiază de o scutire la plata accizelor în conformitate cu prevederile și procedura din Codul Fiscal. „În situațiile de acordare a scutirii directe pentru gazul natural sau pentru energia electrică, utilizate în scopurile scutite de la plata accizelor, utilizatorii notifică acest fapt la autoritatea vamală teritorială. După notificare, utilizatorul transmite furnizorului de astfel de produse o copie de pe notificare cu numărul de înregistrare la autoritatea vamală teritorială”, arată raportul Biroului vamal Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?