Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

900 de firme din Vrancea în INSOLVENŢĂ. Finanţiştii cer modificarea legii


Finanțiștii vrânceni vor modificarea legii insolvenței după ce tot mai multe societăți acumulează datorii la bugetul general consolidat și nu pot fi executate silit. La nivelul județului sunt 900 de firme aflate în insolvență de la care se recuperează foarte puține taxe și impozite. Åžeful Administrației județene a Finanțelor Publice Vrancea, Marian Lungu, a arătat, ieri, la ședința Colegiului Prefectural, că „legea este șchioapă” și nu pot fi efectuate măsurile de executare silită pentru a recupera taxele și impozitele neplătite. „Din ce în ce mai multe societăți deschid procedura insolvenței, acumulează datorii, se finanțează din impozitele și taxele pe care le produc, TVA și nu plătesc. Noi nu avem nicio posibilitate legală de a întreprinde măsuri de executare silită la acești agenți economici. Avem aproape 900 de agenți economici în insolvență care cumulează multe datorii”, a afirmat șeful Administrației județene a Finanțelor Publice Vrancea.
    În primul semestru din acest an, finanțiștii vrânceni au colectat 411,86 milioane lei de la agenții economici din județ, programul de încasări fiind realizat în proporție de 100,86%. Aproape jumătate din încasări sunt la bugetul de stat, respectiv 48% din totalul încasărilor, urmate de încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat cu aproximativ 35%. Principala sursă a bugetului de stat o reprezintă încasările din impozitul pe venit, respectiv 84,5 milioane lei, urmată de TVA, cu 66,4 milioane lei. La acest capitol, finanțiștii nu au îndeplinit programul de încasări, motivul fiind extinderea cotei reduse de TVA, care s-a aplicat de la 1 iunie 2015. Pe de altă parte, finanțiștii spun că încasările la bugetul general au crescut în primul semestru cu 8,5% față de perioada similară a anului trecut, respectiv cu 32,3 milioane lei.
    Marian Lungu a arătat că, pentru realizarea programului de încasări și prevenirea formării arieratelor, inspectorii Fiscului au transmis 19.856 somații de plată, în valoare de 101,1 milioane lei, au blocat 5005 conturi bancare pentru obligații fiscale în valoare de 34,2 milioane lei. De asemenea, au fost înființate 33 sechestre bunuri mobile în valoare de 34,4 milioane lei și 44 sechestre bunuri imobile în valoare de 8,3 milioane lei, au fost instituie 1844 popriri venituri terți în sumă de 14,3 milioane lei. În urma acestor acțiuni de executare silită au fost realizate încasări de 47,4 milioane lei la bugetul general consolidat. O altă procedură pentru recuperarea banilor a fost organizarea de licitații publice pentru vânzarea bunurilor mobile și imobile sechestrate. În primul semestru au fost organizate 24 de licitații publice, cu o valoare a bunurilor valorificate de 3,7 milioane lei, din care 3,4 milioane lei din valorificarea bunurilor imobile.

Analize de risc la verificările inspectorilor fiscali

    Aproape 19 milioane lei au fost încasate de Fisc în urma acțiunilor de inspecție fiscală derulate în primul semestru. Adică 4,5% din totalul încasărilor la bugetul general. Åžeful Administrației județene a Finanțelor Publice Vrancea, Marian Lungu, a explicat că selectarea agenților economici pentru verificări s-a realizat în baza analizelor de risc. Au fost verificate firmele care au avut pierderi în ultimii 3-5 ani, care au înregistrat deconturi succesive cu sume negative de TVA și nu au solicitat rambursarea, firme care au realizat tranzacții cu agenți economici declarați inactivi, agenți economici care au depășit planul de scutire și nu au fost înregistrați ca plătitori de TVA. Doar în primul semestru au fost 616 inspecții, în urma cărora a fost stabilită o sumă de 127,3 milioane lei, din care 102,5 milioane lei sunt diferențele de impozite, taxe și contribuții. „Ne propunem ca și pe viitor să menținem acest trend al activității și sperăm că vom reuși”, a afirmat Marian Lungu.
    În urma acțiunilor de control au fost 23 sesizări penale pentru un prejudiciu de 23,17 milioane lei. „Eșalonarea la plată a constituit atât pentru agenții economici cât și pentru organul fiscal o facilitate, reprezentând o alternativă de recuperare a obligațiilor fiscale neachitate la termen, atât înaintea începerii executării silite, cât și în timpul efectuării acesteia, cu scopul încasării veniturilor bugetare, permițând contribuabililor să depășească dificultățile conjuncturale care au generat incapacitatea temporară de plată. Încasările urmare acordării eșalonărilor la plată de la începutul anului se ridică la 2,5 milioane lei”, se mai arată în analiza Fiscului vrâncean.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?