În această perioadă se desfășoară la cea mai importantă academie de judo din lume cursurile de vară pentru sportivi și profesori, deținători de centuri negre. Academia se numește Kodokan și din partea Liceului cu Program Sportiv Focșani participă, până pe 30 iulie, profesorul Iulian Surlă ca sportiv al clubului, dar și ca antrenor al Lotului Național de kata al României, alături de Alina Chelaru, antrenor secund. Sensei Surlă face parte din lotul național de kata, nu este la prima prezență la kodokan și este multiplu campion mondial în proba de kata.
La stagiul din Japonia participă și campionul mondial din 2014 la Nage No Kata din Japonia. Kodokanul este un sanctuar de unde Jigoro Kano (1860-1938), întemeietorul judo-ului și al kodokanului, după ce a descoperit calea de a învinge pe cineva mult mai puternic, a început să o răspândească în lume, prin metodele sale. Cursurile au început prin vizitarea vechiului kodokan devenit templu, un loc sacru de mărimea sălii de judo din incinta Sălii Polivalente. Actualul Kodokan se află la 100 de metri de imensa cupolă Tokyo Dome, care are 55.000 locuri și este o clădire cu 8 etaje și 3 intrări din stradă.
Medaliat la Campionatul European
Sportivii români au cucerit patru medalii, trei de aur și una de argint, la Campionatele Europene de judo kata de la Herstal (Belgia). Perechea formată din focșăneanul Iulian Surlă (tori)/Ciprian Fleisz (uke) s-a impus la grupa a doua de vârstă la Nage No Kata, cu 409 puncte, devansându-i pe italienii Mauro Collini/Tommaso Rondinini, 405 puncte, și pe spaniolii Raul Camacho/Roberto Camacho, 397 puncte, câștigând aurul și la open, cu 406 puncte, în fața belgienilor Jean-Philippe Gilon/Nicolas Gilon, 397 puncte, și a italienilor Collini/Rondinini, 394 puncte, etc.
În lumea bună a judo-ului românesc
Federația Romană de Judo și-a desemnat laureații din anul trecut, printre aceștia aflându-se și judoka Iulian Surlă, care a concurat în competițiile naționale și internaționale pentru cluburi vrâncene. Acesta, sportiv legitimat la Liceul cu Program Sportiv Focșani, a făcut pereche cu Aurelian Fleisz (Liberty Oradea) în proba de nage-no-kata și a cucerit următoarele medalii: locul II la Campionatul Mondial de la Malaga (Spania), locul I la Campionatul European de la Lignano (Italia) și locul I la categoria Open în cadrul aceelași competiții, rezultate în urma cărora cei doi se află pe locul 6 în ierarhia alcătuită de Federația Română de Judo.
Judoka din Focșani s-a impus în lumea bună a acestui sport încă din anul 1990, atunci când a cucerit primul titlu național. Iulian Surlă a fost component al echipei Liberty Oradea mulți ani de zile și a participat la marile confruntări din cadrul Ligii Campionilor. În 2002, Iulian Surlă a îmbrățișat și meseria de antrenor. A fost cooptat în colectivul tehnic al orădenilor, iar în anul 2005 a fost numit antrenor al lotului național de juniori al României din cadrul Centrului Olimpic.
Proba de kata din judo este o demonstrație de acțiuni de luptă prestabilite, unele datând din secolele XVI și XVII și transmise de maeștrii japonezi de ju jitsu și mai apoi de cei de judo discipolilor, pentru a conserva diferitele principii din ju jitsu și judo, cum ar fi principiile atacului și ale apărării, principiile supleții sau principiile autoapărării împotriva diferitelor tipuri de atac.