Militarii români și americani au adus un omagiu, ieri, la Mausoleul Mărăști, eroilor căzuți în Primul Război Mondial. După 98 de ani de la eroicele lupte de la Mărăști, militari români și americani au fost prezenți la Mausoleul de la Mărăști pentru a arăta respectul față de cei care s-au jertifit pe câmpurile de luptă. „Vrancea este casa noastră, este un pământ binecuvântat, iar aici, la Mărăști, fiecare lingură de pământ este stropită cu sânge!”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Colonelul Ronald Bahr, de la baza militară Mihail Kogălniceanu, ne-a declarat că a fost o onoare pentru soldații americani să fie prezenți la ceremonia de ieri.
La 98 de ani de la eroicele lupte de la Mărăști, administrația județeană a organizat un eveniment, „In memoriam…eroilor de la Mărăști”, în parteneriat cu Instituția Prefectului, militarii Brigăzilor 8 LAROM și 282 Infanterie Mecanizată, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Ateneul Popular. Au fost prezenți prefectul Nicușor Halici, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, primarul Focșaniului Decebal Bacinschi, primarul din Răcoasa Sebastian Păun, deputații Ciprian Nica, Neagu Murgu, consilieri locali, consilieri județeni, șefi de instituții publice deconcentrate.
Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. A fost pentru prima dată după 1928 când a fost sfințită biserica din Mărăști și când un prelat al Bisericii Ortodoxe a fost prezent la Mărăști. ÎPS Ciprian le-a spus celor prezenți că românii au datoria de a-i pomeni cu recunoștință, să își aducă aminte de faptele de vitejie, de jertfele eroilor din Primul Război Mondial. „Nu este însă suficient să ne aducem aminte doar la anumite soroace, fie la cele stabilite de biserică, fie la cele stabilite cu prilejul împlinirii unui număr de ani. Cu sinceritate, toți avem această datorie în adâncul sufletului nostru să îi pomenim, să le mulțumim, să îi mulțumim lui Dumnezeu că poporul român a zămislit astfel de vlăstare capabile să își dea viața pentru apărarea credinței, a patriei și neamului„, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Din partea autorităților locale a vorbit profesorul Petre Abeaboeru, care a subliniat că, în 2014, s-a reînființat Societatea Mărăști 1917 Mareșal Averescu. Aceasta a preluat programul, patrimoniul de la 1920 și dorința de a duce mai departe respectul pentru cei care s-au jertfit aici, de a duce mai departa dragostea pentru acest pământ. „România înseamnă satul fiecărui cetățean și dacă fiecare își iubește satul, ca și albinele în stup, ne iubim patria”, a spus profesorul Petre Abeaboeru.
„La Mărăști, fiecare lingură de pământ este stropită cu sânge”
Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele Ionel Cel Mare. Åeful administrației județene a arătat că „la Mărăști, fiecare lingură de pământ este stropită cu sânge”, iar ceremonia de ieri este un pios omagiu celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial. „«Văd onoarea țării în loialitatea păstrată până la sfârșit!», scria Majestatea Sa, Regina Maria în însemnările sale. Loialitate cu prețul jertfei este ceea ce au arătat eroii care au luptat pentru țară aici, la Mărăști, în cea mai glorioasă ofensivă a Armatei Române din Primul Război Mondial. Fără Mărăști nu ar fi existat victoria de la Mărășești, iar fără loialitatea militarilor din Armata a II a poate că astăzi, Mărăștiul nu ar fi fost un loc în care istoria luptelor de acum 98 de ani să fie prezentă aproape pe fiecare uliță. Loialitatea față de patrie este mesajul dat peste timp de cei 5.342 ostași îngropați aici, în Mausoleul Eroilor, iar noi astăzi onorăm așa cum se cuvine jertfa lor. Vrancea este casa noastră, este un pământ binecuvântat, iar aici, la Mărăști, fiecare lingură de pământ este stropită cu sânge! O parte din acest sânge este cel al sătenilor din Mărăști, din Gogoiu, de la Soveja, de la Panciu, de la Străoane și din toată Vrancea. Mausoleul Mărăști, dar și mausoleele de la Mărășești, Focșani și Soveja stau mărturie a vitejiei eroilor noștri. Astăzi noi avem nu doar obligația de a-i cinsti ci avem obligația de a spune lumii întregi povestea eroilor de la Mărăști și povestea celor care au reconstruit acest sat – Majestatea Sa, Regina Maria și Mareșalul Averescu! Haideți să sădim în sufletul fiecărui român respectul față de eroi, dragostea și loialitatea față de țară! În perioada 20 iulie-1 septembrie 1917 în Vrancea s-a scris istoria modernă a României! De aici, de la Mărăști, le spun tuturor românilor: Haideți să facem un arc peste timp și să transformăm mausoleele de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Focșani într-un adevărat loc de pelerinaj al neamului românesc! Haideți să onorăm loialitatea celor care s-au jertfit pentru țară cu omagiul nostru! Fie ca jertfa eroilor de la Mărăști să ne fie de-a pururea în suflet!„, se arată în mesajul șefului administrației județene.
„Sărbătorim continuitatea și rezistența poporului român în fața provocărilor istoriei”
Mesajul viceprim-ministrului pentru Securitate Națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a fost prezentat de generalul Virgil Ovidiu Pop, comandantul Garnizoanei Focșani. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a mulțumit Consiliului Județean, președintelui Marian Oprișan pentru organizarea evenimentului de ieri. le-a mulțumit tuturor celor care încurajează și susțin patriotismul, respectul față de eroii neamului, loialitatea față de țară ca principii care au stat la temelia identității naționale a statului român. „Momente ca acestea, cu profundă încărcătură istorică și simbolică, prin care omagiem faptele de arme ale înaintașilor noștri sunt un prilej pentru fiecare dintre noi, care simțim cu adevărat românește, să reflectăm la viitorul și destinul acestei țări. Dincolo de marcarea celor 98 de ani de la primele victorii ale Armatei Române în primul război Mondial, astăzi sărbătorim continuitatea și rezistența poporului român în fața provocărilor istoriei. Prin credință și patriotism, eroii acelor momente istorice au luptat pentru libertate și integritate teritorială, și-au dorit o Românie puternică și au plătit cu prețul vieții acest deziderat național. Astfel de fapte nu pot fi uitate și, de aceea, este responsabilitatea noastră ca împreună să continuăm modernizarea statului român pe fundamentul valorilor transmise de strămoșii noștri și să ne asigurăm că România va rămâne un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil„, se arată în mesajul viceprim-ministrului pentru Securitate Națională, Gabriel Oprea.
„Aducându-ne aminte de trecutul nostru vom crea un viitor strălucit”
Reprezentantul Guvernului în județ, prefectul Nicușor Halici a amintit că în urmă cu 98 de ani, ostașii români dădeau măsura eroismului lor uimind lumea întreagă cu faptele lor de vitejie și curaj la Mărăști. Prefectul a arătat că în fața unei armate mult mai pregătite și dotate tehnic, armata română a dovedit că dragostea de neam și țară poate suplini orice deficiență de ordin tehnic sau tactic. „Sub comanda Mareșalului Averescu, românii au deschis la Mărăști seria marilor succese militare din vara anului 1917, completate cu victoriile de la Mărășești, Oituz, Soveja. Cu un curaj care nu poate fi descris prin cuvinte dar și cu mii de morți și răniți, românii au oprit definitiv ofensiva forțelor inamice. Pentru jertfa lor, eroii căzuți la datorie, adevărați martiri ai neamului românesc, își dorm somnul de veci în altarele închinate lor. Ce ar fi fost mai potrivit decât ridicarea unor astfel de altare? Este o onoare pentru noi să le îngrijim și să le aducem binemeritatele omagii. Suntem obligați să ne arătăm recunoștința păstrând ce ne-au lăsat mai scump, o țară liberă și întreagă”, a afirmat prefectul Nicușor Halici.
Militarii americani au defilat alături de soldații români și au fost impresionați de ceea ce au văzut la Mărăști. Colonelul Ronald Bahr, de la baza militară Mihail Kogălniceanu de la Constanța, a arătat că generațiile viitoare trebuie să își aducă aminte de cei care au căzut pe câmpul de luptă în timpul războaielor. „Suntem aici ca să arătăm că suntem alături de România și Armata Română. Să le arătăm sprijinul și suportul nostru, prietenia noastră, să arătăm generațiilor viitoare ce înseamnă să ne amintim de cei căzuți pe câmpul de luptă în timpul războiului. Aducându-ne aminte de trecutul nostru vom crea un viitor strălucit. Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici, este o onoare pentru soldații cu care am venit, pentru cei care m-au însoțit și apreciem din tot sufletul parteneriatul cu România”, ne-a spus colonelul Ronald Bahr.