Doi vrânceni au ajuns la spital, ieri, după ce au leșinat din cauza temperaturilor exterioare foarte ridicate. Ei au fost diagnosticați cu lipotimii, dar au refuzat internarea. Astfel, ieri, în jurul orei 14.00, unui bărbat i s-a făcut rău și a căzut pe trotuar, în apropiere de stația de autobuz de la comisariat, de pe Bulevardul Unirii din Focșani. El a fost stropit cu apă de câțiva trecători, care au sunat imediat la 112. Ambulanța a sosit în câteva minute la fața locului. De asemenea, tot ieri, ambulanța a intervenit și în cazul unui bărbat căruia i s-a făcut rău în biserică. Cei doi au fost transportați la Spitalul Județean, unde au primit îngrijirile medicale specifice.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru vrânceni, mai ales că meteorologii au anunțat că restul verii va fi caniculară. Astfel, se recomandă ca în zilele de caniculă să evitați expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00, iar dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura de afară. De asemenea, este indicat să purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise, pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă. De asemenea, beți lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. „Pentru această perioadă caniculară, populația trebuie să evite expunerea la soare în orele de vârf 11.00 – 18.00, să poarte îmbrăcăminte lejeră, deschisă la culoare, din fibre naturale, dar și pălării de soare. Foarte important este să se hidrateze, să bea 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, să consume cât mai multe fructe și legume proaspete și să evite consumul de băuturi alcoolice și cafea”, recomandă specialiștii DSP.
Pentru familiile care au copii mici, este recomandat ca micuții să nu fie scoși din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi. De asemenea, aceștia trebuie să fie îmbrăcați lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode. Persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai neîndulcit și sucuri naturale. Aceștia trebuie să evite circulația în perioadele de vârf ale caniculei și să facă trei-patru dușuri pe zi. Este foarte util ca în zilele foarte călduroase, acest segment de populație să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.