Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Nou proiect lansat de George Clooney pentru restabilirea păcii în Sudanul de Sud


Actorul american George Clooney a anunțat luni că a lansat un nou proiect menit să afle cu ce fonduri sunt alimentate războaiele civile din Sudanul de Sud și din alte țări africane, pentru a pune capăt conflictelor, transmite AFP. ‘Numai atunci când oamenii care profită de pe urma acestor războaie vor plăti pentru pagubele produse se va înregistra un efect real asupra păcii și a drepturilor omului’, a declarat într-un comunicat actorul de 54 de ani, angajat de mulți ani în lupta pentru pace în Sudan și în Sudanul de Sud.
 Noul proiect, numit ‘Sentinel’, realizat împreună cu John Prendergast din grupul de apărare a drepturilor omului ‘Enough Project’, se va ocupa de sursa fondurilor pentru conflictele din Sudanul de Sud și Sudan, Republica Centrafricană și Republica Democrată Congo. Prendergast, fost director pentru Africa al Consiliului național de Securitate american, devenit militant pentru drepturile omului, apreciază că instrumentele tradiționale ale diplomației au eșuat și că ‘noile eforturi trebuie să se concentreze pe felul în care războiul a ajuns mai scump decât pacea’. ‘Scopul proiectului +Sentinel+ este să aflăm originea fondurilor și să împiedicăm profitorii de război să recupereze profiturile de pe urma crimelor lor’, a adăugat el.
 Grupul vizează să pună presiune pe ‘complicii economici’, printre care bănci, oameni de afaceri și oficiali corupți, pentru a stopa conflictele care subminează continentul african. Primul raport elaborat în cadrul proiectului ‘Sentinel’ este devastator. El prezintă războiul civil între președintele Salva Kiir și fostul său număr doi, Riek Machar, ca pe o competiție pentru controlul unui ‘regim cleptocratic’, acuzând beligeranții că ‘au pus mâna și controlează aproape toate sectoarele rentabile ale economiei’.
 Clooney și Prendergast nu sunt însă la prima încercare de a restabili pacea în zonă. În 2010, cu un an înainte ca Juba să obțină independența față de Khartoum, devenind capitala celui mai tânăr stat de pe glob, Sudanul de Sud, ei au lansat un sistem de supraveghere și cartografiere prin satelit a zonelor de conflict, precum și a încălcărilor drepturilor omului în țară. Atunci au fost filmate sate rase de pe suprafața pământului și mișcări de trupe, încheie AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?