Retrimiterea Codului Fiscal către Parlament întârzie, oarecum, pregătirea bugetului pe 2016, iar motivele invocate sunt nejustificate, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. ‘Faptul că acest Cod Fiscal a fost returnat Parlamentului întârzie, oarecum, pregătirea bugetului pe 2016. Am anunțat de foarte mult timp că, în luna august, intenționam să demarăm acest proces, astfel încât România să aibă la timp un proiect de buget trimis în Parlament, cu respectarea tuturor obligațiilor noastre. Sunt convins că sunt foarte multe companii care își pun întrebarea vizavi de modul în care își pot gândi plan de afaceri începând cu 2016. Și, nu în ultimul rând, cu această decizie, din punctul meu de vedere, s-a creat o breșă în ceea ce înseamnă poziția României în relația cu cei de la Comisia Europeană. România poate se află azi în cea mai bună situație a sa după foarte mulți ani de zile, având foarte clar un consens politic în ceea ce privește un plan de reforme în economie: atât Guvernul, cât și Parlamentul, în unanimitate aproape, au votat Codul Fiscal, iar cu o decizie în același sens din partea președintelui am fi avut o poziție fermă în ceea ce privește convingerea României pe drumul său de creștere economică’, a subliniat șeful de la Finanțe.
În opinia lui Teodorovici, motivele invocate, deficitul de 1,2% și alte posibile dezechilibre macroeconomice, sunt nejustificate. ‘Din păcate, astăzi domnul președinte Iohannis a decis să trimită înapoi spre Parlament Codul Fiscal, ratând astfel o șansă foarte importantă pentru România. Motivele invocate, acel deficit de 1,2% și alte posibile dezechilibre macroeconomice, motive care, din punctul meu de vedere ca și ministru al Finanțelor, nu au nicio justificare. (…)’, a explicat ministrul Finanțelor.
El a menționat totodată că sunt state membre care au depășit cu mult chiar și deficitul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, ‘deficit de care România trebuie să țină cont într-adevăr’. ‘Întotdeauna am spus că acest deficit de 3% va fi o țintă peste care România nu va trece în 2016. Chiar, din contră, modul în care se va construi bugetul pe 2016 se va face într-un mod în care deficitul să scadă cât mai mult spre ceea ce România, din păcate, și-a asumat în trecut’, a mai spus Eugen Teodorovici.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.