Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Eroii căzuți în timpul Primului Război Mondial vor fi comemorați luni la Mărăști


Eroii căzuți în timpul Primului Război Mondial vor fi comemorați luni la Mausoleul Eroilor de la Mărăști. Evenimentul „In memoriam…eroilor de la Mărăști” este organizat de Consiliul Județean Vrancea în parteneriat cu Instituția Prefectului, militarii Brigăzilor 8 LAROM și 282 Infanterie Mecanizată, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Ateneul Popular. Ceremonia va începe cu intonarea Imnului național, apoi se va evoca semnificația evenimentului. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, va oficia slujba religioasă. Nu vor lipsi nici momentele artistice, iar la final, garda de onoare va defila prin fața celor prezenți.
    „In memoriam…eroilor de la Mărăști” este un omagiu eroilor care au căzut pe cîmpurile de luptă de la Mărăști. În urmă cu 98 ani, pe data de 22 iulie 1917 (9 iulie stil vechi) la Mărăști a început ofensiva Armatei Române. Victoria reputată de Armata a II-a, condusă de Mareșalul Averescu a fost cea care a determinat succesul operațiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărășești. Luptele din iulie-august 1917 au adus primele victorii pentru Armata Română în Primul Război Mondial. Au fost zece zile de lupte în care și-au pierdut viața 1469 de soldați români, iar alți 3052 au fost răniți. După terminarea Primului Război Mondial, Societatea „Mărăști” a construit, în cinstea eroilor căzuți pe Câmpul de Luptă, un mausoleu, unde au fost îngropați 5.342 soldați români, germani și ruși.
    Importanța bătăliei de la Mărăști este recunoscută pe plan mondial. Zilele trecute, ambasadorul Marii Britanii, Excelența Sa Paul Brummell a depus o coroană de maci roșii la sarcofagul Mareșalului Averescu, în semn de omagiu pentru eroismul soldaților români. Macii care au înflorit pe câmpurile de bătalie devastate și răscolite de obuze au devenit simbolul soldaților căzuți pe front în timpul Primului Război Mondial. Macii sunt folosiți la ceremoniile de comemorare a victimelor Primului Război Mondial, în special în Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă, încă din anii ’20.

Programul acțiunilor de la Mărăști

    Pentru comemorarea eroilor, între orele 09.00-21.00, Garnizoana Focșani va asigura la Mausoleul Mărăști Gardă de Onoare. La ora 16.30 va avea loc inaugurarea expoziției foto „In memoriam…Mărăști-Mărășești-Focșani-Soveja”, iar între orele 16.45-17.00 va avea loc un microrecital susținut de „Corul Pastorala”, care va interpreta: „Tatăl nostru”, „Imnul eroilor” și „Treceți batalioane române Carpații”.
La ora 17.00, Garda de Onoare a Garnizoanei Focșani va da onorul militar demnitarilor care vor participa la eveniment, urmând ca, ulterior, să aibă loc o slujbă religioasă de pomenire a eroilor. La ora 18.30 va avea loc o paradă militară, iar după finalizarea acesteia, invitații vor putea vizita mausoleul. În jurul orei 19.10, cvartetul „Consonante” va susține un microrecital cu următorul program: Giuseppe Verdi – Cvartet în mi minor, Wolfgang Amadeus Mozart – Divertimento în Re major, Carlos Gardel – Por una Cabeza.

Altarele neamului românesc

     Reabilitarea Mausoleului de la Mărăști și a infrastructurii rutiere a fost o prioritate pentru administrația județeană. În 2013, Consiliul Județean Vrancea a finalizat proiectul de investiții „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Acest proiect a fost un pariu pe care președintele Marian Oprișan l-a câștigat deoarece nu foarte mulți erau cei care au crezut în viabilitatea și mai ales în finalitatea acestui proiect. Este singurul politician vrâncean care a acordat o atenție deosebită mausoleelor vrâncene care amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertății, independenței și unității naționale. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007.
        Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. Åžeful administrației județene a precizat că ideea privind realizarea acestui proiect i-a aparținut în exclusivitate. „Am reușit să facem pe POR lucruri pe care nu au reușit să le facă nici Guvernul României și nici Ministerul Apărării Naționale. Este vorba de «Drumul de glorie al Armatei române», proiectul prin care am reabilitat cele patru altare ale neamului românesc, astăzi aceste mausolee fiind introduse într-un circuit turistic internațional. Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, a precizat Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?