Vrâncenii din Å¢ara Vrancei au participat, ieri, cu mic cu mare, la cea de-a șaptea ediție a Festivalului „Tudora Vrâncioaia”, manifestare organizată de autoritățile locale din comuna Bîrsești. În deschiderea festivalului a avut loc un moment artistic ce a adus aminte de cei șapte feciori ai Babei Vrâncioaia care au luptat vitejește alături de Åtefan cel Mare și Sfânt. Cei șapte tineri îmbrăcați în costum popular au veni în Dumbrava Bîrseștiului, locul unde se află monumentul voievodului Åtefan cel Mare și casa Tudorei Vrâncioaia și unde an de an se organizează acest festival. Călare pe cai, tinerii au interpretat balada Tudorei Vrâncioaia în aplauzele celor prezenți. „Este o onoare și o mândrie pentru noi să organizăm acest eveniment care a devenit o tradiție pentru comunitatea din Bîrsești. Festivalul Tudora Vrîncioaia este un moment de referință pentru localnicii de la noi, de dans, de muzică frumoasă, așa cum numai Vrancea știe să le dea”, a spus primarul Costică Hîrșu.
Manifestările au continuat cu prezentarea dansurilor populare din Å¢ara Vrancei. Timp de patru ore, mai multe echipe de dansuri populare din localitățile din Å¢ara Vrancei au urcat pe scenă unde au cântat și au jucat pentru cei prezenți dansuri care vin din negura vremurilor și care au fost păstrate cu sfințenie din generație în generație. La eveniment au participat Ansamblul folcloric „Å¢ara Vrancei” și Maria Murgoci.
Au urmat binecunoscuții artiști din Republica Moldova, Olga Ciolacu și Ian Raiburg care mai bine de o oră au cântat pentru cei prezenți cele mai frumoase melodii ale lor. Petrecerea a continua cu Gelu Voicu și Taraful, Geta Postolache și Aurel Moldoveanu. La finalul celei de-a șaptea ediții a Festivalului „Tudora Vrâncioaia” de la Bîrsești, spectatorii au admirat un frumos foc de artificii. Festivalul „Tudora Vrâncioaia” a fost organizat de Primăria Bîrsești, în colaborare cu Centrul Cultural din cadrul Consiliului Județean Vrancea. „Mulțumesc Consiliului Județean Vrancea, Direcției de Cultură, obștilor și societăților care au fost alături de noi. Am făcut acest festival pentru că oamenii din Bîrsești și din comunele învecinate, Valea Putnei merită, iar noi trebuie să ne întâlnim an de an în locul acesta istoric”, a spus pe scena de la festival, primarul Costică Hîrșu.
Tot acolo a vorbit și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare. „Am venit astăzi aici să vă prezint salutul Consiliului Județean Vrancea, salutul personal al președintelui Marian Oprișan. Vă felicit domnule primar și consiliul local pentru că aveți în vedere să organizați acest festival. Ne aducem aminte și comemorăm tot ceea ce a făcut vestitul nostru mare conducător, Åtefan cel Mare și Sfânt pe aceste meleaguri.Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră și de alți invitați – primari din Vrancea, consilieri județeni – în minunata dumbravă a Bîrseștiului, să sărbătorim așa cum se cuvine”, a declarat Ionel Cel Mare.