Peste 30 de grenade a găsit ieri, un bărbat din comuna Cîmpineanca, în timp ce efectua săpături pentru fundația unei case. Asta după ce, cu o zi în urmă, omul a mai găsit încă 11. El a sistat lucrările și a sunat la 112, la fața locului ajungând pirotehniștii din cadrul ISU Vrancea.
Bărbatul a povestit că acestea erau ca un buchet, iar prin preajma lor a găsit bucăți de lemn, semn că ar fi fost într-o cutie. „Am găsit peste 30 de grenade ofensive, dar nu au cheița, în rest sunt pline. Am sunat la ISU, au venit pirotehniștii dar mi-e teamă să nu mai fie și altele. Este periculos. Sap o fundație pentru casă și așa le-am găsit, am mai găsit și până acum 11. Când am băgat hârlețul nu mai intra. Erau ca într-un buchet așa și pe lângă am găsit urme de lemn, probabil că au fost într-o cutie. Mi-e și teamă să mai sap până nu știu exact dacă mai sunt și altele sau nu”, a povestit bărbatul care le-a găsit.
Pirotehniștii au ridicat muniția și au făcut verificări în zonă cu ajutorul unui aparat special, pentru a vedea dacă mai sunt și alte elemente de muniție sau nu. Grenadele vor fi duse la depozitul special amenajat pentru a fi distruse în condiții de siguranță. „32 grenade ofensive au fost ridicate de echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea în dimineața zilei de marți, 7 iulie a.c. din localitatea Câmpineanca. Elementele de muniție rămase neexplodate au fost identificate de un cetățean în timp ce efectua săpături în curtea gospodăriei sale. Acesta a acționat corespunzător și a apelat numărul unic de urgență 112. Specialiștii pirotehniști sosiți la fața locului au identificat 32 grenade ofensive, de proveniență românească, datând din timpul conflictelor armate de la începutul secolului XX. Acestea erau grupate în pământ, la o adâncime de cca. 30-40 cm. Deși în stare avansată de deteriorare, erau încă active și, manevrate necorespunzător, puteau exploda în orice moment. Zona a fost cercetată amănunțit cu detectorul de metale, iar elementele de muniție neexplodată au fost ridicate de specialiștii pirotehniști și transportate în condiții de siguranță la depozitul special amenajat în vederea distrugerii ulterioare”, a transmis căpitan Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Tot ieri, echipa pirotehnică a fost solicitată și în localitatea Obrejița. Aici, în timp ce efectua lucrări agricole pe un câmp de pe raza localității, un cetățean a descoperit două proiectile explozive de calibre 76 și 100 mm. Având în vedere pericolul la care se expun cetățenii în astfel de situații, pompierii reamintesc că elementele de muniție rămase neexplodate nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri, deoarece, în ciuda gradului avansat de deteriorare, pot fi încă active. De asemenea, este interzisă introducerea munițiilor în foc, topirea elementelor metalice sau folosirea munițiilor pentru improvizarea diverselor unelte. Imediat ce s-au descoperit elemente de muniții neexplodate, trebuie apelat numărul unic pentru situații de urgență 112.