După prima etapă de înscrieri la școlile profesionale, sute de absolvenți vrânceni de clasa a VIII-a și-au exprimat dorința de ocupa unul dintre locurile puse la dispoziție. În prima etapă de înscrieri și-au depus dosarele 279 de candidați. Școlile care au specializarea „mecanic auto” sunt cele mai căutate. Prin urmare, nu puține sunt situațiile în care unitățile de învățământ au organizat probe de departajare a candidaților, deoarece numărul cererilor îl depășește pe cel al ofertei educaționale.
Profesorul Mihai Fîsan, inspector școlar pentru discipline tehnice, ne-a precizat că cea mai căutată specializare a fost cea de mecanic auto. De exemplu, la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”, la această specializare s-au înscris 73 de candidați pe 28 de locuri. Astfel, restul de candidați au fost nevoiți să opteze pentru cea de-a doua specializare, cea de tinichigiu auto. De asemenea, la acest colegiu, dar și la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și Colegiul Tehnic „Gh. Balș” s-au dat probe de departajare, din cauza numărului mare de candidați. „Avem 279 de candidați înscriși. La trei unități școlare, Colegiul Tehnic «Valeriu D. Cotea», Colegiul Tehnic Auto «Traian Vuia» și Colegiul Tehnic «Gh. Balș» din Adjud, pentru că avem mai mulți candidați decât locuri, s-a susținut o probă suplimentară. De exemplu, la Colegiul din Adjud, pentru specializarea mecanic auto s-au înscris 51 de elevi pe 28 de locuri, la Colegiul Auto 73 de elevi pe 28 locuri, iar la Colegiul Cotea avem 51 de candidați pe 28 locuri”, ne-a spus inspectorul Fîsan.
Potrivit inspectorilor școlari, interesul pentru clasele de profesională nu este de neglijat, un aspect decisiv în acest sens fiind bursa acordată de stat tinerilor care urmează calificările școlilor profesionale. „Se acordă 200 de lei, pe care elevii înscriși la școlile profesionale îi primesc, lunar, de la stat. Apoi, există și cazuri unde agentul comercial, la care elevii fac practică, intervine cu o formă de sprijin financiar, printr-o bursă profesională. Adresabilitatea este destul de ridicată”, a precizat profesorul Fîsan, inspector școlar pentru discipline tehnice.
În perioada 6-7 iulie, candidații admiși la școlile profesionale pot să renunțe la locul ocupat și se pot înscrie la admiterea la liceu. Pe 13 iulie, la sediul școlilor profesionale, se vor afișa listele cu locurile rămase libere, iar cea de-a doua etapă de înscrieri va începe pe 20 august. Pe 3 iulie se vor afișa la sediul școlilor profesionale listele cu candidații admiși, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere la învățământul profesional, dar și a celor respinși la admiterea în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani.