Toți șoferii ar trebui să își procure „Cartea de salvare la bord”, care ar putea salva vieți în cazul unui accident grav. Este vorba despre o schiță individuală pentru fiecare autoturism, pe care șoferul ar trebui să o păstreze la parasolarul de pe partea lui și care i-ar putea ajuta enorm pe pompieri în cazul unei intervenții. Cu ajutorul acestei cărți s-ar îmbunătăți timpul de răspuns și numărul de persoane salvate, mai ales în cazul unor accidente grave. Aceasta i-ar ajuta pe pompieri să identifice mai repede părțile componente ale autoturismului, airbag-uri, poziționarea bateriei, a rezervoarelor de carburanți și ar preciza punctele adecvate de tăiere.
De exemplu, airbag-urile trebuie identificate pentru a se putea desfășura intervenția în siguranță. Trebuie luate măsurile de siguranță în așa fel încît să nu se declanșeze accidental în timpul intervenției și să pună în pericol astfel viața salvatorilor și a victimelor. Bateriile trebuie deconectate pentru a înlătura riscul de izbucnire a unui incendiu, iar identificarea punctelor de tăiere ar scurta timpul de intervenție și astfel s-ar putea facilita accesul personalului medical la victime. „Punerea la dispoziția pompierilor salvatori a informațiilor tehnice relevante care să-i sprijine în operațiunile de descarcerare regăsite în «cartea de salvare la bord» (poziționarea airbag-urilor, a rezervoarelor de combustibil, acumulatorului, punctelor adecvate de tăiere etc.) va asigura scăderea timpul de răspuns și, totodată, creșterea numărului persoanelor salvate cu până la 30%. «Cartea de Salvare la Bord» este un proiect demarat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în parteneriat cu Automobil Clubul Român”, ne-a precizat căpitan Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea,
Proiectul „Carte de Salvare la Bord” a fost lansat săptămâna trecută de Automobil Clubului Român (ACR) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Proiectul își propune salvarea vieților victimelor accidentelor rutiere prin garantarea accesului instant la informații relevante privind componentele autovehiculului care prezintă risc ridicat în operațiunile de descarcerare al echipajelor de salvatori. Proiectul este o premieră pentru România, având în vedere eforturile care sunt făcute, la ora actuală, pentru reducerea numărului victimelor care rezultă din accidentele rutiere.
„Cartea de Salvare la Bord” este necesară tuturor automobiliștilor și poate fi un instrument eficient în salvarea vieții. Pentru fiecare model de automobil se poate obține o carte de salvare de pe www.csb.acr.ro. Cartea de salvare trebuie descărcată, tipărită color și poziționată în parasolarul din dreptul conducătorului auto. „Pentru că fiecare secundă contează atunci când este vorba despre viața oamenilor. De cele mai multe ori, în procesul de salvare a persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței modelelor autoturismelor reprezintă o serioasă provocare pentru salvatori. Mai mult, îndepărtarea plafonului unui autovehicul, de către echipajele de descarcerare, devine din ce în ce mai problematică. Confruntându-se cu bucăți de oțel de mare rezistență, precum și cu armături ale caroseriei, în aceste condiții, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac față. Anumite componente de siguranță, precum generatoarele de gaz din componența sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranță pentru echipajele care intervin în situații de urgență. O altă problemă o constituie găsirea și deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne. Astfel, o «Carte de Salvare la Bord» standardizată, în format A4, ce cuprinde informații cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unităților de control, etc, precum și informațiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, trebuie utilizață la nivelul întregii Europe”, transmit reprezentanții ACR.