Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Micii fotbaliști vrânceni, premiați de sportivi de legendă


Trei foști componenți ai „Generației de Aur” la fotbal, Miodrag  Belodedici, Ion Vlădoiu și Gică Mihali, au fost prezenți la Focșani, duminică, pentru a premia campioanele județene la fotbal, dar și pentru a acorda cupe și diplome celor mai bune echipe de la Academia de Fotbal Social, acțiune organizată de Asociația Județeană de Fotbal Vrancea, alături de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, cu sprijinul mai multor sponsori.
Cei trei foști internaționali au fost primiți cu căldură de micii fotbaliști ai Vrancei, aceștia fiind solicitați să se fotografieze împreună, fiind și asaltați pentru autografe. „Poate că ar trebui ca noi, toți cei care ne ocupăm de copii și juniori, să punem lacăt la prăvălie și să plecăm acasă! Cine să fie de vină? România! Condițiile sociale din țara noastră, faptul că nu există interes pentru sport din partea autorităților. În alte țări, statul se implică în acest domeniu. Ca să dau un exemplu, în Spania, bazele sportive au fost făcute de stat, nu de federații. Åži uite că Spania este la un nivel ridicat în lume la multe sporturi, nu numai la fotbal„, a spus Miodrag Belodedici, care nu a refuzat niciun copil în a se fotografia cu el.
Singurul fotbalist român care a câștigat două Cupe ale Campionilor Europeni cu două formații diferite (Steaua București și Steaua Roșie Belgrad), a vorbit despre prăbușirea fotbalului juvenil și despre lipsa unei strategii la nivel național. Belodedici a fost coordonatorul centrelor de copii și juniori din cadru Federației Române de Fotbal și a ajuns la o concluzie tristă. El spune că exemplul academiei lui Gică Hagi nu este suficient pentru salvarea fotbalului. „În ultimii ani am studiat acest segment la nivel de copii și juniori, însă concluzia e una tristă. Toți se întreabă dacă vine ceva din urmă. Trebuie să se știe că mergem din ce în ce mai jos, pentru că societatea este astfel. Se lucrează individual, la nivel de interes personal. Nu există o strategie națională, din păcate. Cum să scoți vârfuri dacă nu se investește în acest sens? Degeaba ai un centru performant și n-ai competiție. Degeaba ai competiție și nu ai centre de pregătire bine puse la punct. Aici este vorba de o muncă grea. Trebuie lucrat bine, pe ambele direcții. Altfel, totul e în zadar”,  a declarat Belodedici.

    Gică Mihali deplânge soarta fotbalului vrâncean
    

Ultimul antrenor al echipei CSM Focșani, care a activat în liga a doua a țării în sezonul 2007-2008, este fostul internațional Gică Mihali. El s-a interesat de soarta fotbalului vrâncean și și-a amintit de perioada în care a pregătit gruparea de pe Milcov. „Este mare păcat că Focșaniul și Vrancea nu au măcar o echipă la nivelul ligii a treia. Din câte știu, Vrancea este singurul județ din țară fără echipă de fotbal în primele trei eșaloane. Bază sportivă este, jucători buni cred că sunt, dar păcat că nu se găsesc resurse financiare pentru a participa măcar în liga a treia. Au fost mici probleme cu banii și când am antrenat aici (n.r. la Focșani), dar atunci am avut puterea să încheiem campionatul cu fruntea sus. Am mulți prieteni la Focșani și îmi doresc să revin într-o bună zi, poate ca antrenor”, a spus Gică Mihali.

      Åžcoala Å¢ifești, cea mai bună din Academia de Fotbal Social
   

În cadrul Academiei de Fotbal Social, proiect organizat de AJF Vrancea, cea mai bună echipă a fost cea de la Å¢ifești (profesori Paul Cioran și Gabriel Sibechi), urmată de echipele comunelor Dumbrăveni (profesor Gabriel Bratu) și Tătăranu (profesor Alexandru Pavel). Departajarea s-a făcut în urma golaverajului.
La turneul final al Academiei de Fotbal Social au participat opt echipe din localitățile Å¢ifești, Cîrligele, Dumbrăveni, Jariștea, Tătăranu, Ciorăști, Gugești și Răstoaca. Cele opt echipe participante la turneul final al Academiei au fost premiate în cadrul unei festivități, care a avut loc pe Stadionul Milcovul din Focșani, fiind organizată de AJF Vrancea, prin președintele Dan Dumitru. La ceremonie au mai participat șeful DSJT Vrancea, Daniel Gongu, și reprezentantul firmei ALTDORF TEHNIK, Emil Crihană.
Toți copiii au primit tricouri, cupe, diplome, iar jucătorii care au fost incluși în „Dream Team” au plecat acasă și cu câte o medalie, cei mai buni jucători urmând să participe la turneul internațional „Brașov Indoor Cup”. Totodată, au fost premiați golgeterul, cel mai bun portar și cel mai tehnic jucător.
„Academia de Fotbal Social” este o acțiune cuprinsă în programul Comisiei Grassroots din cadrul AJF Vrancea, care constă în promovarea și atragerea copiilor către sport și care urmărește depistarea talentelor din zonele rurale care nu au în prezent posibilitatea practicării fotbalului în mod organizat, în cadrul unor cluburi sportive.
În cadrul evenimentului de duminică, a avut loc și o demonstrație de karate susținută de sensei Daniel Fusaru (de la CSM 2007 Focșani), care a făcut spectacol în fața copiilor, alături de sportivii de la clubul focșănean.
În cadrul evenimentului de la Focsani au fost premiate și campioanele județene la juniori în sezonul 2014-2015: Euromania Dumbrăveni – juniori A 1, FCM Adjud – juniori B1, LPS Focșani – juniori C, CSM Focșani – juniori D și E.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?