Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și directorul ADR Brăila, Luminița Mihailov, au semnat, ieri, contractul de finanțare la proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”. Valoarea totală a proiectului este de peste 23 de milioane de lei. Perioada de implementare a acestui proiect este de 6 luni de zile. „Va fi un proiect cu care ne vom mândri așa cum în Vrancea ne mândrim în acest moment cu proiectul de reabilitare a mausoleelor cunoscut sub numele de «Drumul de glorie al armatei române»”, a declarat directorul ADR Brăila, Luminița Mihailov.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Brăila (ADR), Luminița Mihailov, au semnat, ieri, contractul de finanțare la proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”. La eveniment au fost prezenți prefectul de Vrancea, Nicușor Halici și primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi. Directorul ADR Brăila, Luminița Mihailov, a declarat că semnarea acestui contract reprezintă o reușită pentru Consiliul Județean Vrancea. „Suntem foarte bucuroși că reușim să semnăm un contract de finanțare foarte important pentru județul Vrancea și este o reușită, pentru că, deși acest proiect a fost în lista de rezerve, am găsit resursele financiare să-l finanțăm. Este un proiect la care s-a muncit foarte mult, la care președintele Marian Oprișan s-a implicat direct și consider că după toată această muncă pe care echipa din Consiliul Județean Vrancea împreună cu partenerii din proiect au depus-o va fi un proiect cu care ne vom mândri, așa cum în Vrancea ne mândrim în acest moment cu proiectul de reabilitare a mausoleelor cunoscut sub numele de «Drumul de glorie al armatei române». Este un proiect foarte important pentru Vrancea și Focșani fiind un proiect de care vor beneficia în primul rând cetățenii din Focșani”, a mai spus Luminița Mihailov. Aceasta a adăugat că proiectul se încadrează în bugetul alocat Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară nr. 5-Dezvoltarea turismului și există premise bune în așa fel încât să fie finalizat până în luna decembrie 2015.
„Acest proiect va folosi la dezvoltarea municipiului Focșani și a județului Vrancea”
Președintele Marian Oprișan a ținut să mulțumească echipei de la Consiliul Județean Vrancea. „Am reușit să finalizăm acest proiect chiar dacă au existat mai multe piedici puse de-a lungul timpului. Vreau să mulțumesc ministrului Dezvoltării Regionale. De asemenea vreau să îi mulțumesc prim ministrului Victor Ponta, care a înțeles că indiferent cine este la putere trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de comunitate. A venit vremea să punem capăt minciunii. Minciuna unor așa zise cotidiene, minciuna cârcotașilor care în permanență s-au opus acestui proiect și minciuna unor instituții pe care oamenii le numesc abilitate în statul român și mă refer aici la un procuror care a preluat în aserțiunile sale minciunile care au fost vehiculate în tot acest interval de timp”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea.
Regele Carol I a dat prin lege Crângul Petrești focșănenilor
Marian Oprișan a explicat și de ce vorbește despre aceste minciuni dând citire Monitorului Oficial nr. 250 din data de 15 (27) februarie 1895, în care a fost publicată legea prin care Ministerul Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor a cedat gratuit orașului Focșani 40 de hectare din pădurea numită
„Crângu”. În aceeași lege se mai arată că „această porțiune de pădure se cedează comunei Focșani pentru a o transforma pe cheltuiala sa într-un parc, care să servească orășenilor ca loc de preumblare și cu condițiunea ca comuna să suporte cheltuielile necesitate de păzirea întregi păduri numită Crângu”.
„Acest proiect nu este în beneficiul lui Marian Oprișan și al familiei sale care întâmplător deține un teren în proximitatea Crângului Petrești. Achiziționarea de către Consiliul Județean Vrancea a corpului de clădiri situat în Crângul Petrești și trecerea în patrimoniul public a celor 53 de hectare de pădure nu au făcut altceva decât să îmbunătățească patrimoniul public al județului și nicidecum să îi creeze vreo știrbire sau vreun prejudiciu. Acest proiect va folosi la dezvoltarea municipiului Focșani și a județului Vrancea”, a susținut Marian Oprișan. Åeful administrației județene a reamintit că acest proiect a avut de-a lungul timpului mai multe piedici venite de la politicieni.”Au existat piedici atât din partea colegilor din opoziție, de la PNL și PDL de-a lungul timpului, pe de o parte. Pe de altă parte, piedicile puse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada în care la conducerea ministerului și a guvernului s-au aflat cei de la PDL”, a afirmat Marian Oprișan.
Oprișan: Am reabilitat cele patru altare ale neamului Românesc
Åeful administrației județene a reamintit că de când se află în fruntea administrației județene a redat circuitului public clădiri de o valoare monumentală, precizând că și acest proiect va fi finalizat la timp. „Am reușit să facem pe POR lucruri pe care nu au reușit să le facă nici Guvernul României și nici Ministerul Apărării Naționale. Este vorba de «Drumul de glorie al Armatei Române», proiectul prin care am reabilitat cele patru altare ale neamului Românesc, astăzi aceste mausolee fiind introduse într-un circuit turistic internațional. Așa cum am făcut aceste lucruri, a venit vremea să ne ocupăm de timpul liber al vrâncenilor și al cetățenilor municipiului Focșani. Astăzi, după zeci de piedici la acest proiect reușim să semnăm contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare a Crângului Petrești”, a precizat Marian Oprișan. Acesta a adăugat că demersurile sale nu se opresc aici iar în perioada următoare, Guvernul va semna un decret prin care și cealaltă suprafață din Crângul Petrești va reveni în administrarea Consiliului Județean și în proprietatea publică a județului Vrancea.
Marian Oprișan a prezentat proiectul de amenajare a Crângului Petrești
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut o scurtă prezentare arătând că prin proiect se au în vedere lucrări de amenajare a Crângului Petrești prin crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, spații de odihnă și observație, dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban, echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor, precum și crearea și reabilitarea infrastructurii de utilități etc.
Obiectivele specifice sunt: construirea unui circuit destinat traficului pietonal și cu bicicleta în zona Focsani – Crângul Petrești, pe o distanță de 6,5 km, prin crearea de piste pentru biciclete și trotuare ce vor fi folosite pentru practicarea sporturilor în aer liber; Amenajarea Crângului Petrești prin crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, platforme de odihnă și observație acoperite și neacoperite; Dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban (coșuri de gunoi, împrejmuire etc); Dotarea Crângului Petrești cu echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor; Crearea și reabilitarea infrastructurii de utilități atât în crâng cât și de-a lungul căii de acces dinspre municipiul Focșani.
În cadrul acestui proiect suprafața totală amenajată va fi 480 500 mp. Totodată, va fi reabilitat DC 144 ce străbate Crângul Petrești, pe o lungime de 1.235 m, vor fi construite 208 locuri de parcare și piste biciclete și jogging pe o lungime de 6,5 km (Focșani- Crâng Petrești). În cadrul proiectului vor mai fi construite trotuare pe DJ 204E, DC 143 și DC 144, pe o lungime de 7,3 km, un centru de informare științifică, alei interioare cu o lungime de 4,7 km, 4 grupuri sanitare independente și 1 grup sanitar în cadrul Centrului de informare. Proiectul mai precede dotarea cu mobilier urban și sistem de supraveghere video a întregului perimetru amenajat.
Drumurile din zona Crângului vor fi modernizate
Totodată, Consiliul Județean Vrancea a prevăzut efectuarea de lucrări de modernizare și reabilitare a sectorului de drum DJ 204 E intersecția cu DN2 – Petrești – Mircești, pe o lungime de 6+200 km. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproximativ 13.000.000 lei, iar acestea vor consta în: refacerea infrastructurii drumului (strat de balast și piatră spartă); lărgirea parțială a platformei drumului la 4 benzi (12m), de la km 0+000 la 1+800, intersecția cu DC 143 spre Vînători. Pe sectorul de la km 1+800 la 4+000, platforma se va lărgi la 10 m, până la ieșirea din satul Petrești. Pentru realizarea supralărgirii, se vor reloca stâlpii de alimentare cu energie electrică, iar în cadrul proiectului „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”, rețelele de comunicații electronice vor fi în subteran, fiind prevăzute cămine de racord; refacerea suprastructurii drumului prin așternerea a două straturi de mixtură asfaltică și a unui strat de uzură; lucrări de preluare a apei pluviale pe întregul sector al drumului; lucrări de siguranță și semnalizare rutieră.
Prin obiectivul propus și prin rezultatele ce se vor obține în urma implementării, proiectul contribuie la realizarea obiectivului Domeniului major de intervenție 5.2. – „Valorificarea resurselor naturale în scop turistic”. Investiția se constituie ca un nucleu pentru dezvoltarea turistică, a serviciilor și revitalizarea economiei locale, una dintre implicațiile imediate ale implementării unui astfel de proiect fiind reprezentat de dezvoltarea serviciilor și construcțiilor, creșterea siguranței turiștilor din zonă, elemente care în timp se vor reflecta în creșterea calității și standardului de viață pentru populația locală.
Consiliul Județean a finalizat mai multe proiecte pentru focșăneni
Prezent la eveniment, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a declarat că acest proiect este o altă investiție care vine să îmbogățească zestrea municipiului Focșani pe lângă alte investiții realizate de Consiliul Județean.
„Noi avem realizate lucrări multe de către Consiliul Județean din care amintim proiectul de alimentare cu apă și canalizare în valoare de 110 milioane de euro, reabilitarea Mausoleului din Sud, reabilitarea celor două biblioteci, Muzeul de Istorie, Căminul pentru copii și multe alte lucrări realizate pentru focșăneni. Acum începem o nouă investiție și sunt convins că cetățenii din Focșani vor beneficia din plin de avantajele acestei investiții și din acest motiv, domnule președinte, vreau să vă mulțumesc în numele cetățenilor din municipiul Focșani. De asemenea, mulțumesc colectivului de specialiști din cadrul Consiliului Județean care au lucrat la această investiție, doamnei director Mihailov. Sunt convins că și Consiliul Local va fi de acord să participăm și noi cu o anumită sumă de bani la acest proiect pentru că sunt anumite porțiuni de drum, anumite lucrări ce vor trebui realizate de municipalitate”, a precizat primarul Decebal Bacinschi.
Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, s-a declarat convins că acest proiect va duce la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Focșani. „Sunt convins că în viața cetățenilor va avea un efect pro activ prin oferirea unor spații amenajate care vor duce la o dezvoltare sănătoasă a cetățenilor prin oferirea unor spații amenajate pentru recreere, mișcare și sport. Va felicit pentru inițiativă, implicare și am convingerea că acest proiect va arăta așa cum arată toate celelalte proiecte și va avea eficiența scontată de dumneavoastră”, a precizat prefectul Nicușor Halici.