Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Ultima zi fără PENALIZARE la subvențiile din agricultură


Aproape cinci mii de fermieri nu vor depune până la 15 iunie cererea unică pentru subvențiile europene din agricultură acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Aceștia vor mai avea la dispoziție încă 25 de zile pentru a face documentațiile însă vor fi penalizați pentru fiecare zi de întârziere. Chiar și așa, este mai bine decât să nu primească nimic. Mai ales că 2015 se anunță un an dificil pentru agricultură. Oficialii APIA speră să ajungă la circa 21 mii de cereri înregistrate până la termenul de 15 iunie, față de un estimat de 26 mii cereri. Pentru a prelua cererile s-a lucrat în fiecare zi, inclusiv sâmbăta și duminica, chiar și până la 11 seara pentru a înregistra cererile fermierilor. 

    Câteva mii de fermieri vrânceni riscă să nu primească subvenții europene pentru acest an deoarece nu au depus la timp cererile către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Astăzi este ultima zi în care fermierii pot depune cererile fără a fi penalizați pentru întârziere. Cei care vin mâine vor fi penalizați cu 1% din suma de plată. Oficialii APIA au arătat că fermierii pot depune cererile unice de plată și după data de 15 iunie, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1 % pentru fiecare zi de întârziere.
    La nivelul județului, până sâmbătă erau înregistrate cererile de la peste 19 mii fermieri. Adică mai puțin cu șapte mii de cereri decât numărul estimat de APIA. Angajații instituției au lucrat în fiecare zi din această campanie de preluare a cererilor unice pentru subvențiile europene. Directorul adjunct al APIA, Petrică Riciu, a arătat că până luni seară se estimează că vor fi înregistrate circa 21 mii cereri din partea fermierilor. Aceasta ar însemna circa 81% din numărul de fermieri și un procent asemănător pentru suprafața agricolă înregistrată. „Am lucrat în fiecare zi, chiar și până la 9-10 seara pentru a primi cererile de la fermieri. Vrem să ajungem la 21 mii de cereri până la 15 iunie. Însă vor veni și în zilele următoare, așa cum s-a întâmplat în fiecare an”, ne-a spus directorul adjunct al APIA.
    Ieri, la sediul județean, câțiva crescători de animale de pe Valea Milcovului își așteptau rândul pentru a depune cererile. Nu era prima zi în care au venit la APIA însă în zilele trecute nu au mai rezistat și au fost reprogramați pentru duminică. „Am cinci animale pentru care vreau să obțin subvenția. Am venit o dată vineri, am avut documentele, însă a fost prea aglomerat și am venit din nou astăzi. Este obositor, cheltuim și bani cu drumul însă este o subvenție de care avem nevoie. Pentru cele cinci vaci ar trebui să iau circa 25 de milioane lei vechi. Mai am și doi viței însă nu mi-au fost luați în calcul”, ne-a spus un țăran din Reghiu.
    În ultimele zile au fost făcute câteva modificări la regulile pentru subvențiile din agricultură astfel încât banii europeni să ajungă la un număr cât mai mare de oameni. APIA precizează că au fost modificate condițiile pentru proprietarii de pășuni sau fânețe. Astfel, aceștia „vor putea depune cererea unică de plată pentru terenurile în cauză fără a fi obligați să dețină și animale pentru pășunarea acelor suprafețe de teren, cu obligația de a dovedi activitatea agricolă minimă de cosit cel puțin o dată pe an, prin valorificarea/depozitarea fânului rezultat”.

   Reguli mai dure pentru subvențiile europene

    Cererile unice pentru subvențiile europene pot fi depuse și după data de 15 iunie, însă cu penalizări pentru fiecare zi de întârziere. Calendarul depunerii cererilor a fost modificat după ce au apărut întârzieri la depunerea cererilor de către fermieri. Aceste întârzieri în depunerea cererilor pentru subvențiile europene au apărut după ce în 2015 a fost introdusă cererea unică pentru sectorul vegetal și zootehnic. Sunt noi reguli, mai stricte, astfel încât banii să ajungă efectiv la cei care fac agricultură. În plus, la depunerea cererii unice de plată la APIA, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1decembrie a anului de cerere. Sunt condiții noi care de multe ori i-au nemulțumit pe marii fermieri. Aceasta deoarece în marile ferme de mii de hectare există și suprafețe pentru care fermieri nu au niciun act de proprietate, ba uneori nici măcar un contract de arendă. Iar aceste diferențe se văd acum, când fermierii cer primăriilor adeverințe pentru terenurile lucrate.
    De asemenea, fermierul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe toată suprafața exploatației agricole. „Sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale”, arată APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?