În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Fricandele” și ”Alivenci”. Rețetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră â Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Fricandele
Toacă foarte mărunt rămășițe de carne friptă cu puțină ceapă și coajă de lămâe; amestecă o lingură de unt, trei ouă întregi, o jumătate de franzelă muiată în lapte dulce și stoarsă bine, puțin ienibahar și scorțișoară; presară franzelă pe masă, tăvălește câte o lingură de tocătură într ‘însa, prăjește fricandelele în unt și dă-le la masă pe zarzavat.
Alivenci
Ia 1200 grame de brânză foarte proaspătă, 75 sau 90 grame de mălaiu (făină de păpușoiu), după cum se nemerește de moale, 12 ouă, scoțând 6 albușuri, apoi frământă-le și pisează-le cu sare trebuitoare în piuliță de marmură și dă-le prin sită.
Pregătește frunze de teiu sau de hrean, unge aceste frunze cu lapte și pune-le câte o lingură din brânza aceea, așează-le binișor cu mâna udă de lapte într ‘o rotunzime, pune-le pe tavă și așază-le în cuptor cu un foc lin.
Apoi pregătește o strachină originală, scoate alivencile din cuptor, pune-le pe o masă, ia-le de pe la toate frunzele, așază-le într ‘o strachină și toarnă unt foarte proaspăt deasupra lor. Învelește-le îndată, și pregătește smântână proaspătă într ‘o farfurie, ca cine ar avea poftă, să le mănânce cu smântână.