Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Polițiștii locali au zi aniversară



    Polițiștii locali au zi aniversară, 21 mai fiind declarată Ziua Poliției Locale. Legea poliției locale nr. 155/2010 a fost modificată prin Legea nr. 138/2015, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 408 din 10 iunie 2015. Actul normativ, publicat miercurea trecută, introduce un nou articol în Legea poliției locale, prin care ziua de 21 mai este declarata Ziua poliției locale: „Art. 441 – (1) Ziua de 21 mai se declară Ziua poliției locale”. Potrivit alineatului 2 din articolul nou-introdus, autoritățile administrației publice locale și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile.
    Polițiștii locali răspund de ordinea și liniștea publică, precum și de paza bunurilor, de traficul rutier pe drumurile publice, de disciplina în construcții și afișaj stradal, protecția mediului, activitatea comercială, dar și de evidența persoanelor. Atunci când vine vorba de circulație, polițiștii locali au sarcini precise. Astfel, ei au dreptul să constate contravenții și să dea amenzi pentru nerespectarea regulilor privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, dar și pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule.
    În plus, polițiștii locali pot da amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate pentru persoanele cu handicap. Polițiștii locali au dreptul să-i amendeze și pe pietoni, dar și pe bicicliști, conducători de mopeduri, ori pe cei care se deplasează cu vehicule de tracțiune animală.
    O altă atribuție pe care poliția locală o mai are în domeniul circulației publice este aceea de a verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră și de a sesiza neregulile constatate privind funcționarea semafoarelor, starea indicatoarelor și a marcajelor rutiere și acordă asistență în zonele în care se aplică marcaje rutiere. În plus, în cazul vehiculelor fără stăpân, abandonate pe spațiul public, poliția locală trebuie să colaboreze cu structurile teritoriale ale Poliției Române pentru a identifica deținătorul sau utilizatorul respectivului autovehicul. Totodată, printre altele, ei mai pot asigura și fluența traficului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?