Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) este noua instituție care va acredita unitățile sanitare din România. Asta după ce Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor a fost reorganizată. Într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Guvernului se precizează că noua instituție va evalua, în vederea acreditării, nu numai spitalele, ci toate unitățile sanitare care sunt definite ca fiind entități, cu sau fără personalitate juridică, al căror obiect de activitate îl constituie acordarea asistenței medicale. „Prin procesul de acreditare a unităților sanitare se urmărește validarea conformității caracteristicilor serviciilor de sănătate prestate de către unitățile sanitare cu standardele de acreditare adoptate de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate”, se arată în comunicatul de presă.
Experții ANMCS ar urma să vină în Vrancea în perioada următoare, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, iar la Spitalul Comunal din Vidra în al treilea trimestru al anului în curs. În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență Focșani, membrii CoNAS, vechea instituție de acreditare, au venit în decembrie anul trecut, dar până în prezent nu se știe dacă unitatea a primit acreditarea sau nu. În prezent, singura unitate medicală din Vrancea care a primit certificat de la CoNAS este Spitalul Orășenesc din Panciu.
Acreditarea este obligatorie, deoarece va sta la baza decontării serviciilor medicale de Casa de Asigurări de Sănătate. Acreditarea spitalelor a debutat în anul 2011 și se va încheia în 2015. Este făcută cu scopul de a stabili dacă spitalele pot oferi bolnavilor servicii medicale la standarde UE. Pentru asta, fiecare spital trebuie să aibă clădiri moderne, aparatură, echipamente, personal, medicamente etc. Practic, acreditarea reprezintă pentru bolnavi garanția că în respectiva unitate sanitară sunt asigurate condiții de calitate în ceea ce privește serviciile medicale oferite.
Potrivit legii, în vederea desfășurării în bune condiții a procesului de acreditare a unităților sanitare, ANMCS folosește evaluatori de serviciu de sănătate recunoscuți, din rândul personalului specializat în domeniul managementului calității serviciilor de sănătate. Totodată, ANMCS elaborează procedurile, standardele și metodologia de acreditare a unităților sanitare, cu consultarea, în acest sens, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a Colegiului Medicilor din România și a altor asociații profesionale, științifice, civice și patronale ce activează în domeniul medical.